אחרי שהובאו לארץ מאה אלף ערכות בדיקה לנגיף הקורונה, משרד הבריאות הודיע היום (שישי) כי הוא אישר יצור מקומי של מטושים המיוצרים בחברת "נובה מד" הישראלית שיושבת בירושלים – צוואר הבקבוק שנוצר על מנת להגדיל את קצב הבדיקות שנעשות. היקף היצור, שיחל ביום ראשון הקרוב, יעמוד בשלב ראשון על 5,000 מטושים ביום. מנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב הורה שלא להסתפק בכך ובמקביל לאתר מקורות יצור נוספים לערכות הבדיקה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על פי משרד הבריאות, ערכת נטילת דגימה לבדיקת קורונה ("קיט") תכלול: מבחנה ונוזל בתוך המבחנה שבודק את הדגימה ובין 2 ל-3 מטושים בתוך המבחנה. פרמדיק של מד"א או כל אדם המוסמך לעשות את הבדיקה לוקח את המטוש מהאף ומהפה של הנבדק ומכניס אותו אל תוך המבחנה עם הנוזל.

את המבחנה מוסרים לאחת מבין 20 המעבדות הפעילות כרגע. במעבדה לוקחים את הנוזל של המבחנה ושמים אותו בערכת בדיקה אחרת. לאחר מכן מכניסים את הבדיקה לתוך מתקן מיוחד שמבצע את תהליך הדיאגנוזה ומשיב בחיוב או בשלילה לגבי הימצאותה של מחלת הקורונה.  

במקביל, הבוקר עדכנו בבתי החולים וולפסון ורמב"ם כי חלה החמרה במצבם של ארבעה חולי קורונה שמאושפזים בטיפול נמרץ. בוולפסון 3 מהחולים במצב קשה, כאשר 2 מהם מונשמים ומורדמים - באישה בת 67 וגבר בן 45, שמאושפזים ביחידה לטיפול נמרץ בחדרי לחץ שלילי הממוגנים לקורונה. מטופלת נוספת בת 91 מוגדרת במצב קשה מאוד ומצבה לא יציב.

בתוך כך, שר הכלכלה חתם על צו האוסר על מכירת מכונות הנשמה.

קורונה בישראל - צוותי מגן דוד אדום מחוץ למלון דן ב (צילום: תומר נויברג, פלאש/90 )
קורונה בישראל - צוותי מגן דוד אדום מחוץ למלון דן בתל אביב | צילום: תומר נויברג, פלאש/90

בבית החולים רמב"ם נמצא גבר נוסף שמצבו הוחמר ומוגדר כעת קשה. מדובר בגבר בשנות ה-70 לחייו עם מחלות רקע, שבמהלך הלילה חלה הידרדרות במצבו. הוא מונשם ומורדם בחדר טיפול נמרץ ומצבו מוגדר כעת קשה. חשוב להדגיש כי ייתכן וההחמרה במצבו קשורה למחלת הרקע הלבבית שיש לו ולא להשפעות הווירוס.

בבית החולים וולפסון מעדכנים כי 3 חולים נוספים במחלקה לטיפול בקורונה מוגדרים במצב בינוני, בהם אישה בת 94, אישה בת 69 וגבר בן 74 מטופל דיאליזה. בבית החולים הדסה עין כרם מאושפזת חולה נוספת במצב קשה. היא בת 89 וחלה הידרדרות משמעותית במצבה: היא מורדמת ומונשמת לאחר שאובחנה אצלה הידרדרות נשימתית מהירה.  

במקביל, בית החולים פוריה עדכן הבוקר כי רופא במחלקה האורתופדית נדבק בקורונה ובשל כך נסגרה המחלקה לחלוטין ולא יתקבלו חולים חדשים. 38 מאנשי הצוות במחלקה נכנסו לבידוד והחולים במחלקה יטופלו על ידי צוות אחר. 

אתמול הודיע משרד הבריאות על 244 חולי קורונה חדשים בישראל,  והבוקר על 28 נוספים, כך שמניין החולים עומד בישראל כעת על 705. מתוכם 662 בני אדם במצב קל, 18 במצב בינוני, ו-10 במצב קשה. 15 בני אדם החלימו ושוחררו לביתם. 

"אתם נדרשים להישאר בבית - זו הנחיה מחייבת"

הלילה אישרה הממשלה תקנות חירום חדשות המעוגנות בצו, לפיו אין לצאת ממקום המגורים, למעט לפעולות הבאות: עבודה, הצטיידות במזון, תרופות ומוצרים חיוניים אחרים, קבלת שירות רפואי, הפגנה, פעילות ספורט לא מאורגנת של עד שני אנשים, יציאה לטקס דתי (חתונה הלוויה וכן יציאה לתפילה), סיוע לאנשים מבוגרים יותר ויציאה לצורך חיוני אחר, כל זאת בלבד שהוא חיוני.

בצו יש גם סעיף נוסף, שקובע כי בנסיעה ברכב פרטי תותר נסיעה של עד שני נוסעים, למעט במקרים שבהם הנוסעים גרים באותו משק בית. איסור זה לא נוגע לעובדים במקומות עבודה חיוניים.

ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע אמש כי למרות ההיענות של הציבור לציית להנחיות, יש להגביר את האכיפה כדי לוודא שההנחיות מצילות החיים יתקיימו במלואן. "יש היענות אבל היא לא מספקת", אמר ראש הממשלה. "היום אני מודיע על עליית מדרגה: הממשלה תאשר התקנות לשעת חירום - להגבלת התנועה - אתם אזרחי ישראל נדרשים להישאר בבית. זאת הנחיה מחייבת שתיאכף על ידי גורמי האכיפה. אני מבקש את שיתוף הפעולה, מטרתן להבטיח שכמה שפחות אנשים ידבקו".

הצהרת ראש הממשלה (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
נתניהו: "מדובר בהצלת חיים" | צילום: פיטוסי , פלאש/90

"מדובר בהצלת חיים רבים, הצלה של בני משפחה, של חברים, של שכנים. אם מישהו חושב שאני מגזים תסתכלו על התמונות שמגיעות מספרד ומאיטליה, תסתכלו על מה קורה שם. תסתכלו על הצוותים שכבר לא מטפלים בחיים, הם מעמיסים את המתים בכלי רכב מיוחדים. אסור שזה יקרה כאן. צריך לעשות הכל כדי שזה לא יקרה. ולכן הלילה התקנות הללו ייכנסו לתוקפן מיד אחרי שיאושרו בממשלה", הצהיר נתניהו.