ליקויי בטיחות בענף הבנייה גורמים לא אחת להשלכות קשות. רק בחודש מאי האחרון נהרגו 5 פועלים, כשבשנה שעברה נרשמו המספרים הגבוהים ביותר ב-20 השנים האחרונות, כש-47 בני אדם מצאו את מותם במהלך עבודתם. בעקבות המצב, המוסד לבטיחות ולגיהות הקים חמ"ל מיוחד שישפר את המענה לתלונות. כעת, אנחנו מפרסמים לראשונה את הנתונים שמראים: אילו ערים הן המסוכנות ביותר בארץ מבחינת תנאי הבטיחות באתרי הבנייה?

לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

על פי הסטטיסטיקות שנחשפות כאן לראשונה, שיאנית הדיווחים על ליקויי בטיחות  היא תל אביב, בה התקבלו כ-200 דיווחים ב"קו החיים" של המוסד לבטיחות ולגיהות במהלך השנה האחרונה. מדובר בשיעור גבוה במיוחד – 14% מכלל התלונות מכל הארץ. השנייה בדירוג היא ירושלים, עם כ-145 תלונות, שמהוות 10% מסך כל האירועים שדווחו. למקום השלישי הגיעה חיפה, עם כ-100 דיווחים שהתקבלו בחמ"ל.

אם למקומות הראשונים הגיעו שלוש הערים הגדולות, באופן לא מפתיע במיוחד – אז הערים הבאות בתור ברשימה עשויות להרים כמה גבות. למקום הרביעי הגיעה רמת גם 90 דיווחים, נושקת בעורפה של חיפה הממוקמת לפניה. בבני ברק נרשמו 45 פניות, וסוגרות את העשירייה: מודיעין, פתח תקווה, ראשון לציון, חולון ובמקום העשירי – רעננה, עם 33 דיווחים לחמ"ל.

מאז תחילת שנת 2020 ועד חודש מאי, נרשמו מספרים גבוהים משמעותית של דיווחים לעומת השנה שעברה. עד כה, הגיעו 106 תלונות על ליקויים, לעומת 65 בלבד אשתקד. הפניות השכיחות ביותר לחמ"ל המיוחד של המוסד לבטיחות ולגיהות עסקו בנושא ליקויי בטיחות בתחום העבודה בגובה ובעבודה על פיגומים לא תקינים, כשכל אחד מהם מהווה כרבע מסך כל הליקויים.

אילוסטרציה (צילום: 123RF, חדשות)
צילום: 123RF, חדשות

המוסד לבטיחות ולגיהות, שאחראי על תחום מניעת תאונות עבודה בישראל, מפעיל כבר משנת 2018 את קו החיים – שזהו סוג של "מלשינון" שמאפשר לציבור הרחב לדווח על ליקויי בטיחות באתרי בנייה. עקב הצלחתו של המוקד הטלפוני, שהופעל עד כה על ידי אדם אחד בלבד, לפני כחודש הוקם חמ"ל מיוחד בקומפלקס ייעודי. בארגון מדגישים כי התחזק החשש לחייהם ולבטיחותם לא רק של עובדים בענף הבנייה – אלא גם של כלל אזרחי המדינה.

"כדי לנצח במלחמה צריך בין השאר, לרכז כל מאמץ אפשרי ולהפעילו בתבונה - לשם כך הוקם החמ"ל", אמר אלון פל, המנכ"ל בפועל של המוסד לבטיחות ולגיהות. " אנחנו שמחים על ההיענות של הציבור בישראל להירתם למאמצים אלו", הוסיף.

נתנאל איזק יו"ר מועצת המוסד לבטיחות ולגיהות (צילום: המוסד לבטיחות ולגיהות)
נתנאל איזק יו"ר מועצת המוסד לבטיחות ולגיהות | צילום: המוסד לבטיחות ולגיהות

נתנאל איזק, יו"ר מועצת המוסד לבטיחות ולגיהות, אמר: "חמ"ל 'קו לחיים' הוא הנשק שלנו בקרב נגד תאונות במקום העבודה. הנתונים המפורטים מוכחים שתאונות העבודה בענף הבנייה היא תופעה עמוקה וקטלנית שלא הולכת להיעלם בקרוב. עלינו להילחם בה בכל יכולתנו על מנת למגר אותה לחלוטין ללא מאבק רציני בה מספר ההרוגים השנתיים ישבור שיאים באופן קבוע ומצער".