הניסיונות למגר את ההתפרצות המחודשת: לאחר שמשרד הבריאות עדכן על 175 חולי קורונה שאובחנו ביממה האחרונה, ולמעלה מ-1,000 נדבקים בתוך כשבוע – גורמי האכיפה החלו לנקוט ביד קשה במיוחד כלפי מפרי הנחיות משרד הבריאות. המשטרה עיכבה בימים האחרונים אזרחים רבים שהסתובבו במרחב הציבורי ללא מסכות וחילקה להם דוחות. גם העסקים שלא שמרו על הנהלים ספגו קנסות של אלפי שקלים. במקביל, הלילה בחצות  יופסקו איכוני הטלפונים מצד השב"כ, לאור החלטת קבינט הקורונה בנושא.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

למרות העלייה בשיעורי ההידבקות בנגיף, נראה שחלקים רבים בציבור טרם הפנימו את המצב הבריאותי הבעייתי שהולך ומתפתח. רבים שוהים במרחב הציבורי הפתוח והסגור ללא מסכות, דבר שמגביר משמעותית את סיכויי ההדבקה ואת ההתפשטות של המחלה. לכן, המשטרה הידקה את פעילותה – ועברה למדיניות אכיפה קפדנית של הנחיות משרד הבריאות.

קורונה תל אביב מסכות מסעדות (צילום: מרים אלסטר פלאש 90, פלאש/90 )
המשטרה מעלה הילוך באכיפה | צילום: מרים אלסטר פלאש 90, פלאש/90

אזרחים שהסתובבו ברחוב ללא מסכה – עוכבו על ידי השוטרים, ונקנסו ב-200 שקלים. גם בעלי עסקים שלא הקפידו על המגבלות ונתפסו, ספגו קנסות גבוהים יותר, בגובה של בין 2,000 ל-5,000 שקלים. פעילות האכיפה המוגברת התבטאה גם במספרים: השבוע חולקו כמעט פי 4 קנסות לאזרחים ולעסקים שלא שמרו על הכללים מאשר בשבוע שעבר.  

ברקע הפסקת איכוני השב"כ: הממשלה מחפשת פתרונות אזרחיים

מרגע שהממשלה החליטה במסגרת תקנות הקורונה על מתן סמכות לשב"כ לבצע מעקבים אחרי טלפונים של אזרחים שהיו בקרבת חולים בנגיף – הביקורת והתסיסה הציבורית לא איחרה לבוא. הלילה (רביעי) החל מחצות – סמכות הארגון לבצע איכונים סלולריים של אזרחים תוקפא. התשתית שהביאה להחלטה: חשיפת ראש השב"כ נדב ארגמן בפני קבינט הקורונה – שבוצע שימוש אחד בלבד בטכנולוגייה המיוחדת במסגרת המאבק בהתפשטות הנגיף, וכי אין בכך תוחלת. המשמעות: החקיקה הראשית בכנסת לא תקודם בשלב זה.  

על פי דברי ראש השב"כ, מאז 21 במאי - התאריך בו הותר לארגון לבצע את המעקבים הסלולריים – התבצע איכון אחד בלבד, לבקשת משרד הבריאות. ההבנה אליה הגיעו בקבינט הקורונה בפני ראשי המדינה והשרים כי אין טעם לקדם את הנושא בחקיקה ראשית בכנסת, מכיוון שהדבר פוגע באמון הציבורי וחסר השפעה משמעותית על המאבק בנגיף בישראל.

טלפון סלולרי (צילום: triloks, Thinkstock)
מעקבי השב"כ יופסקו - החל מהלילה | צילום: triloks, Thinkstock

ההחלטה שהתקבלה הייתה להעביר את החוק בוועדת השרים לענייני חקיקה, אבל לא להעביר את הנושא עדיין לחקיקה ראשית. שב"כ טען כי ברגע שיינתן האות – הוא יוכל להיכנס בחזרה למהלך בצורה מהירה. לכן, בשלב זה, החוק הפוטנציאלי מונח בצד – ואם וכאשר יעלה צורך מחודש בדבר, ניתן יהיה להשתמש בו. חשוב להדגיש כי לא ניתן יהיה לבצע איכונים כאלה באופן מיידי, כי אין חוק שמאפשר זאת. בנוסף, לא ניתן להשתמש באמצעי במסגרת תקנות לשעת חירום, כפי שהיה עד כה, מכיוון שבג"ץ הורה שלא להשתמש עוד בתקנות כאלה.

במקביל,  הממשלה ממקדת מאמצים גם בזירה האזרחית. חברות שונות המתמחות בתחום קיבלו פנייה מגורמים בממשלה, שבדקו מולן אפשרות להשתמש באפליקציות שלהן לטובת המעקב, שיהיה מפוקח יותר. למהלכים מהסוג הזה היו תקדימים גם בישראל, בשימוש שנעשה באפליקציית "מגן", וגם במדינות כמו סין וטייוואן. תהליכים כאלה לוקחים זמן רב בדרך כלל, לכן לא מן הנמצע שנראה את שב"כ חוזר בקרוב לתמונה.

"הדבקה בקהילה": העלייה בתחלואה נמשכת; ירידה במספר המונשמים

משרד הבריאות פרסם הערב את הנתונים החדשים של מצב הקורונה בישראל. על פי העדכון, 175 נדבקים חדשים בנגיף אובחנו תוך יממה. מספרם של החולים הפעילים לפי שעה ברחבי הארץ עומד על 2,869 בני אדם.

טיפול בחולה קורונה בבית החולים מעייני הישועה (צילום: Nati Shohat/Flash90)
עלייה במניין הנדבקים, ירידה במונשמים | צילום: Nati Shohat/Flash90

מאז העדכון הקודם לא חל שינוי במספר המתים כתוצאה מהנגיף - 299 הלכו לעולמם עד כה לאחר שחלו בקורונה. החדשות הטובות מגיעות ממספרם של החולים המונשמים - 22 חולי קורונה המאושפזים בבתי החולים נזקקים להנשמה, מתוך 31 חולים שמצבם מוגדר קשה. 

ברקע העלייה בשיעורי התחלואה - פרוסיגל סדצקי, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, סיפרה בראיון לתכנית "שש עם" על המצב המדאיג עמו מתמודדים בימים אלה ראשי המערכת: "אנחנו מקווים שתהיה התייצבות במספרים, ופועלים לקטוע את שרשראות ההדבקה".

פרופסור סיגל סדצקי (צילום: N12)
"פועלים לקטוע את שרשראות ההדבקה". פרופ' סדצקי | צילום: N12

עוד הוסיפה פרופ' סדצקי כי מרכז ההדבקה כרגע נמצא בקהילה, ולכן "זו האחריות והיכולת של הציבור למנוע את המשך ההתפשטות ולא להיות שאננים", כלשונה. "האתגרים הם מאוד גדולים, הדבר הנכון לעשות הוא לשטח את העקומה ולדאוג שלא תהיה תחלואה".