"הלכתי לחפש עבודה בשליחויות, זה מה שיש, אני חייבת לשרוד": שורת אנשי מקצוע בענף החתונות מספרים על תקופה קשה שהם עוברים מאז תחילתו של משבר הקורונה בישראל. ביטולי אירועים, ירידה משמעותית בכמות המוזמנים ופגיעה אנושה בהכנסות - כל אלה מעמידים בסיכון גבוה רבים מהשחקנים בענף - שברובו מורכב מעסקים עצמאיים וקטנים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"מדובר בתעשייה שלמה שלא נספרת. הענף גוסס", אומר נועם לוי, בעלי "קמילו בית בוטיק לאירועים" בתל-אביב. "אנחנו כבר בתוך הבלאגן הזה שנקרא קורונה למעלה מחודש, ולומר לך את האמת, אנחנו פשוט לא יודע מתי זה ייגמר ונשוב סוף סוף לעבוד. את הזוגות שסגרו חתונה לחודש מרץ דחינו למאי, והיום כבר מדברים על ספטמבר. אנחנו עושים הכל כדי להשאיר את הזוגות אצלנו. ההפסדים עצומים".

"נולדתי לתחום הזה", מספר לוי. "לאבא שלי היה אולם אירועים, ואנחנו משפחה שמנהלת שישה אולמות אירועים ברחבי הארץ. אנחנו חיים את הדבר הזה מילדות, התמודדנו עם מלחמות ועם כל מיני דברים - אבל מעולם לא התמודדנו עם מגפה. זה לא משהו שאנחנו יודעים להתמודד איתו".

לוי ניסה לתאר כיצד נשמעות שיחות שלו עם זוגות צעירים ששוקלים את צעדיהם בעקבות המצב: "יש את הזוגות שבגלל המצב לא מעניין אותם כלום - הם החליטו לבטל את החתונה באולם ודורשים לקבל את הכסף. מצד שני יש זוגות אחרים שמבינים את המצב ומוכנים לדחות את החתונה". לוי חושש מהמצב: "כל הזמן מדברים על מסעדות ועל אירועי תרבות שנפגעו במשבר, אבל אף אחד לא השכיל להבין שבתחום שלנו הפגיעה היא הכי אנושה".

נועם לוי, בעלי קמילו בית בוטיק לאירועים (צילום: קמילו בית בוטיק לאירועים)
נועם לוי, בעלי "קמילו" | צילום: קמילו בית בוטיק לאירועים

"זה תחום הרבה יותר גדול מתחום המסעדנות", הוא טוען. "יש פה הרבה אומנים שמופיעים ויש פה זמרים ונגנים, יש פה תקציבים מטורפים, כל הזמרים הכי גדולים, הפרנסה העיקרית שלהם היא חתונות ואירועים. מדובר בתעשייה שלמה שלא נספרת בכלל. התחום שלנו התרסק לחתיכות במשבר הזה ואף אחד לא נותן את הדעת מה יהיה איתנו". למרות המצב הקשה, לוי לא רואה את עצמו עוזב את התחום. "זה מפעל חיים שלי, הושקעו כאן בעסק תקציבי עתק, ציוד יקר ערך, שכר דירה, הלוואות, וכמובן עשרות עובדים", הוא אומר.

קמילו בית בוטיק לאירועים (צילום: קמילו בית בוטיק לאירועים)
אולם "קמילו" ריק | צילום: קמילו בית בוטיק לאירועים

"היינו הראשונים להיסגר – מניחה שנהיה האחרונים לחזור"

"אנחנו בהפסדים של עשרות אלפי שקלים בעקבות ביטולי האירועים, הפסדים שאף אחד לא יחזיר לנו", מספרת חן ויינרוב, בעלת חברת "סטורי צלמים". "בימים כתיקונם בעונה הזאת הייתי צריכה להיות עכשיו בפגישות עבודה עם זוגות לקראת חתונות שאמורות להתקיים בקיץ בחודשי יולי-אוגוסט-ספטמבר. מה קורה בפועל מאז שהתחיל המשבר? אני רק מקבלת טלפונים מזוגות שבגלל המצב נאלצים לדחות את החתונות שלהם למועדים רחוקים בתקווה שהמשבר יחלוף".

"נותר רק לקוות לטוב", חן אומרת. "אין לי במה להיאחז. מניחה שבגלל שהתחום שלנו היה בין הראשונים להיסגר, הוא יהיה גם בין האחרונים לחזור. אם עד לפני מספר שבועות הייתי אומרת ללקוחות 'בואו נהיה אופטימיים' היום כבר לא ברור מה יהיה".

חן ויינרוב, בעלת חברת "סטורי צלמים" (משמאל)
חן ויינרוב, בעלת חברת "סטורי צלמים" (משמאל)

חן מנסה לתאר מה כוללת מבחינתה עבודה בחתונה, "מדובר בצוות שלם של ארבעה צלמים לפחות. זה מעצבים גרפיים, עורכי וידאו. מדובר באנשים שזאת הפרנסה המרכזית שלהם, לא חבר'ה אחרי צבא או סטודנטים שעושים את זה על הדרך. זה מקור הפרנסה היחידי,  כולנו בעלי משפחות עם משכנתאות. ביטלתי ל-50 אנשים את כל העבודות ביומן כי אין עבודה, אני בעצמי הלכתי השבוע לחפש עבודה בשליחויות. כולי תקווה שהתקבלתי, אין פשוט ברירה אחרת, פשוט לעבוד במה שיש". לסיכום היא אומרת, "אנחנו צמאים לחזור ולשמח אנשים, רוצים כבר לחזור לעשות את מה שאנחנו כל-כך אוהבים".

"העונה החמה לא תפתח"

"לאנשים אין מה לאכול, עובדים שלי בדכאון קליני מאז חודש מרץ", מוסיף יובל ענבר, דיג'יי ובעלי חברת "אקפלה". עבור ענבר מדובר במפעל חיים ממש. "לרובנו יש משרדים ואת רוב העובדים שלנו הוצאנו לחל"ת. ממרץ הכל בוטל, מאז אנחנו יושבים בבית ורק מקבלים טלפונים של ביטולים או של הזזות".

יובל ענבר, דיג'יי ובעלי חברת אקפלה (צילום: רומבה צלמים)
ענבר במהלך אירוע | צילום: רומבה צלמים

לדברי ענבר המשבר עוד רחוק מלהסתיים. "העונה החמה לא תפתח, עונת חתונות הקיץ לא תהיה כבר, אצלי לפחות חודש יוני ריק - כל הזוגות משנים תאריכים בגלל המצב, אנשים לא מאמינים שנחזור בקיץ".

התחושה קשה מאוד, הוא אומר. "מרגישים שנפלנו בין הכיסאות. נוצר מצב אבסורדי שאנחנו משלמים הכי הרבה לביטוח הלאומי אבל כשקורה מצב כזה כמו עכשיו, אין אף אחד שאכפת לו מאיתנו. ההוצאות, התשלומים והמשכתנאות ממשיכות לרדת, אבל אין הכנסות".

יובל ענבר, דיג'יי ובעלי חברת אקפלה (צילום: רומבה צלמים)
יובל ענבר, דיג'יי ובעלי חברת אקפלה | צילום: רומבה צלמים

"הענף קרס לחלוטין"

מי שמנסה לסייע לכל אותם בעלי מקצועות שמצויים עמוק במשבר היא התאחדות האולמות וגני האירועים. היו"ר אביב שזירי, בעל אולם "ארבע עונות" בדרום, מפנה אצבע מאשימה למקבלי ההחלטות: "הממשלה צריכה לדאוג לתוכנית פיצויים נרחבת למפעל השמחות של ישראל. כמו לאחר מלחמת לבנון השנייה, כך צריך להיות אחרי משבר הקורונה".

אביב שזירי, יו"ר התאחדות האולמות וגני האירועים, בעלי "ארבע עונות" (צילום: סטורי צלמים)
אביב שזירי, יו"ר התאחדות האולמות וגני האירועים, בעלי "ארבע עונות" | צילום: סטורי צלמים

לדברי שזירי, "ענף האירועים בישראל קרס לחלוטין. אלפי עובדים הוצאו בעל כורחם לחל"ת, אחרים קרוב לוודאי יפוטרו בקרוב". שזירי מספר על התחושה הקשה שמלווה בעלי עסקים רבים בתחום: "אם זאת ירידת ההכנסה, אם זה אי הוודאות, אף אחד מאיתנו לא יודע מתי חוזרים לפעילות. מה שבטוח - כל הטבלאות וכל המומחים חוזרים על זה שאולמות האירועים יחזרו אחרונים".

לדבריו של שזירי, בשונה ממסעדות ובתי מלון שמצליחים לעבוד בימי המשבר - הענף שלו מיותם. ללא הכנסות וללא פעילות. "גם אם נחזור לפעילות בספטמבר, ייקח לפחות חצי שנה עד שנצליח לאזן את הקופה והחשבונות שלנו", הוא אומר.