למעט בימים האחרונים, המחסור החמור בבדיקות מלווה את מדינת ישראל כמעט מתחילתו של משבר הקורונה - אין מספיק ערכות בדיקה, אין מספיק ריאגנטים, או בקיצור המערכת הבריאותית הייתה צריכה זמן כדי להיערך. בתחילת חודש מרץ נוצר מצב שבו משרד הבריאות היה צריך להחליט ולתעדף מי מבעלי התסמינים יקבל את הבדיקה ומי יאלץ להמתין בתור. כדי לוודא שייבדקו, הקצינו אזרחים רבים תסמינים קלים שהיו להם וחלקם שיקרו לגמרי לגבי מצבם. דיברנו עם כמה מהם שהודו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"כן שיקרתי למד"א" מתוודה אחד הצעירים בפנינו. "חברה שלי דיברה בטלפון בשביל שנינו כי היא גם עשתה". כשניסינו להבין מהצעיר למה הוא שיקר הוא סיפר: "רציתי באמת לשלול אופציה שנדבקתי. ועוד סיבה זה שרציתי לעשות את החג עם המשפחה, ידעתי שסבא שלי לבד ורציתי שנעשה יחד".

בשיחה עם הצעירים אנו שומעים שגם בפנינו הם חוששים להודות ששיקרו לחלוטין לגבי מצבם ולכן הם אומרים שהם הקצינו תסמינים קיימים. ע' שבאו לעשות לה בדיקה בבית, סיפרה: "הייתי במועדון במסיבה שבה התגלה חולה קורונה. היה לי תסמינים של כאבי גרון, לא בדיוק התסמינים של קורונה, אבל הרגשתי שאני רוצה לעשות את הבדיקה. זה היה קצת לא נעים שדיברתי עם הנציגה בגלל שאני יודעת שהרבה אנשים רוצים את הבדיקה ויש עומס במד"א אבל חששתי להסתובב ולהדביק אנשים".

מתחם "היבדק וסע" לקורונה של מד"א בבני ברק (צילום: אור רביד, N12)
מתחם "היבדק וסע" לקורונה של מד"א בבני ברק | צילום: אור רביד, N12
בית אבות קורונה (צילום: אנה קפלן, פלאש/90 )
צעירים משקרים ולבתי האבות אין מספיק בדיקות קורונה | צילום: אנה קפלן, פלאש/90

מה שאותם צעירים לא לקחו בחשבון שבאותו זמן נוצר לו מחדל גדול הרבה יותר - מחדל בתי האבות. הפערים בין הביקוש לבדיקות לעומת ההיצע שמשרד הבריאות יכול היה לספק, היה גדול ולכן גם בבתי האבות לא כולם קיבלו בדיקות. ליתר דיוק, רק אלו שהיו להם תסמינים בבתי האבות קיבלו את הבדיקות, בינתיים הנגיף התפשט לכמעט 40 בתי אבות בישראל מה שהוביל לתוצאה מצערת - שליש מהמתים בישראל הם מתוך בתי אבות.

על אף מה שחשבו אותם צעירים - הבדיקות לא מונעות הדבקה

"התקשרתי למד"א כי אחותי חזרה מחו"ל ורציתי לעשות את החג בבית עם כולם", מספרת צעירה נוספת. "לא רציתי לסכן את המשפחה שלי ורציתי לעשות בדיקה לפני החג. אמרתי שאני לא מרגישה טוב, לא מפסיקה להשתעל שהיה לי חום ואני רוצה להיבדק. יום אחרי עשיתי את הבדיקה. גם חבר שלי, אמא שלי ואחותי עשו".

מעבר לחוסר האחריות שהפגינו אותם אנשים, הם לא הבינו שבדיקות קורונה לאלה שאין להם תסמינים, הן כמעט ולא אפקטיביות. בדיקת קורונה רק אומרת לך אם אתה חיובי, היא לא אומרת לך אם אתה שלילי, כלומר אם יצאת שלילי עכשיו והנגיף דוגר בגופך, לבדיקה אין אפשרות לדעת זאת ועל כן אותם צעירים לא רק שיקרו כדי לקבל בדיקות הם עדיין סיכנו את בני משפחותיהם ועלולים היו גם להגדיל משמעותית את מעגל הנדבקים.

תחנת הבדיקה בגני התערוכה (צילום: פלאש/90 )
קורונה בישראל | צילום: פלאש/90

אז נכון, ישראל יחסית לעולם במצב טוב ולמזלנו היחס בין מספר המתים לבין מספר הנדבקים הוא נמוך משמעותית משאר המדינות, אך בישראל כמו בישראל, יש מי שחושב רק על עצמו. אחריות חברתית ובייחוד בזמני משבר היא אחת מאבני היסוד שמשאירות את העם מלוכד ומעל הכל - בריא.

ממד"א נמסר בתגובה: "ההנחה שלנו היא שרובו המוחלט של הציבור דובר אמת. גם אם ישנן תופעות של אנשים שאינם מדווחים אמת, הרי שמדובר במקרים זניחים וחריגים. ההחלטה את מי לדגום ואת מי לא, הינה עפ"י הנחיות משרד הבריאות בלבד ולמד"א אין כל שיקול דעת בנושא. אנו פועלים על פי ההנחיות והנהלים שנקבעו".