"הסמל קרס, זה צריך לחזק את כולנו": התמוטטות מגדל קירור המים של בתי הזיקוק בחיפה עורר הדים רבים בקרב ארגוני הסביבה בחיפה, שכבר שנים נלחמים נגד בז"ן ונגד המפעלים הפטרוכימיים במפרץ. קריסת ה"ארובה" של המגדל אמנם לא גרמה לנזק סביבתי ואין נפגעים זולת אדם שנקע את רגלו מהבהלה, אבל הוא הקים מחדש את ארגוני הבריאות והסביבה שקוראים לממשלה לשים סוף לתעשייה המזהמת בעיר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"קריסת ה'לבנייה' של בז"ן היום היא תחילתו של הסוף", אמרו בארגון מגמה ירוקה. "קריסת מניית בז"ן במהלך משבר הקורונה וקריסת המבנה היום הם קריאת השכמה לממשלת ישראל. הגיע זמנה של הממשלה לקבל החלטה מהירה והחלטית להתנעת תהליך לסגירת המפעלים המזהמים. אם לא נפעל מהר ימצאו את עצמם תושבי מפרץ חיפה נותרים עם קרקעות מזוהמות, אלפי מובטלים ומפעלים מתפוררים. החשבון יוגש כתשלום לציבור".

"מגמה ירוקה, יחד עם תושבי האזור וארגוני הסביבה קוראים כבר שנים לממשלה להתניע את הליך הסגירה. הבוקר הזה מוכיח עד כמה הדבר דחוף. אנו קוראים לממשלת ישראל לאשר את תוכנית מפרץ החדשנות של רשות מקרקעי ישראל ולהקים צוות לסגירת התעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה".

חלק מהארובה בחיפה שקרסה
הארובה שקרסה, הבוקר
חלק מהארובה בחיפה שקרסה
צוותי כב"ה בזירה
חלק מהארובה בחיפה, אתמול  (צילום: noon)
תחילת התפוררות המגדל, לפני כמה ימים | צילום: noon

לדברים הצטרפה גם ד"ר רויטל גולדשמיד מהמרכז למחקר סביבתי בחיפה: "קריסת תשתיות בבז"ן בשגרה אפילו לא במצב חירום מצטרפות לסכנות רבות אחרות שקיימות מנוכחות המתחם הפטרוכימי במרכז העיר. ללא ספק, כמו נפילת חומת ברלין יש משהו סימבולי בכך שסמל הפטרוכימייה (הלבניות) קורסות בתקופת דיונים על תום עידן בזן וסגירת התלות בזיקוק נפט בישראל".

יו"ר איגוד ערים חיפה, עו״ד שרית גולן שטיינברג, אמרה בשיחה עם N12: "סמל קרס ואין תושב שלא מכיר, אבל בתחושה שלי זה סימן משמים שצריך להוציא את התעשייה המזהמת מהמפרץ. את הלבניות צריך לשמר למטרה חיובית כמו במקומות אחרים בעולם, אבל הקריסה שלהן לתוך עצמן היא כמו הקריסה של חברת בז"ן - ההכנסות שלה יורדות מדי שנה ואין לה אופק. אנחנו לא צריכים בינתיים לסבול את התחלואה והמתים.

לדבריה: "אנחנו בשנים האחרונות נאבקים להוציא מכאן את התעשייה הפטרוכימית, ויש תוכנית של רשות מקרקעי ישראל, מפרץ החדשנות. ממשלת ישראל שקמה עכשיו חייבת לקבל החלטה ליישומה. אני חוששת, הקריסה מעידה על תחזוקה לא ראויה של המבנה. היה לנו מזל זה מבנה לא תפעולי, אבל יש מבנים תפעוליים משנות ה-30 בבז"ן. בנס היום לא נהרגו אנשים, והגינ פשוט הזמן לסגור את בז"ן".

מה קרה הבוקר והאם זה בר שיקום? 

אחרי כמה ימים של התפוררות, הבוקר קרסה לגמרי ארובת המגדל לקירור המים, שאינו בשימוש כבר מ-2009. מדובר במגדל ותיק ביותר שפעל עוד בימי המנדט הבריטי ב-1939. לא היו נפגעים באירוע זולת אדם שנקע את רגלו מהבהלה בזמן האירוע. 

מבתי הזיקוק נמסר: "הבוקר קרס החלק העליון באחת "הלבניות" המפורסמות של בז"ן, אשר שימשה בעבר כמגדל קירור מים ואינה בשימוש מאז שנת 2009". עוד מסרו כי כבר שלשום נפל מקטע קיר וההתמוטטות "הושלמה" הבוקר. "בז"ן נוקטת בכל הפעולות כולל התייעצות עם מומחים מתחום ההנדסה והתכנון על מנת ללמוד את האירוע. האזור מאובטח ולא היו נפגעים".

מהנדס העירייה אריאל וטרמן הסביר מה גרם לקריסה: "מדובר במבנה ותיק מאוד שעומד עשרות שנים, והוא בנוי באופן מתוחכם מאוד". הוא ציין שלא ברור אם אפשר יהיה לשקם את מה שקרס: "החלק העליון שקרס פחות יציב, אבל אנחנו נבחן את האפשרות אם ניתן לשקם את זה". 

ראש עיריית חיפה עינת קליש רותם מחוץ למפעל בז"ן: "יש אדם אחד שבתוך האירוע נפצע וקודם כל איחולי החלמה מהירה. קשה, כואב מאוד, זה סמל של העיר חיפה. אלה מבנים שצריכים להיות משופצים, משומרים".

השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל כתבה בטוויטר: "סמל משמעותי של תחילת הסוף. הפעם הקריסה התרחשה בטעות, הפעם הבאה תהיה מכוונת. לתושבי חיפה מגיע לחיות בסביבה בריאה".