חרף הלחץ הישראלי והאמריקני הכבד, מועצת זכויות האדם של האו"ם פרסמה היום (רביעי) את החברות והעסקים הפועלים בישראל מעבר לקו הירוק - גם במזרח ירושלים ורמת הגולן. כפי שפורסם לפני כשלוש שנים בחדשות 12, הרשימה תכלול כמה מהחברות הגדולות ביותר בישראל וביניהן: שופרסל, בנק הפועלים, רכבת ישראל, בזק ורמי לוי. נתניהו: "אם לא הייתי בולם את מדיניות הנסיגות היינו חוטפים גם סנקציות. נטפל גם בסימון המוצרים - אך קודם כל בביצור היישובים". גנץ: "נציבות זכויות האדם של האו"ם איבדה קשר למציאות".

"הרשימה השחורה" המלאה של האו"ם

"זוהו 112 עסקים שיש תשתית ראייתית כי יש להם קשרים להתנחלויות. 94 מהם ממוקמים בישראל, 18 בשש מדינות אחרות", כתבה נציבת זכויות האדם של האו"ם מישל בצ'לט. מעתה, הרשימה תפורסם באתר הרשמי של האו"ם. משרד החוץ הפלסטיני בירך על המהלך: "פרסום הרשימה השחורה היא ניצחון של החוק הבין-לאומי".

עפרה, ארכיון (צילום: ליאור מזרחי, פלאש 90)
האו"ם פרסם את הרשימה: בנקים, חברות גז ותקשורת | צילום: ליאור מזרחי, פלאש 90

שר החוץ ישראל כ"ץ תקף את המהלך: "הודעת האו"ם היא כניעה מבישה ללחצי מדינות וארגונים המעוניינים לפגוע בישראל וזאת על אף שרוב מדינות העולם סירבו להצטרף למסע הלחצים הפוליטי הזה". כ"ץ הוסיף: "מדינת ישראל לא תשלים עם המדיניות המפלה והאנטי ישראלית ואנו נפעל בכל הדרכים כדי למנוע יישום החלטות מסוג זה".

השר יריב לוין הגיב להחלטת האו"ם: "האנטישמיות החדשה. חשבנו שחלפו הימים בהם סימנו עסקים של יהודים, אך מסתבר שהרעיון חי ובועט. המהלך של האו"ם הוא כל כולו בושה וחרפה, מתן לגיטימציה להחרמת יהודים בארץ מולדתם ופגיעה בשיתוף הפעולה הכלכלי בין יהודים לערבים. ננצח את האנטישמיות, נחזק את ההתיישבות".

"זו שנת הכרעה, האיומים משמעותיים"‎ (צילום: מארק ישראל סלם, חדשות)
השר כ"ץ: "מדיניות אנטי ישראלית" | צילום: מארק ישראל סלם, חדשות

גם במועצת יש"ע תקפו: "האו"ם שוב הוכיח כי הוא גוף מוטה, לא נייטרלי ופועל נגד מדינת ישראל. אנו מגנים בכל תוקף את פרסום הרשימה אשר יש בה סממנים אנטישמיים מובהקים".

רופט קולווי, דובר משרד זכויות אדם של האו"ם, הבהיר לאחר ההחלטה כי יוקם גוף אשר יפעל לקדם את סימון החברות.: "הדו"ח ממליץ שאם מדינות יהיו מעוניינות לעקוב אחרי הנושא הזה, עליהן לשקול להקים גוף מומחה עצמאי שיקדם את העבודה הזו". עוד הוסיף כי "אנו מודעים לחלוטין לרגישות של דו"ח זה לאנשים מכל צדדי הויכוח וכמובן, לחברות עצמן. מסיבה זו דאגנו במיוחד שלא לחרוג מהתפקיד שהציבו לנו".

במשך שלוש שנים, מהרגע בו התקבלה רשימת העסקים, ניסו בישראל ובארה"ב לבלום את המהלך. השגרירה האמריקנית לשעבר באו"ם ניקי היילי, איימה בעבר כי אם תפורסם הרשימה, הכוללת כאמור גם חברות אמריקניות, התגובה תהיה חריפה: הפסקת התמיכה הכספית של ארצות הברית במועצה לזכויות אדם, ואולי אף פרישה אמריקנית מהמועצה - מהלך שכבר ננקט בעבר.

מ"שלום עכשיו" נמסר בעקבות ההחלטה כי "שוב מתברר שהכיבוש וההתנחלויות הם אסון לישראל. גם אחרי 52 שנה של ניסיונות לטשטש את הקו הירוק ואפילו עם הרוח הגבית מטראמפ להצהרות הסיפוח, העולם ממשיך לראות בהתנחלויות הפרה של החוק הבינלאומי בשטח כבוש".