בית המשפט העליון דן הבוקר (חמישי) בעתירה נגד שימוש באמצעים אלקטרוניים שמפעיל השב"כ כדי לעקוב אחרי חולי קורונה. עו"ד שחר בן מאיר שהגיש את העתירה התריע: "אנחנו נמצאים לא רק במצב חירום בריאותי אלא גם במצב חירום חוקתי". נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות: "חוק יסוד הממשלה לא הניח מצב שתהיה פה הצטלבות של מצבים יוצאי דופן: מצד אחד מצב חירום בגלל בריאות הציבור ומצד שני כנסת שטרם הושבעה ולא יכולה לתפקד". ההחלטה בעתירה טרם התקבלה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

נשיאת העליון הפנתה שאלה בדיון לנציגי היועמ"ש ומשרד הבריאות: "מה היתרון המובהק כל כך של אותה טכנולוגיה שיש בידי השב"כ ולא בידי אף אחד אחר שמצדיקה הטלת תפקיד כזה על השב"כ שהוא לא מתפקידיו הרגילים? יש מורכבות מאוד גדולה בגלל המצב המשטרי שמלווה את המגפה הזו שיוצר בעיות על גבי בעיות". השופט חנן מלצר העיר: "תלמדו משהו מהעולם: כשמטילים סגר אז המשטרה אוכפת את הסגר".

נשיאת העליון תהתה: מה היתרון המובהק כל כך של הטכנולוגיה של השב"כ? 

נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות הביעה את חוסר הנוחות שלה מהמצב הקיים: "חוק יסוד הממשלה הניח שכאשר יתקנו תקנות כאלה תהיה כנסת מתפקדת ולא הניח מצב שתהיה פה הצטלבות של מצבים יוצאי דופן: מצד אחד מצב חירום בגלל בריאות הציבור ומצד שני כנסת שטרם הושבעה ולא יכולה לתפקד. החוק אומר 'מוקדם ככל האפשר' ועכשיו אי אפשר". גם השופט מלצר הסביר בדיון בעתירה כי יש להניח את הדברים על שולחן הכנסת: "החוק קובע כי לאחר שנחתמות תקנות לשעת חירום, יש להניח את זה בהקדם האפשרי על שולחן ועדת החוץ והביטחון, דבר שטרם נעשה".

השופטת אסתר חיות הופכת להיות נשיאת העליון (צילום: פלאש 90 \ Yonatan Sindel, חדשות)
נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות | צילום: פלאש 90 \ Yonatan Sindel, חדשות

מגיש העתירה עו"ד בן מאיר הסביר: "במוצאי שבת נקבעו התקנות - למה הם לא הועברו מיד לוועדת החוץ והביטחון כדי שהיא תדון בהן ביום ראשון? ביום שני נשבעה הכנסת, ופקעה תקפותן של ועדות הכנסת. אני מבקש להפעיל צו ביניים לא להפעיל את האמצעים הטכנולוגיים של השב"כ עד שיהיה פיקוח של הכנסת".

פרופ' סיגל סדצקי, ראש שירותי בריאות הציבור השיבה: "חלון ההזדמנויות שלנו כדי למנוע את המחלה הוא מאוד קטן. אם נאחר, תיווצר אצלנו בעיה מאוד גדולה. לא קיימת אף דרך מושלמת לעצירת המחלה ולכן אנו זקוקים לאסטרטגיות חופפות על מנת להגדיל את מעגל היכולת שלנו לבלום את המחלה. אנחנו מודעים לחומרת המצב ולאחריות הכבדה מאוד". 

ראש השב"כ: "המידע לא יישמר במאגרי השירות"

שלשום התייחס באופן חריג ראש השב"כ נדב ארגמן לאמצעי הפיקוח על מבודדי הקורונה, שבו עושה שימוש השב"כ. ארגמן הדגיש כי הוא מודע לרגישות העניין, והבהיר כי רק "קבוצה מצומצמת מאוד של אנשי שירות תעסוק בנושא והמידע לא יישמר במאגרי השב"כ". 

בתחילת השבוע אישרה הממשלה בישיבת ממשלה טלפונית ובהשתתפות הייעוץ המשפטי, תקנות לשעת חירום להפעלת הכלים הדיגיטליים שיסייעו במאבק נגד התפשטות נגיף הקורונה. אישור התקנות אפשר לעקוף את הוועדה שהייתה אמורה לדון בנושא וכך להוציא לפועל את המהלך השנוי במחלוקת. בשבוע שעבר הצהיר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי האמצעים ישמשו למעקב אחר חולי הקורונה, כדי לוודא שלא הפרו את תנאי הבידוד.