הראשונים לספוג נזקים בעקבות התפרצות מגיפת הקורונה היו העובדים בתחום התיירות, ביניהם בעלי החנויות התיירותיות ברובע היהודי של העיר העתיקה בירושלים. ברובע שוכן רחוב הקארדו, אליו מגיעים מטיילים מרחבי העולם ובו חנויות יודאיקה, תשמישי קדושה ומזכרות מעיר הקודש.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הרחוב נמצא בבעלות החברה לפיתוח ושיקום הרובע, חברה ממשלתית החוסה תחת משרד השיכון, המשכירה את החנויות לבעלי העסקים השונים. עם זאת, מציינים בחברה, הם לא מקבלים תקציבים ממשלתיים. הסוחרים שנכנסו למצוקה כלכלית מלינים על כך שהחברה לא מוכנה לוותר על חודשי השכירות בהם לא עבדו בגלל הקורונה. 

"התחושה היא שהם לא באמת סופרים אותנו"

אחת מבעלי החנויות סיפרה ל-N12: "ברחוב הקארדו יש כ-15 חנויות ורובנו שוכרים מהחברה לפיתוח הרובע קרוב ל-30 שנה, ללא שום בעיות מצידנו. העבודה שלנו מבוססת מב-100% על תיירים, ואין לנו שום קליינטים מקומיים, כך בזמן שהתחילה מגפת הקורונה אנחנו היינו הנפגעים הראשונים".

לטענתה, הם כתבו מכתב מטעם כל הסוחרים וקיבלנו תגובה מהדירקטוריון שמדובר בתקופה קשה לכולם, ואי לכך הם יוותרו על התשלום של חודש אפריל, אך לא על התשלום של חודשים מרץ ומאי, כולל תשלום החנייה. "אפילו השערים לרחוב הקארדו היו נעולים עד היום וגם תאורת הרחוב נותרה כבויה. דווקא מחברה ממשלתית היה מצופה ליותר התחשבות, התחושה היא שהם לא באמת סופרים אותנו", הוסיפה.

"אין בשלושת החודשים האחרונים אפילו קצה חוט של תיירים"

סוחר נוסף סיפר: "אנחנו משלמים שכירות על סך 11,000 שקלים בחודש ואין בשלושת החודשים האחרונים אפילו קצה חוט של תיירים". לטענתו, בזמן שקניוני עזריאלי מוותרים למשכירים שלהם על השכירות של חודשים אפריל ומאי, במקרה שלהם דורשים מהם לשלם שכירות מלאה על חודש מאי. "דווקא החברה הממשלתית שקוראת למשק להפגין התחשבות כלפי השוכרים, הם קשי עורף ולב בעצמם", אמר.

מהחברה לפיתוח הרובע נמסר בתגובה: "החברה לשיקום ופיתוח הרובע קשובה לצרכי הציבור וסוחרי הרובע בכללם. החברה אינה מתוקצבת באופן שוטף על ידי המדינה ולמרות זאת ולמרות שיתוק המשק, נמשכה בניית הפרויקטים הגדולים שהחברה מקדמת, כמו מעלית הכותל ובית הכנסת תפארת ישראל. מדובר בעוגנים משמעותיים שיתרמו, לשמחתנו, גם לרווחיות בעלי העסקים ברובע בהמשך. לצד זאת, החברה פטרה את סוחרי הרובע מתשלום בחודש אפריל וגובה תשלום בחודש מאי. זאת משום שלא ניתן ואסור לעצור את פיתוח הרובע. לקראת חיוב חודש יוני תיערך המצב ותישקל האפשרות שלא לחייב את הסוחרים עבור חודש זה, אם המצב יצדיק זאת".