מה אוכלים בבידוד ובמצבי לחץ? תחושת המתח והלחץ הנפשי שאופפת את רובנו בימים אלו, וגם העובדה שנמצאים בבית כל היום, קרוב למטבח, גורמות לעלייה בצריכת פחמימות "מנחמות". אבל לפני שרצים לפסטה ולמתוקים כדאי לעצור רגע ולבדוק, האם זה באמת עוזר להירגע?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

כולנו מכירים את החומר שנקרא סרוטונין, שנוצר במוח, ותורם למצב רוח טוב, לשמחה, ולירידה בתיאבון. אלא שבניגוד למיתוס, פחמימות ומתוקים לא בהכרח גורמים לעליה ברמות הסרוטונין במוח.

חשוב לדעת: הסרוטונין עשוי מחומר אחר, שנקרא טריפטופן. זוהי חומצה אמינית, שאינה נמצאת בכמות גבוהה במתוקים, אלא דווקא במאכלים אחרים, כמו גבינה לבנה, בוטנים, בננות, בטטות, תמרים, גרגרי חומוס, חיטה מלאה ושיבולת שועל.

בננות (צילום:  Hanna_photo, shutterstock)
טריפטופן בכמות גבוהה. בננות | צילום: Hanna_photo, shutterstock

הסוכרים, השוקולדים ושאר המתוקים גורמים לכך שהטריפטופן הזה יהפוך מהר יותר לסרוטונין, או במילים אחרות – תורמים לכך ששאר המאכלים לעיל ישפיעו מהר יותר. לשיפור מצב הרוח ותחושת הרגיעה צריך לאכול גם את המאכלים מהם מיוצר הסרוטונין, אפשר גם את המתוקים במקביל.

השפעתם המנחמת של הפחמימות והמתוקים נובעת בעיקר מכך שהם טעימים, ובגלל המרקם הנעים שלהם. כדאי לשים לב לכך שהשפעה זו היא לדקות ספורות בלבד, ויתכן שהשפעתם בטווח הארוך יותר היא הפוכה עליה במשקל, חרטה, תחושת חוסר שליטה על מה שאוכלים.

קוטג' או גבינה לבנה? (צילום: Nati Shohat/FLASH90, חדשות)
חלב ומוצריו. עתירי סידן | צילום: Nati Shohat/FLASH90, חדשות

מזונות נוספים שחשוב לצרוך בזמן סטרס הם כאלו שיש בהם סידן או מגנזיום תורמים להרפיית שרירים, כמו חלב ומוצריו, וגם אגוזים, שקדים, וקטניות. מזונות עתירי סידן הם מוצרי החלב, בעיקר גבינה צהובה וריקוטה, יש סידן בכמות יפה גם בירקות ירוקים כמו ברוקולי.המגנזיום נמצא למשל בבננה, שיבולת שועל, שקדים.

מאכלים להם ההשפעה הגדולה ביותר במן לחץ: 

מוזלי – יוגורט עם גרנולה, בננה ודבש

טוסט מלחם מלא וגבינה צהובה 

תמרים עם שקדים, אגוזים ובטנים

פיתה מקמח מלא עם חומוס

דייסת שיבולת שועל עם כפית דבש

מאכלים שכדאי להימנע מהם או להפחית את צריכתם הם קפה, קולה וכל מה שמכיל קפאין. הם מגבירים את הדופק, את לחץ הדם ואת תחושת המתח. נסו להחליף חלק מכוסות הקפה בחליטות מצמחים שנחשבים למרגיעים, כמו קמומיל, מרווה, קינמון, או נענע.

יום הקפה (יח''צ: קפה עלית)
כדאי להימנע. קפה | יח''צ: קפה עלית

גם קקאו חם יכול להיות תחליף נפלא, יש בקקאו חומרים משפרי מצב רוח, וזה בשילוב עם החלב שמרגיע בפני עצמו.  כדאי לדעת שכמות הקפאין בקקאו נמוכה מאוד– בערך 10% מאשר בקפה.

לילדים כדאי להימנע מכל מה שמכיל צבע מאכל צהוב (טרטרזין) שעלול לגרום להיפראקטיביות, ונמצא בממתקים ובחלק מהחטיפים, וחלק מדגני הבוקר הצבעוניים. חשוב לקרוא על האריזה, ואם לא כתוב שמדובר בצבע מאכל טבעי – לבדוק באיזה צבע מדובר.

קיימים גם תוספים של ויטמינים שנועדו להרגעה,  הם מבוססים בדרך כלל על כמות גדולה של ויטמינים מקבוצה B שמרגיעים, בשילוב עם צמחי מרפא כמו פסיפלורה או וולריאן.

ברוב המקרים מדובר בוויטמינים מסוג כזה שאם יש עודף שלהם - זה לא גורם לנזקים בגוף אלא מופרש החוצה בשתן, כך שהתוספים האלו – אם הם לא עוזרים, הם כנראה גם לא מזיקים.

איך לעבור את ימי הבידוד בלי להשמין?

כדאי להקפיד על תפריט מסודר, שיכול לכלול 3 נשנושים ליום, אבל גם מספיק חלבון וויטמינים. מומלץ גם לרשום את מה שאוכלים, כדי שתהיה קצת יותר תחושת שליטה, לפחות בתחום התזונה.

דוגמה לתפריט קל לביצוע עם מאכלים "מנחמים", שמכיל גם הרבה סידן, מגנזיום ואת המזונות שגורמים לעליה בסרוטונין:

ארוחת בוקר:

טוסט מלחם מלא עם גבינה צהובה

פלפל אדום

כוס קקאו חם על בסיס מים עם מעט חלב

ביניים:

בננה

+ 15 שקדים

צהריים:

עוף או דג או כוס קטניות

+כוס פסטה (עדיף מקמח מלא) ברוטב עגבניות

+ברוקולי

אחר הצהריים:

יוגורט עם כף שיבולת שועל וכפית סילאן, או 2 עוגיות קטנות כוס תה / קקאו

ערב:

ביצה/חביתה

+3 כפות ריקוטה

+סלט ירקות

לילה:

15 שקדים או פרוסת עוגת גבינה