מחלת הקורונה הגיעה במהלך סוף השבוע לישראל, לאחר שהתברר כי קבוצת תיירים קוריאנים שביקרה בארץ נדבקה בנגיף, ככל הנראה לפני הגעתה לארץ. אמש (שבת) הזהיר מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, כי "הפוטנציאל שמישהו בישראל נדבק במחלה - גבוה", והודיע על עדכון ההנחיות לחולים ולאלו הנחשדים כחולים. איך ניתן לצמצם את היקף המחלה, האם עובדים יפוצו על היעדרות מעבודה וכיצד יש לנהוג במקרה של בידוד בית? אלה התשובות וההנחיות של משרד הבריאות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על כל אדם ששהה בסין, הונג קונג, סינגפור, מקאו, קוריאה הדרומית או יפן במהלך 14 הימים האחרונים, אפילו לשהות קצרה, להיכנס לבידוד בית עד להשלמת 14 יום ממועד החזרה. אין לצאת למרחב הציבורי ואסור לשהות במקומות ציבוריים - בכלל זה מוסדות חינוך, מקומות עבודה, תחבורה ציבורית, מקומות בילוי וקניות, בתי חולים ומרפאות - לתקופה של 14 ימים ממועד השהייה האחרונה באחד מהיעדים המוזכרים.

תוקף ההחלטה על בידוד בית לחוזרים מתאילנד, הונג קונג, סינגפור ומקאו הוא לנוחתים בישראל החל מיום 16.2.2020 בשעה 12:00 ואילך, אך הבידוד לא חל על מי שהיה במקומות אלה במסגרת טיסת המשך (קונקשן).

במקרה של הופעת אחד מתסמיני המחלה, יש לפנות לרופא המטפל בקופת החולים או בחדר המיון, וליידע מראש טלפונית את המרפאה או חדר המיון על הגעת החולה. גם במקרה של הגעה לחדר מיון או מרפאה מסיבות אחרות, יש ליידע מראש טלפונית את הגורם המטפל על הגעת מטופל ששהה ביעדי הסיכון. בכל מקרה, יש לכסות את הפה והאף במסיכה כירורגית או בבד אחר ולהימנע מנסיעה בתחבורה ציבורית.

היעדרות מעבודה בתקופת הדגירה תיחשב כהיעדרות בשל מחלה כפי שהוסדר בצו של משרד הבריאות, בכפוף להצגת אישור על מועד עזיבת סין, תאילנד, הונג קונג, סינגפור, מקאו, קוריאה הדרומית ויפן. אין לפנות לרופאי המשפחה לקבלת אישור מחלה בגין ההיעדרות. ביום ה-15 לאחר מועד השהייה האחרונה באחד מיעדי הסיכון וככל שלא התפתחו תסמינים, ניתן לחזור לעבודה ולפעילות רגילה.

על כל אדם הנכנס לבידוד ביתי לדווח על כך למשרד הבריאות, באמצעות טופס דיווח עצמי על בידוד בית או באמצעות מוקד קול-הבריאות בטלפון 5400*.

הנחיות לשוהים בבידוד:

יש לשהות בחדר נפרד, מאוורר היטב, עם דלת סגורה. יציאה מהחדר תיעשה רק לצורך פעולות הכרחיות ולזמן קצר ככל הניתן, תוך כדי כיסוי הפה והאף במסכה או בבד. במידה וישנם מספר מבודדים באותו משק בית, הם יכולים לשהות יחד באותו חדר. במידה וכל בני הבית נדרשים לבידוד, אין כל מגבלות מיוחדות בתוך הבית.

יש לשטוף ידיים במים וסבון או לחטא אותן בחומר חיטוי אלכוהולי לפני ואחרי הכנת אוכל, לפני אכילה ולפני ואחרי שימוש בשירותים. במידת האפשר, יש להשתמש בשירותים נפרדים. יש להקפיד על כיסוי הפה והאף בעת עיטוש או שיעול, בעדיפות אל תוך מטפחת חד פעמית או מרפק מכופף.

מומלץ לצמצם את מספר האנשים שלא מבודדים הנמצאים בבית הנכנסים לחדר הבידוד, עם עדיפות לאדם אחד בריא ללא מחלות רקע. אין להכניס מבקרים לבית. יש לבדוק שאזורי הבית המשותפים כגון מטבח ושירותים מאווררים היטב. בכניסה לחדר הבידוד מומלץ לכסות את הפה והאף, בעדיפות עם מסכת פה-אף אך אפשר להשתמש גם בבד. מומלץ להשתמש בכפפות חד פעמיות בכל מגע עם המבודד וסביבת חדר הבידוד כולל משטחים, בגדים או מצעים מלוכלכים. יש לשטוף ידיים במים וסבון או לחטא אותן בחומר חיטוי אלכוהולי אחרי כל מגע עם המבודד או עם סביבתו, לפני אכילה ואחרי שימוש בשירותים.

יש לנקות ולחטא כל יום משטחים כגון שולחן ליד המיטה, מסגרת המיטה ורהיטים נוספים בחדר הבידוד עם חומר חיטוי ביתי רגיל (על בסיס סבון או אלכוהול). יש לאחסן את כל כביסת המבודד בשקית ייעודית בחדר הבידוד עד למועד הכביסה. הכביסה תעשה עם סבון כביסה רגיל. מוצרים חד פעמיים כגון כפפות, ממחטות אף, מסכות וכל פסולת אחרת יש להשליך לתוך שקית ייעודית בחדר הבידוד. יש לסגור היטב את השקית לפני הפינוי לפח האשפה. יש להימנע משימוש משותף עם המבודד בחפצים העלולים להעביר את הנגיף, כמו מברשת שיניים, סיגריות, כלי אוכל, מגבות ומצעים. ניתן לשטוף כלי אוכל במים וסבון כלים.

במידה ותנאי הבידוד נשמרים, בני ביתו של מי שנמצא בבידוד יכולים להמשיך בשגרת חייהם ללא כל מגבלה.