בית הכנסת איצקוביץ' הוא כנראה המוסד הכי מוכר בבני ברק. אלפי מבקרים נכנסים אליו מדי יום מסביב לשעון בידיעה שבכל זמן נתון הם ימצאו בו מניין של עשרה יהודים לתפילה - היום (שלישי) הוא סגור. "זה למעשה מחזה שאתם לא תראו גם לא ביום כיפור, זה שבית הכנסת נעול. בית הכנסת שפעיל 24/7, כ-20 אלף כניסות ביום, נעול. ממש", סיפר הרב יצחק שיינין, גבאי בית הכנסת.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

המגזר החרדי סופג ביקורת חריפה בימים האחרונים, אבל צריך לשים לב שהפרת ההוראות בצורה ממוסדת, כפי שהייתה בתחילת המשבר, התחלפה בעיקר בבלבול ובניסיון של רוב הציבור להישמע להוראות. "מאז שהתחיל הקורונה, מאז שראש הממשלה דיבר, אני רואה פה הכל ריק, הכבישים ריקים", מתאר תושב שכונת 'מאה שערים'. ומה לגבי אותם אנשים שכן מסתובבים ברחוב? – "זה אנשים שהולכים או לתפילה או שהולכים לקנות משהו. הולכים וחוזרים הביתה", הוא מסביר.

את הרחובות הצרים של מאה שערים מצאנו הבוקר ריקים יחסית לימי שגרה, וגם מצאנו סופר-מרקט שמקפיד על כשרות לפסח לצד הוראות משרד הבריאות. "הנגיף לא מבדיל בין אדם לאדם, חרדי או חילוני", הסביר אברהם, מנהל הסופר-מרקט. "הייתה לי דרישה מהציבור, דרישה מרבני השכונה, בשביל שנוכל לעמוד בהוראות ולשמור על הבריאות של כולנו, של הילדים שלנו".

החנויות באזור השכונה קטנות וצפופות, ומשלוחים באמצעות האינטרנט הם לא אפשרות עבור רוב הלקוחות. מנהל הסופר-מרקט הסביר איך זה עובד: "אין לנו את האינטרנט אז אנשים ממלאים טפסים ואנחנו שולחים את זה עד הבית".

פעילות משטרה במאה שערים לאכיפת תקנות הקורונה (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
פעילות משטרה במאה שערים לאכיפת תקנות הקורונה | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

הבוקר הגיע כוח משטרה לבצע אכיפה בשכונה, מה שגרם לתסיסה בשכונה ולקריאות "נאצים" ו"תמותו מקורונה" לעבר השוטרים. העימות שהתפתח בין הצדדים הוא חלק מחיכוך הכמעט קבוע בין תושבים קיצוניים ובין המשטרה, ובימי הקורונה החיכוך נהפך למסוכן במיוחד. "אתם כרגע מפרים צו של משרד הבריאות ואתם בהתקהלות של מעל עשרה נשים", קראו השוטרים במגפון לעבר תושבי השכונה שהחלו להתקהל סביבם.

על הקירות ברחובות מאה שערים אנו רואים 'פשקווילים' עם הסברים שונים ומשונים למחלת הקורונה, ובתיבות הדואר אפשר לראות גם פרסום ממוקד וחומרי הסברה לאוכלוסייה, כולל מכתבי רבנים שקוראים לכבד את הוראות משרד הבריאות.

יהודה משי זהב, יו"ר זק"א: "יש שיפור מאוד גדול בימים האחרונים של הציבור החרדי, אבל עדיין יש בשוליים חבר'ה קיצוניים שחושבים שזה איזשהו מאבק של ציונים ואנטי ציונים", הוא הסביר. "חסרה המודעות. זה לא שהציבור הזה נגד – רק צריך לדעת לדבר בשפה שלהם".

ברחובות שכונת 'גאולה' בירושלים יש לא מעט אנשים, אך מדובר בתנועה דלילה ביחס למספר האנשים שאנו רגילים אליהם ביום רגיל - ברחובות שמשמשים כעורק חיים ראשי עבור החרדים בעיר. היציאה לרחוב היא שילוב של צורך, חוסר מודעות ובתים צפופים עם משפחות גדולות.

מנוחה פוקס, סופרת ילדים מוכרת במגזר החרדי, כבר הספיקה להדפיס ספר ילדים בנושא נגיף הקורונה. "המשפחות במזר החרדי הן משפחות, על פי רוב, מרובות ילדים", הסבירה. "כשהמשפחה מרובת ילדים והילדים נמצאים בבית, וכולם ביחד כל היום מהבוקר עד הלילה זה ממש לחיות בסיר לחץ".

המגזר החרדי מגוון. גם היום נפתחו במחתרת מוסדות חינוך בודדים של קבוצות שוליים כמו הקבוצות האנטי-ציוניות ו"הפלג הירושלמי", אבל מדובר בשוליים. "החלטתי שעלינו לסגור את בית המדרש לקראת השבת הבאה עלינו לטובה", הכריז הרב דוד יוסף, חבר מועצת חכמי התורה של ש"ס ובנו של הרב עובדיה יוסף ז"ל, בשיעור תורה שהוא מעביר באמצעות האינטרנט. "עכשיו נמצאים כולם בבית, אני נמצא פה לבדי בבית המדרש, ואני נותן שיעור".

אפשר לכעוס מול התמונות האלה אבל צריך לזכור שכולם רוצים לחיות. הפערים הם בעיקר של ידע, יכולת והבנת המצב. זה אתגר שניצב גם לפתחן של רשויות המדינה וגם לפתחם של הרבנים.