חבר הכנסת דוד ביטן, שעליו הוכרז כי יתמנה לשר החקלאות בממשלת המעבר הנוכחית, הודיע הבוקר (שישי) כי הוא מוותר על המינוי נוכח פסיקת בג"ץ שלא אפשרה לקיים סבב תיקים בתקופה הנוכחית אלא אם יש חשש לפגיעה ממשית בתפקוד הממשלה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ביטן הסביר את הצעד שבחר בו ואמר: "בעקבות ההשהייה במינוי השרים החלטתי לוותר על המינוי לשר החקלאות. חבל שמינוי שהיה צריך להתבצע לפני שנתיים נדחה כל הזמן באמתלאות שונות עד שהגענו לנקודה שמעקרת אותו מתוכן". 

התאחדות חקלאי ישראל הגיבה להחלטת ביטן: "החקלאות הישראלית היא חלק מרכזי בביטחון הלאומי של מדינת ישראל והיא לא יכולה להפוך להיות כלי במשחק הפוליטי של ממשלות ישראל. שנים של הזנחה הובילו לכך שהחקלאות הישראלית ניצבת היום בפני שורה של אתגרים וקשיים יום יומיים שנשארים ללא טיפול. אנו קוראים לראש הממשלה למנות בדחיפות שר חקלאות במשרה מלאה שיקדיש את כל כולו להצלת וחיזוק החקלאות הישראלית. כי בלי חקלאות אין ציונות". 

אתמול החליט ראש הממשלה נתניהו לחזור בו ולא למנות ארבעה שרים חדשים בממשלתו על רקע הביקורת של בג"ץ שלפיה "לא ניתן יהיה לקבל התנהלות לפיה ממשלת מעבר שאינה נהנית מאמון הכנסת ולפיכך מחויבת באיפוק וריסון בהתנהלותה, תנצל את הסמכות הנתונה לה ותגדיל עד בלי די את מספרם של חברי הממשלה".

את הביקורת השמיע בג"ץ בפסק דין שניתן במסגרת עתירה שהוגשה נגד מינויו של נפתלי בנט לשר ביטחון. השופטים, בראשם נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, קבעו כי מינויו של בנט דווקא כשר וחוקי. אולם, בסוף דבריהם מתחו השופטים ביקורת על התנהלות הממשלה בחודשים האחרונים. "יש למנות חברי כנסת כשרים בממשלת מעבר רק כאשר הדבר דרוש לשם הבטחת תפקודה התקין של הממשלה", פסקו. "ככלל, צורך כזה אינו מתעורר כשעל הפרק עומד מינויו של חבר כנסת במקום שר שחדל לכהן בתפקידו אך נותר כחבר כנסת".

ביום ראשון הקרוב אמורה הייתה הממשלה לאשר את מינוים של ציפי חוטובלי לשרת התפוצות, דוד ביטן לשר החקלאות, יפעת שאשא-ביטון לשרת הרווחה ויצחק כהן לשר הבינוי. לפי החלטתו של נתניהו מהערב, מינוים אלה יוקפאו וראש הממשלה ימשיך להחזיק כממלא מקום בשלושה מהתיקים, שכן חברת הכנסת שאשא-ביטון מחזיקה כבר בתיק הבינוי. זאת, על אף שנתניהו התחייב להיפטר מהתיקים בהם הוא מחזיק בשל הלכת דרעי-פנחסי האוסרת על שר שנגדו הוגש כתב אישום להמשיך לכהן בתפקידו.

בתחילת השבוע הודיע נתניהו על כוונתו למנות את ארבעת חברי הכנסת מהליכוד, מכולנו ומש"ס למשרדים השונים. ההודעה נתקלה בביקורת קשה מצד יריביו הפוליטיים, במיוחד מינויו של ביטן, נגדו המליצה המשטרה להגיש כתב אישום חמור על שוחד. בכחול לבן מיהרו לתקוף את המינוי: "ראש ממשלה שהפך לעבריין נמלט ממשפט, ממנה כעת חשוד בשוחד למי שיהיה אחראי על מחירי המזון של כולנו. כך הפכה ממשלת נתניהו לארגון פשע שכל מטרתו היא לדאוג לחסינות לעומד בראשו".