המשק מתעורר לעוד יום של שגרה בצל הקורונה: בעוד מספר חולי הקורונה בישראל ממשיך לעלות, הודיעו אתמול (שני) ראש הממשלה ושר האוצר על שורה של הגבלות והנחיות חדשות. במסגרת ההגבלות נראה בין היתר ירידה דרמטית בפעילות המגזר העסקי והציבורי, בכ-30% בהיקף התעסוקה שהיה לפני כן. מקומות עבודה חיוניים יוכלו להמשיך לפעול במתכונת של עד 10 עובדים, אבל בשאר המקומות המנכ"לים והמנהלים יצטרכו להודיע מי עובר לעבוד מהבית ומי נשאר במתכונת החירום.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ההגבלות החדשות 

• לא יוטל הסגר כללי, אלא הסגר מקומי על מקומות התפרצות הנגיף 
• מעבר המגזר הציבורי למתכונת חירום 
• המגזר הפרטי יעבוד במתכונת מצומצמת 
• השארת שירותים חיוניים במתכונת מלאה, המרכולים יישארו פתוחים 
• יהיו שינויים בתחבורה הציבורית, אך היא תמשיך לפעול 


"הערב אני מודיע על שורה של צעדים נוספים שאנחנו נוקטים בצורה מושכלת, מחושבת ואחראית כדי להאט את התפשטות הנגיף בישראל", הודיע נתניהו ופירט את הצעדים: "הצעד הראשון - הממשלה תאשר הלילה תקנות לשעת חירום שיאפשרו מלחמה באמצעים דיגיטליים למלחמה בקורונה. אנחנו נאשר את השימוש באמצעים הללו למשך 30 יום". 

סמוך לשעה אחת בלילה אושר השימוש באמצעים טכנולוגיים מיוחדים לשלושים ימים, זאת לאחר שתקנות לשעת חירום הופעלו ונעקפה הועדה שהייתה אמורה לדון בנושא. מהיום, השב"כ יאכן טלפונים של חולי קורונה, מה שיאפשר מעקב צמוד אחר כאלה המפרים את הבידוד או רטרואקטיבית מעקב אחרי אזרחים שבאו במגע עם חולים. המהלך אושר תחת ביקורת חריפה של גורמים שונים הטוענים - זו הפרה חמורה של הזכות לפרטיות ופגיעה בדמוקרטיה.

"מעבר לאמצעים הדיגיטליים", המשיך נתניהו, "אני מודיע הערב על צעדים נוספים בתחום הכלכלה שיהיו תקפים עד תום חג הפסח: מעבר המגזר הציבורי למתכונת חירום ומעבר מגזר הפרטי למתכונת מצומצמת. אנחנו איננו נועלים אנשים בבתים, אני לא מכריז על הסגר כללי, אני מקווה שלא נגיע לזה, אבל אנחנו כן נפעיל הסגר מקומי". 

"כל מנכ"ל של משרד ממשלתי יודיע לעובדים ב-24 שעות הקרובות מי מהם יגיע לעבודה, מי יעבוד מהבית ומי יצא לחופשה. זה יהיה מתוקף מיום רביעי בבוקר. העובדים שיצאו לחופשה זה יהיה על חשבון ימי החופשה השנתיים", הודיע ראש הממשלה. 

"בנוסף, המגזר הפרטי עובר למתכונת מצומצמת. העסקים מתבקשים לצמצם את מספר העובדים ל-70% ואני מעביר את ההחלטה עוד הערב. יהיו התאמות מסוימות בהתאם לתעשיות ספציפיות", הדגיש נתניהו. 

"הדרישה הזאת שלנו איננה מופנית לעסקים של עשרה עובדים ומטה - בתנאי שהם יישמרו על כלל ההפרדה של שני מטרים. לא מתקהלים יותר מעשרה אנשים בחדר - ושומרים על מרחק של שני מטרים מאדם לאדם. זה נכון גם בתורים בסופרים. תשמרו על הכלל של שני מטרים מרחק", הוסיף. 

בנימין נתניהו
הגבלות והנחיות חדשות כחלק מהמאבק בקורונה. ראש הממשלה נתניהו

"אני יודע שזאת תקופה לא קלה. הרבה אנשים יהיו בבית ולא בעבודה, הרבה אנשים חוששים, הרבה אנשים דואגים שאולי לא יהיה להם מספיק כסף. אנחנו קשובים לכם ולכן אנחנו מעמידים הערב רשת ביטחון כלכלית לכל אזרחי ישראל ושר האוצר יציג זאת". 

"אנחנו משאירים שירותים חיוניים במתכונת מלאה. זה כולל סופרים. אין סיבה להתנפל על הסופרים או על המדפים, יש מספיק מזון בישראל וכך ימשיך להיות. השירותים החיוניים כוללים את שירותי הבריאות, בתי המרקחת, משטרה, שירותי הבנקאות ועוד שירותים שמפורטים באתר משרד האוצר". 

"בשלב זה התחבורה הציבורית נמשכת גם ברכבות וגם באוטובוסים, אבל אני מבקש מכם לעקוב אחרי השינויים באתר משרד התחבורה", הוסיף נתניהו. "יחד נעמוד ויחד ננצח במאבק נגד הנגיף - גם אם זה ייקח זמן". 

שר האוצר כחלון: הקלות יינתנו לעובדים שנפגעו, 5 מיליארד שקלים יוקצו לצמיחת המשק 

במקביל להנחיות של נתניהו, שר האוצר משה כחלון הכריז גם הוא על צעדים שנועדו לסייע למשק. השר אישר חבילת הטבות בסך 5 מיליארד שקלים שמטרתה לחזק את המשק ולגרום לצמיחתו. גורמי כלכלה קיוו שהצעד הזה יהיה פחות מרחיק לכת ושהמשק ימשיך לפעול על פי ההנחיות הקודמות. כעת, הזרמת הכספים מגדילה את הסיכון הכלכלי אליו נכנסת המדינה, סיכון שהוא גם הכרחי לעמידה של המשק בתנאי החירום החדשים בעקבות התפשטות הנגיף.

"המגזר הציבורי יפעל במתכונת המותאמת לשעת חירום. שירותים ועובדים חיוניים בלבד ימשיכו כרגיל. שאר העובדים יצאו לחופשה עד לאחר פסח"., אמר כחלון בהכרזה אתמול.

"לגבי השכירים במגזר העסקי - אנשים שיצאו לחל"ת, יכול להיות שהמעסיקים יצטרכו אותם בהמשך. הם יקבלו דמי אבטלה בתנאים משופרים. מה הכוונה? כעת היום, או עד היום, כדי לקבל זכאות לדמי אבטלה היית צריך לצבור 12 חודשי עבודה, ובגלל המשבר המיוחד הזה אנחנו מורידים את הזכאות לשישה חודשים". 

"לגבי עסקים קטנים ועצמאים", הוסיף כחלון, "אנחנו מקדימים את התשלומים לכל הספקים. חשבונית מאושרת? מקבלים את הכסף. לא מחכים לא 60 ולא 120 יום. יש הנחייה לחשב הכללי להעביר להם את הכסף. דחינו את העברת המע"מ ל-27 באפריל כדי לתת מרווח נשימה לעסקים". 

משה כחלון
5 מיליארד שקלים להנעת המשק. שר האוצר כחלון



"יש לנו גם דחיית תשלומי חובה לעסקים קטנים ובינוניים לרבות תשלומי ארנונה עסקית. אפשר לדחות את זה בחודש כדי להקל על התזרים של העסקים. עיריות שתהיה להם בעיה, עיריות חלשות, נעמוד מולן", הבהיר השר, "תשלומי מים אפשר יהיה לדחות. תשלומי ביטוח לאומי אפשר יהיה לדחות. חברת החשמל תהיה גמישה. היא תבוא לקראת אנשים שלא יוכלו לשלם". 

"יהיה מענק סיוע מיוחד לעצמאים עד 6000 שקלים", אמר כחלון, "המענק מיועד לעסקים קטנים. צעדים אלה לשכירי המגזר הציבורי, הפרטי והעצמאים אלו פתרונות זמניים עד לאחר חג הפסח". 

קורונה בישראל (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)
הגבלות נוספות על הציבור כחלק מהמאבק בנגיף הקורונה | צילום: Yonatan Sindel/Flash90

"בכוונתי להקצות עוד 5 מיליארד שקלים עבור חבילת צעדים שמטרתם להניע ולהצמיח את המשק", הכריז כחלון, "זאת כדי להניע מנועי צמיחה כדי שיוכלו להחיות אותו ולסייע לעסקים הקטנים והבינוניים. הפרטים של החבילה יגובשו בימים הקרובים".