בצל החשש מהתפשטות הקורונה בארץ, רופאים ובכירים בארגוני הבריאות במדינה מספרים על הכשלים במערכת והחששות מכך שלא יהיו מספיק משאבים כדי לטפל בנדבקים העתידיים. היום (שלישי) התקיים כנס ויום שידורים מיוחד של פורום "5 מיליארד לבריאות" - פורום חירום לאומי שהוקם על ידי ארגוני בריאות בישראל, שהתאחדו במטרה לשנות את מדיניות התקצוב.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בפורום מקווים להביא לתוספת של 5 מיליארד שקלים לבסיס תקציב הבריאות, על מנת להשיב לתושבי ישראל את הזכות לשירותי בריאות ראויים ולהביא לשיקום מערכת הבריאות הציבורית הקורסת. הפורום שודר בפייסבוק בלמעלה מ-30 עמודים במקביל, במטרה להגיע למאות אלפי צופים.

קורונה בישראל (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
היערכות בתל השומר לבידוד החוזרים מ"ספינת הקורונה" | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

ד״ר זאב פלדמן, מנהל היחידה לנוירוכירוגיה ילדים בשיבא, יו״ר ארגון רופאי המדינה וסגן יו״ר הר״י, אומר כי מערכת הבריאות איננה תקינה כבר מספר חודשים: מטופלים שוכבים במסדרונות; אנשים ממתינים שעות בחדרי המיון וחולים נאלצים להמתין זמן ארוך לייעוץ וטיפול של רופאים מומחים בקופות החולים. לאור המצב, ד"ר פלדמן סבור כי התפשטות הקורונה עלולה להחמיר את המצב.

"אם יבואו עוד מטופלים בגלל הקורונה זאת תהיה קטסטרופה"

"אין פטנט שאפשר לעשות כדי לגשר על ההצפה הצפויה של בתי החולים, במידה ותרחיש זה אכן יתגשם בשבועות הקרובים. כאשר מזניחים במשך שנים את עדכון תקינת הרופאים והאחיות בהתאם לפעילות, כאשר מייבשים את מערכת הבריאות מתקציבי פיתוח והתאמת מספר המיטות והתשתיות האחרות לגידול באוכלוסיה והזדקנותה - מגיעים אל סף תהום וקריסה", אמר והוסיף: "כולי תקווה שתרחיש התפשטות הקורונה בישראל לא יתממש".

ניידרת השידור של פורום 5 מיליארד לבריאות‎ (צילום: פורום 5 מיליארד לבריאות)
ניידרת השידור של פורום "5 מיליארד לבריאות‎" | צילום: פורום 5 מיליארד לבריאות

אילנה כהן, יו"ר הסתדרות האחים והאחיות בישראל, סיפרה גם היא על חוסר תקינות המערכת ועל החשש מהנגיף: "אין ספק שאם יבואו עוד מטופלים בגלל הקורונה זאת תהיה קטסטרופה. נראה את זה בא לידי ביטוי בחדרי המיון, ואחר-כך במחלקות, שבכל מקרה כבר שוכבים שם בפרוזדורים". כהן הוסיפה כי היא לא יודעת לאן ייקחו את הנדבקים – "העומס יהיה כפול וזה יהיה מאוד קשה ולכן משרד הבריאות חייב להיערך לזה, אחרת מה נעשה, נזרוק אנשים הביתה?".

ד"ר בוריס איסקוביץ, סגן מנהל היחידה לטיפול נמרץ בבית החולים הלל יפה, מספר כי "מדובר מחלקה קטנה ואין מספיק צוות, גם הבכירים ביותר נאלצים לעשות תורנויות כדי להציל חיים". ד"ר איסקוביץ מאמין כי הבעיה נמצאת בין היתר בחוסר במיטות, בעקבותיו אנשים לא מקבלים טיפול ראוי.

טיסה מנתב"ג לרומא (צילום: נתי שוחט, פלאש/90 )
טיסה מנתב"ג לרומא | צילום: נתי שוחט, פלאש/90

ד"ר חגית יונת, מנהלת מחלקה פנימית א' בבית החולים בשיבא תל השומר וגנטיקאית, מספרת גם היא על אחוזי תפוסה מאוד גבוהים במחלקה במשך כל השנה, וחשש מהתפרצות הקורונה ומיכולת המערכת בישראל להתמודד עם תוספת משמעותית של חולים. "מדובר בעומס שמתגבר במשך שנים. התקינה נקבעה בשנת 1977, מאז האוכלוסייה ומורכבות החולים גדלו מאוד, אך התקינה לא השתנתה". ד"ר יונת אומרת כי בעקבות המחאה של מנהלי המחלקות הפנימיות הוקמה לפני כשנה ועדה שהמלצותיה נמסרו באפריל 2019, אך שום דבר לא יושם - "זאת בעיה חמורה כי בעצם לא חל שינוי במצב".

"הבריאות שלנו עשויה להכריע את מערכת הבחירות הקרובה"

עוד סיפרה: "אתמול עברנו במחלקה עוד ערב עמוס. שחררנו 12 חולים, שהם כרבע מהמאושפזים, וכיוון שממשיכות לזרום קבלות חדשות של חולים, העומס לא הוקל ואנחנו עדין עם חולים במסדרונות. אני לא יודעת איך להעביר את זה בתמונות או סרטונים, אבל המציאות שלנו היא עומס משמעותי במשך כל השנה עם תת תקינה בכל הסקטורים של המחלקה".

קורונה באיראן (צילום: Ebrahim Noroozi, AP)
התפרצות הקורונה באירן | צילום: Ebrahim Noroozi, AP

שמוליק בן יעקב, יו"ר האיגוד לזכויות החולה, אמר כי מערכת הבריאות נמצאת על סף קריסה. "הבריאות שלנו עשויה להכריע את מערכת הבחירות הקרובה. אזרחי ישראל הבינו שזוהי הזדמנות אחרונה לבלימת קריסתה של מערכת הבריאות. לא במקרה כל המפלגות מקדמות בימים אלו הסברה על שיקומה של מערכת הבריאות הציבורית והתקציבים שיוקצו לה. זה הזמן של הציבור כולו להתעורר ולדרוש את הבריאות של כולנו", הוסיף.

בשנת 2019 פרסם ארגון ה-OECD תמונת מצב עדכנית לגבי מערכת הבריאות בישראל, ביחס למדינות המפותחות. על פי הדו"ח, בעוד עשור מהיום ההוצאה הלאומית הממוצעת לבריאות במדינות OECD תעמוד על 10.2% מהתמ"ג. המשמעות היא שההוצאה הלאומית על בריאות בישראל בשנת 2030 תצטרך לעלות מ-7.4% מהתמ"ג ל-8.8% לפחות.