מי בסיכון מוגבר לקורונה? האם באמת כדאי לבטל את החופשה המתוכננת בחו"ל? ומה עושים במצב של היריון? ד"ר חן קולינס, המנהל הרפואי של "טרם למטייל" המתמחה ברפואת מטיילים, עונה על כל השאלות הבוערות שלכם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ישראלים רבים עם מחלות כרוניות מבולבלים ותוהים אם לבטל נסיעות לחו"ל - מה אתה ממליץ להם?

זה לא שיש יותר סיכוי להידבק – אלא שיש סיכוי שיהיו סיבוכים של המחלה אם ידבקו. הקריטריון המשמעתי ביותר הוא גיל, כי זה משפיע על מערכת החיסון ויש יותר סיכוי לסיבוכים עם הגיל. בנוסף, מי שסובלים ממחלות כרוניות, מחלות לב, סכרת, ריאות, וכליות יש סיכוי יותר גבוה למחלות לב, והם צריכים במיוחד להיזהר ולא להידבק בקורונה.

עדיף לעקוב אחרי העדכונים של משרד הבריאות, שמעדכנים כל הזמן על רמת הסיכון כפי שהם מעריכים אותה בהתאם למערכות בריאות בתוך כל מדינה. אנחנו במרפאת "טרם" מזהירים עוד יותר את אלו שיש להם מחלות, למרות שבאופן כללי אחוזי התמותה מהמחלה נמוכים – זאת לעומת מגפות אחרות, כמו הסארס, אז אחוז התמותה היה 10%.

מה לגבי נסיעות בארץ והימצאות במקומות הומי אדם?

כשאדם פונה למרפאה כדי להתייעץ, אנחנו שואלים על אופי הטיול: אם הוא מספר שהוא במלון ברמה גבוהה ולא מתכנן פעילויות שעלולות להשפיע על המחלה שלו, אז הוא בקטגוריה אחת; אם זה אדם עם מחלות רקע או מישהו שמחפש אקשן, אז הוא יהיה בסיכון. בארץ עוד אין התפרצות, אבל אם אנחנו יודעים על מוקד שיש בו ריבוי מקרים אז כדאי לא להגיע לאזור ולהיזהר איפה שיש צפיפות. יש מוקדים בחו"ל שבהם מצאו ריכוז של מקרים, ובעקבות זה משרד הבריאות מוציא את ההמלצות. נכון לעכשיו, לא שמענו שיש ריכוז של חולים בישראל.

מה לגבי נשים בהיריון? יש להן סיכון מיוחד?

לא שמענו על מקרים עם יותר סיבוכים אצל נשים הרות מאשר אצל האוכלוסייה הכללית. יש מקרים שנשים הרות נוסעות לאזורים אחרים בעולם ויש שם מחלות שיכולות להשפיע על ההיריון, כמו הזיקה או קדחת צהובה - אך לעת עתה אין המלצות רשמיות ייעודיות לנשים בהריון.

האם כל המחלות הכרוניות מגבירות סיכון, או רק מחלות ספציפיות?

מבחינה סטטיסטית, ישנם יותר מקרים קטלניים בקרב מי שסבלו ממחלות לב (11%), סוכרת (7%) ומחלות ריאות (6%).