שר הבריאות יעקב ליצמן מינה היום (ראשון) ועדה ציבורית שתבחן את אירועי האובדנות במרכז הרפואי סורוקה, יחד עם שירותי בריאות כללית. הוועדה הציבורית תציע מתווה להמשך פעילות ההתערבות בנושאים של מצוקה נפשית בקרב אנשי הסגל, והדרכים למניעתה. במקביל, חברו של המתמחה שהתאבד אתמול סיפר לחדשות 12: "אני יודע שהסיטואציה בבית החולים הייתה לא פשוטה עבורו".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"לצערנו מדובר בתופעה מוכרת במערכת הבריאות בארץ ובעולם", נכתב בהודעת השר ליצמן. "אנו מקווים שהמערכת כולה תשפר את דרכי ההתערבות כתוצאה מעבודת הוועדה". על פי ההודעה הוועדה תחל את עבודתה בימים הקרובים בשיתוף פעולה מלא עם הנהלת המרכז הרפואי סורוקה, שירותי בריאות כללית ומשרד הבריאות.

בראש הוועדה תעמוד שופטת בית המשפט המחוזי בירושלים בדימוס, הגב' נאוה בן-אור, ויהיו חברים בה פרופ' גיל זלצמן, יו"ר המועצה הלאומית למניעת אובדנות ומנהל המרכז לבריאות הנפש גהה, ונציג משרד הבריאות, גבי פרץ, הפסיכולוג הראשי של משרד הבריאות.

יעקב ליצמן מגיע למועדון לילה  (צילום: מתוך "מועדון לילה", קשת12)
הודיע על הקמת הוועדה | צילום: מתוך "מועדון לילה", קשת12

חברו של המתמחה שהתאבד אמש סיפר כי "בית החולים הוא מקום מלחיץ מהרבה בחינות. אני יודע שהסיטואציה בבית החולים הייתה מאד לא פשוטה עבורו. זה היה ממקום מאד אישי. קשיים שלו גם בתפקיד ואיך הוא תופס את עצמו ונתפס על ידי אחרים,  אבל גם אינטראקציה עם אנשים ספציפיים".

מדוברות המרכז הרפואי סורוקה נמסר כי "המרכז הרפואי סורוקה מביע את צערו הכבד על פטירתו אמש בנסיבות טרגיות של איש צוות רפואי. הנהלת סורוקה הודיעה כי תשתף פעולה באופן מלא עם עבודת הוועדה. המרכז הרפואי סורוקה הפעיל בשנה האחרונה תכנית סיוע לצוותים המבוססת על ידע נצבר מרחבי העולם לאיתור דיכאון העלול להוביל לאובדנות. הצטברות מקרי התאבדות והעיסוק בהם עשויים לייצר אפקט הדבקה מסוכן הידוע בשמו המקצועי כ"אפקט ורתר" באופן שמעלה את הסבירות למקרים נוספים".

"הנהלת בית החולים תומכת בהקמת הוועדה, תשתף פעולה באופן מלא עם עבודתה ותגיש לה את כל המידע הדרוש לה להשלמת עבודתה. המרכז הרפואי מביע את צערו הכבד על פטירתו בנסיבות טרגיות של איש צוות רפואי אמש. מנהל בית החולים, ד"ר שלומי קודש, כינס במהלך היום את צוותי ביה"ח, הדגיש בפניהם את חשיבות הטיפול בתחלואה נפשית בקרב כל אנשי הסגל, שמע מהם רשמים ותחושות, גם בעקבות המקרה האחרון, ופירט את האפשרויות השונות שעומדות לרשות כל אנשי הסגל לקבלת עזרה נפשית".

"נעשה כל מה שניתן כדי לספר את כל הסיוע הנדרש"

"אנו מודעים לכך שאנשי מערכת הבריאות חשופים יותר לפגיעה בתחום זה", אמר היום ד"ר שלומי קודש, מנהל המרכז הרפואי. "ידוע גם שצוותים רפואיים נמנעים מבקשת סיוע בשל הסטיגמה של מחלות אלה. על כן, הפעלנו תהליכים פנימיים רבים בבית החולים שמטרתם העלאת המודעות, מעורבות ואיתור מקרים של דיכאון שעלולים להביא לאובדנות ואנחנו ממשיכים בנקיטת פעולות שונות".

ד"ר קודש הוסיף: "הנושא נמצא בראש מעייני. המרכז הרפואי סורוקה הינו מרכז רפואי מוביל, שאלפי עובדיו הם משפחה חזקה, מאוחדת ותומכת. התאבדות היא אירוע טראגי וקשה לאדם, למשפחתו ולמעגלים סביבו. העובדים בסורוקה הם הנכס החשוב ביותר של המרכז הרפואי והמרכיב המשמעותי ביותר בהצלחתו ובמימוש שליחותו לקידום בריאות תושבי הנגב. אנו נעשה כל מה שניתן לעשות כדי לספק לחברינו את כל הסיוע לו הם נדרשים".

יו"ר גשר, ח"כ אורלי לוי אבקסיס, שלחה מכתב בהול לשר הבריאות ובו קראה להקמת ועדת חקירה בלתי תלויה בנושא התאבדויות הרופאים: "אף אדם לא יכול להתמודד עם תנאי עבודה קשים כל כך ולחץ שכזה. מערכת הבריאות קורסת, חדרי המיון קורסים, המסדרונות עמוסים, שעות העבודה בלתי אפשרויות, אין מיטות ועכשיו גם הרופאים עצמם בסכנה. איך הגענו למצב שבו האנשים הכי חשובים במערכת הבריאות מגיעים לסף תהום?".

אורלי לוי אבקסיס (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
"יש להקים וועדת חקירה עצמאית". לוי-אבקסיס | צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

"במשך השנים האחרונות אנחנו רואים סימני מצוקה משמעותיים של הצוותים הרפואיים ובמשרד הבריאות מתעלמים בצורה מסוכנת מהמצב", המשיכה לוי-אבקסיס במכתבה. "ההתאבדויות האחרונות של הרופאים הן כבר לא נורת אזהרה - הן חותמת אחריות של הממשלה על הכישלון ועל המצב של הרופאים והמערכת כולה. לא רק החולים משלמים את המחיר אלא גם המטפלים. אני קוראת לשר הבריאות לעשות את הצעד המתבקש ולהקים וועדת חקירה בלתי תלויה בנושא התאבדויות הרופאים. מדינת ישראל צריכה לעשות בדק בית מאוד משמעותי על המצב שהיא הביאה את הרופאים אליו".