בבוקר יום ראשון חלפו שוטרי מחוז תל אביב ופקחים של העירייה בין מאות הדוכנים של השוק כשבפיהם הודעה אחת: "ברקע התפשטות נגיף הקורונה והחמרת צווי משרד הבריאות להתמודדות עם הנגיף, התקבלה החלטה לסגור את השווקים".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מאות סוחרים, מבוגרים וצעירים, בעלי משפחות ורווקים, סגרו את דלת הפח הכבדה על הדוכן כשהם לא יודעים מתי יפתחו אותה שוב. "כבר שבוע לפני הסגירה העבודה ירדה בצורה משמעותית", סיפר אלי מלכה, בעל דוכן חמוצים בשוק מזה 50 שנה. "אנשים פחדו להגיע, נכנסו ללחץ מלעלות לתחבורה ציבורית. לאחר מכן סגרו בכלל - מהיום להיום".

לדבריו של מלכה, ימים לפני הסגירה הסתודדו ביניהם הסוחרים ואמרו שלא רחוק היום שבגלל התפשטות הנגיף גם השוק ייסגר. "היו דיבורים שזה עניין של זמן עד שהשוק ייסגר", הודה. "פחות ופחות אנשים הגיעו לשוק, ומי שהגיע היה הולך עם מסיכה על הפנים וכפפות על הידיים, גם אני התחלתי לשים מסיכה וכפפות". אך גם הציפייה למה שעתיד לבוא לא הקלה. "אנשים קיבלו פה מכה קשה - יש פה אנשים שלא יצליחו לעמוד בתשלומי שכירות ומשכנתא", הדגיש. "אם השוק יישאר סגור חודשיים-שלושה, אנשים לא יצליחו לעמוד על הרגליים ולפתוח את השוק מחדש. המצב קשה מאוד".

הדוכן של אלי מלכה, שוק הכרמל
הדוכן של אלי מלכה, שוק הכרמל

גם אצל מלכה, כמו אצל סוחרים רבים, נשארה סחורה בדוכן. "ארזתי שקיות של חמוצים, מלפפונים וזיתים והתחלתי לחלק בין בתי הכנסת, ואני אומר לך - רק סוחר שיש לו מזל ויש לו מכרים ערבים למשל, יצליח אולי למכור חלק מהסחורה שלו בטייבה ובשטחים, כי שם הכול נשאר פתוח. אחרת הכול ילך לפח, הלך עליך".

לדבריו של מלכה, בכל יום שהדוכן המשפחתי לא עובד הוא ואביו, שפתח את הדוכן לפני 50 שנה, מפסידים כספים רבים. לדבריו, יש לא מעט סוחרים שלא יצליחו להתאושש מהמשבר. "אני מכיר לא מעט סוחרים שכבר הגיעו לבעלים של הדוכנים והחזירו להם את המפתחות, איך הם ישלמו שכירות על הדוכן אם לא עובדים?", שיתף. "שיפסיקו לחשוב שעושים פה בשוק מיליונים, רבים מאתנו חיים מהיד לפה". למרות המצב הקשה מבטיח מלכה לחזור לשוק אחרי המשבר: "יש לי סחורה במחסנים ואני מתכוון לחזור לשוק אחרי שהכול יעבור ולמכור אותה - ואני מקווה שיהיה בסדר וכולנו נחזור לשוק בריאים".

אלי מלכה, בעל דוכן בשוק הכרמל
אלי מלכה, בעל דוכן בשוק הכרמל

בין בעלי הדוכנים של השוק נמצא גם משה מרצ'ינסקי, בעל דוכן ירקות ופירות, שנמצא כבר 40 שנה בשוק. לדבריו של מרצ'ינסקי גם אחרי ההודעה על סגירת הדוכנים הוא ממשיך לעבוד במתכונת מצומצמת. "הוצאתי שלושה עובדים שלי לחל"ת, אבל אני ממשיך לעבוד", סיפר. "החנות ממשיכה לעבוד ולעשות משלוחים לעסקים והלקוחות שלי, את הדוכן נאלצנו לסגור". 

לדברי מרצ'ינסקי, "היום אני מפרנס את כל המשפחה שלי: ילדים, נכדות, אישה, חתנים. חייבים להמשיך לעבוד כדי לשרוד". כעת, הוא חושש מהעתיד לבוא: "ממרומי גיל 60, אני חושש שהבלאגן עוד לפנינו - לא הבלאגן של המחלה, אלא מה יהיה אחרי המגפה הזאת שתבוא. הולך להיות פה תוהו ובוהו: עסקים שיקרסו, מסעדות לא יחזיקו מעמד. לי אנשים החזירו לי צ'קים, נכנסתי לברוך לא קטן. אבל אני ממשיך קדימה, אין מה לעשות ואני ממשיך".

"בוודאות אני אומר לך - יהיו עסקים בשוק שלא יצליחו לעמוד על הרגליים אחרי המגפה, זה כדור שלג שיתגלגל אחרי זה בכל הארץ", המשיך. "זה לא דומה למלחמות, זה לא מזכיר פיגועים. אז ידענו מה ומי והיום אנחנו לא יודעים. האירוע הזה, המגפה הזאת תירשם בספרי ההיסטוריה".

משה מרצ'ינסקי, בעל דוכן בשוק
משה מרצ'ינסקי, בעל דוכן בשוק

רפי מזרחי, יו"ר ועד הסוחרים בשוק ובעל דוכן לירקות ופירות כבר 40 שנה בשוק, ניסה לשתף בתחושות הקשות על רקע החלטה לסגור את השוק. "המצב קשה מאוד, הכול סגור, הכול שומם. מפחיד מה שנהיה מהמקום הזה", אמר. "אני 40 שנה בשוק, לא זוכר מצב כזה. יהיו כאן אנשים לא יצליחו לשרוד את הקורונה - אולי ישרדו בריאותית, אבל כלכלית לא יצליחו לפתוח מחדש את העסק".

מזרחי העביר ביקורת על מקבלי ההחלטות שלא התריעו מראש על הכוונה לסגור את השווקים: "אף אחד לא אמר לנו שזאת הולכת להיות ההחלטה. יש כאן מאות סוחרים עם סחורות שפשוט ילכו לפח, הדוכנים האלה יישארו סגורים מי יודע לכמה זמן - אפילו לא נתנו לסוחרים שלנו מספיק זמן למכור את הסחורות שנשארו להם".

רפי מזרחי (צילום: באדיבות המצולם)
רפי מזרחי | צילום: באדיבות המצולם