בצל התפשטות הקורונה ברחבי ישראל וחידוד נהלי משרד הבריאות, חברות רבות בענף התיירות מודיעות הערב (חמישי) על צמצומים נרחבים בענף. בין הצעדים: פיטורים, הוצאת עובדים לחופשה ועוד. בנוסף, מנכ"ל משרד הבריאות העניק ריאיון במהדורה המוקדמת והדגיש כי מדיניות הבידודים של משרד הבריאות תימשך עוד זמן רב: "מדיניות הבידודים הוכיחה את עצמה כאפקטיבית מאוד. אני מבין את הביקורת אבל היום ישראל נמצאת עם 17 מקרים בלבד וזה לא היה קורה אם לא היינו נוקטים במדיניות זו".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

אלו הצמצומים הנרחבים בענף התיירות בישראל: ברשת "ישרוטל" נרשמה ירידה בהכנסות לכן הוחלט, להוציא עובדים לחופשות ולצמצם בהיקף העבודה. גם ברשת "פתאל" הודיעו על ירידה בהכנסות וצמצומים נוספים. חנות הדיוטי-פרי בנתב"ג "ג'יימס ריצ'ארדסון" הוציאה עובדים בכירים לחופשה של יומיים. חברת "ריץ' קרלטון" גם הוציאה עובדים רבים לחופשות וברשות שדות התעופה עובדים זמניים שוחררו לחופשה ללא תשלום.

משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות (צילום: החדשות12)
מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב | צילום: החדשות12

בשל הצמצומים והחשש מפיטורים רבים במשק, במשרד האוצר מבקרים בחריפות את משרד הבריאות וטוענים כי השיקולים הכלכליים לא נלקחים בחשבון. ההערכות הן, שככל שהבידוד יימשך הפגיעה הכלכלית תעמיק ותפוזר גם לעסקים קטנים. מטעם רשת "פתאל" נמסר בתגובה: "חברה אחראית צריכה לנקוט בפעולות אחראיות. אכן נקטנו מספר פעולות  לטובת התאמת ההוצאות - לאור היקף הירידה בהכנסות. מקווה שבזה יסתיים והשגרה תחזור בהקדם".

במקביל, משרד החינוך עדכן את מספר עובדי ההוראה ומספר התלמידים שנתונים כעת בבידוד: 3,347 תלמידים, 147 ילדי גן ו-200 עובדים הוראה. בסך הכול 3,694 תלמידים, ילדי גן ועובדים הוראה שנמצאים בהסגר.

קורונה בנתב"ג (צילום: אבשלום שושני, AP)
קורונה בנתב"ג | צילום: אבשלום שושני, AP

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, שהתראיין במהדורה המרכזית הערב, הדגיש עד כמה יהיה קשה להתמודד עם התפרצות המחלה והסביר שזו הסיבה להנחיות המחמירות. "יש פה שאלה של מספר החולים ובאיזה קצב נספוג אותם, "הסביר. "לספוג מספר כזה של חולים בבת אחת, זה מאוד קשה - אך לאורך זמן זה אפשרי".

"אף מערכת בריאות בעולם וגם שלנו לא יכולה לעמוד בתחלואה מאוד קשה ומהירה", הוסיף. "אין מדינה שיודעת להתמודד עם נחשול אדיר של חולים. אנחנו מגנים על האזרחים כדי שנוכל להעניק להם מענה רפואי. גם איטליה קורסת כרגע. אם המערכת תמצא באי ספיקה אנחנו לא נדע להגיע לאנשים ולכן אנחנו רוצים להקטין את מספר הנדבקים והתחלואה של אנשים. אם הצלחנו לראות שאנחנו משטחים את העקומה נצליח להציל יותר אנשים".

קורונה בישראל (צילום: EMMANUEL DUNAND, AFP)
צילום: EMMANUEL DUNAND, AFP

מנכ"ל משרד הבריאות טען כי קיימת היענות חיובית מצד הציבור בנוגע להנחיות: "הציבור מבין שבידוד מונע התפשטות של המחלה. זהו הדבר המרכזי והסיפוק הגדול שלנו הוא מזה שהציבור מציית להוראות". הוא גם התייחס לאזרחים שמסרבים לבצע את הנחיות משרד הבריאות: "בכל אירוע יש שוליים וצריך לטפל גם בהם בהיבט הפלילי".

בר סימן טוב התייחס גם לבהלה הקיימת בציבור ועל היערכות מוגזמת של אזרחים שחוששים מפני בידוד: "אני חושב שזה מיותר להצטייד בכל הציוד, כל מה שאנחנו עושים זה כדי להימנע מהגעה למצב הזה". עוד אמר: "בישראל יש מספיק מזון כדי להתמודד עם המצב. אנחנו משלמים מחיר קשה בזה שהרכב גדול מהאוכלוסייה נמצא בבידוד. מדינות אחרות משלמים מחיר כבד יותר כמו קריסת הכלכלה בגלל שלא אסרו על טיסות".

קורונה בנתב"ג (צילום: אבשלום שושני, פלאש/90 )
צילום: אבשלום שושני, פלאש/90

לסיום אמר מנכ"ל משרד הבריאות: "אנחנו חושבים שכל בתי החולים צריכים להיות ערוכים לקליטת מטופלים. אם נגיע למצב של 1,000 חולים נצטרך לתת מענה. אנחנו רוצים שבתי החולים יתחילו ללמוד איך לתת מענה למטופלים. במקביל, אנחנו מכינים את קופות החולים כדי שיוכלו לתת מענה לחולים ומבודדים בבתים. אנחנו עובדים מחלקות ייעודיות".