הממשלה החליטה על חזרה מדורגת ללימודים, אבל בשטח צפים בעיקר דאגה ובלבול: מאז שעות הצהריים, אז הודיעה הממשלה על חזרה מדורגת ללימודים החל מיום ראשון הקרוב, מנהלי בתי ספר רבים נותרו בעיקר מבולבלים – וההורים מודאגים. לצד טענות על כך שהמערכת לא באמת מוכנה לקלוט בחזרה את הילדים ושאין די כוח אדם להתנהלות בשגרת הקורונה והצהרת רשויות רבות שלא יפתחו את בתי הספר, הורים רבים חוששים שלא ניתן יהיה לשמור על היגיינה בכיתות – ומוחים על אי הבהירות והאופן בו מתקבלות ההחלטות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות  

"אני לא הכי רגוע, אני כבר הרבה לילות לא ישן", אומר אלי גבאי, מנהל בית הספר היסודי "בן צבי" בחולון. "רק בערב יום הזיכרון, לפני 4 ימים, הגיע אלינו המתווה שהולכים לפתוח את בתי הספר. עד היום בשעה 14:00 לא ידענו אם פותחים את הלימודים או לא, הכנו מערכות אבל הכל היה בסימן שאלה". גבאי תהה מדוע הוחלט להגביל את מספר התלמידים בכיתה ל-15, כשבממוצע מספר התלמידים בכיתה בישראל הוא 34 – מה שאומר שבכל כיתה צריכים להיות 17 תלמידים.

ילדה מסתכלת על שער בית ספר סגור בחדרה (צילום: אריאל שליט ל-AP)
לא כל הרשויות יפתחו את שערי בתי הספר ביום ראשון | צילום: אריאל שליט ל-AP

"מטריד אותי שבהוראות יש הרבה חורים והרבה מאוד אי בהירות", אומרת סמדר מורס, מנהלת בית ספר יסודי. "המתווה הזה לא נכתב עם אנשי חינוך, וכך זה גם נראה. יש לבנות מתווה חלופי, שאומר שכל הסיפור של הקורונה עובר לרשויות המקומיות – כל רשות תקים ועדה שתהיה אחראית לנושא, יישבו שם אנשים מומחים רלוונטיים ובזמן אמת, עם תקציבים, הם יעבדו עם מנהלי בתי הספר ומול הרשויות המקומיות, שיקבלו את הסמכות לנהל את זה תוך כדי תנועה".

ההורים, מצדם, מלינים על ההחלטה להחזיר קודם כל את הילדים הקטנים ללימודים – תלמידי כיתות א'-ג' שיתקשו הרבה יותר לשמור על כללי ההיגיינה: "דווקא הילדים הבוגרים יותר יכולים לשמור על היגיינה ולשמור מרחק, ילדים בכיתות א'-ג' אין סיכוי שיידעו לשמור מרחק", אומרת שירי פלד, יו"ר הנהגת הורים בבית ספר בראשון לציון. "איך ילד בכיתה ב' יסתובב בהפסקה עם מסכה? אני חושבת שבתי הספר מראש לא ערוכים לכל זה".

קורונה, בית ספר, נתניה (צילום: JACK GUEZ, AFP)
הורים רבים מודאגים: המערכת לא ערוכה לקבלת התלמידים במצב החדש | צילום: JACK GUEZ, AFP

"גם בנושא הניקיון – יש עובדת ניקיון אחת ל-5 שעות, יוסיפו לה שעת עבודה?", תוהה פלד, "יש כל כך הרבה תאי שירותים. הילדים ישטפו את הידיים כמו שצריך? אין אפילו מדידת חום. בבתי הספר צריכים להסתמך על הצהרת הורים אם יש לילד חום או לא. יש המון הורים לא אחראים ששולחים את הילדים שלהם עם אקמול לבית הספר".

מנכ"ל משרד החינוך: "החזרה ללימודים תהיה מדורגת, מי שלא יגיע - לא ייענש" 

מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, השיב לטענות ואמר כי הרציונל מאחורי החלטת הממשלה הוא הגבלה של כמות החשיפה האפשרית לנגיף הקורונה: "הוחלט שפותחים בהדרגתיות את בתי הספר עד יום שלישי – כיתות א'-ג' ילמדו בחצאי כיתות – כשהמקסימום יהיה 17 תלמידים בכיתה, כיתות י"א-י"ב ישובו גם ללמוד כדי להתכונן לבגרויות. כל תלמיד בכיתה יידע בדיוק באיזו קבוצה הוא, ומי שחבר בקבוצה אחת - לעולם לא יתערה עם הכיתה השנייה. חצאי הכיתות לא ייצאו להפסקות ביחד ולא יתערו זה עם זה ביום הלימודים".

שמואל אבואב, מנכ"ל משרד החינוך (צילום: משרד החינוך)
"ההיגיון - להגביל כמה שיותר את אפשרויות החשיפה לקורונה". אבואב | צילום: משרד החינוך

"איש לא אמר שלוחצים על כפתור וכולם פותחים את שערי בתי הספר", אמר אבואב. "כמו שהיה בחינוך המיוחד - גם כאן זה יהיה מדורג - זה יהיה בראשון, שני ושלישי. כל מוסד חינוכי יודיע מתי הוא מוכן - והילדים יבואו. כל המורים, מכיתות א'-ו', יבואו לבתי הספר כדי לסייע ללמד את הכיתות המפוצלות". 

עוד הבהיר אבואב כי חוק חינוך חובה לא ייאכף עם החזרה ללימודים ומי שיבחר לא לחזור בשלב הראשון לבתי הספר, לא ייענש: "הגיוני שיהיו הורים שלא ירצו לשלוח את הילדים וסביר שתהיה היעדרות. לכן צריך מתינות, סבלנות, אורך רוח, ולאט לאט המערכת תחזור לשגרה".

ממשרד החינוך נמסר בתגובה לטענות שהועלו: "מדובר בפתיחה מדורגת ואחראית כפי שנהוג בעולם. ההחלטה התקבלה באופן מסודר, בסדרת דיונים ובמהלך השבוע משרד החינוך ביצע היערכות מול רשויות ומוסדות החינוך. רשויות מקומיות שלא סיימו את ההיערכות הנדרשת - רשאיות לפתוח בימים הקרובים. הוחלט כי הלימוד לא יהיה חובה". 

מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה: "מדובר בהחלטה אחראית, מודרגת וולונטרית. ראשי הערים שמסיבה כלשהי עדיין לא מוכנים לפתוח - יוכלו לפתוח בהדרגה במהלך השבוע. הורים שלא ירצו לשלוח את ילדיהם - לא מחויבים לשלוח. ישראל נוהגת בשלבי היציאה מהסגר ובפתיחת הלימודים כפי שנהגו מדינות נוספות בעולם".