מחדל הבדיקות: משרד הבריאות עדכן היום (שבת) שמספר דגימות הקורונה שנבדקו מדי יום במעבדות במשך הימים האחרונים הוא כ-5,500 בדיקות יומיות בלבד. זאת, למרות שמשרד הבריאות הבטיח שבשלב הזה יהיו כבר  30,000 בדיקות ביום. אומנם בתחילת השבוע חלה עלייה במספר הבדיקות ונעשו כ-9,000 בדיקות ביום, אבל הירידה החדה בשלושת הימים האחרונים מרחיקה אותנו משמעותית מהיעד שהוצב לפני כשבועיים. במשרד הבריאות טוענים כי מדובר בפעולה יזומה, עקב מעבר לשימוש בחומר חדש לבדיקות הקורונה - מתוצרת ישראל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מספר הדגימות שנבדקו במעבדות הקורונה ביום רביעי ה-8.4 עמד על 5,570, ביום שלמחרת נבדקו 5,521 דגימות ואתמול, יום שישי, נבדקו 5,980 דגימות שהגיעו למעבדות הקורונה. חשוב לציין שהנתון שנחשף עוסק בתוצאות המעבדה ליום, כלומר כמה דגימות נבדקו במעבדות הקורונה ולאו דווקא כמה בדיקות נעשו בציבור, כך שעדיין אי אפשר לדעת במדויק את מספר הבדיקות. משרד הבריאות לא מפרסם את הנתונים על אודות כמה בדיקות שמבוצעות למעשה בכל יום. 

"בקרוב יהיה לנו 10,000 ויכול להיות שנגיע אפילו ל-20,000", אמר ראש הממשלה נתניהו בריאיון לחדשות 12 בתאריך 21.3. "אני לא מתחייב על 20,000 אבל עשרת אלפים בדיקות הן בהשגה". למעשה, אפשר לראות שמאז שהתראיין אכן הייתה עלייה במספר הבדיקות -  ב-31.3 נבדקו 7,851 דגימות במעבדות, ב-1.4 נבדקו 8,213 דגימות, ב-2.4 נבדקו 9,082 דגימות, וב-3.4 - 9,903 דגימות. אולם בימים האחרונים מספר הדגימות שנבדקו החל לרדת מדי יום, וכאמור בשלושת הימים האחרונים הגיע לשפל של כ-5,500 בדיקות שנבדקו במעבדות מדי יום.

במשרד הבריאות טוענים כי הירידה במספר הבדיקות היומי היא פעולה יזומה, זאת בגלל המעבר לריאגנטים (אחד מהחומרים בערכת הבדיקה לקורונה) מתוצרת ישראל, וכי זאת הייתה השבתה מכוונת של המכונות שיוכלו להתאים אותן לפעול עם החומר החדש.

במשרד הבריאות פרסמו הבהרה ובה נכתב: "המספרים שפורסמו הם למעשה מספר בדיקות המעבדה שפוענחו. מספר הדגימות שנלקחות על ידי מד"א בבתי הנבדקים וגם בחניוני 'חנה וסע' הוא בקצב גבוה של אלפי דגימות ביום, דבר שמציב את ישראל בין המקומות הראשונים בעולם".

"הקצב ירד בימים האחרונים גם כתוצאה של מחסור בריאגנטים ומעבר לתוצרת מקומית וירידה ברצון הציבור להיבדק כתוצאה מהחג. לצורך כך המעבדות עברו תהליכי עדכון פנימיים שנועדו לאפשר לעבוד על ריאגנטים מתוצרת מקומית. תהליך זה מצריך התאמה של כל מעבדה למספר שעות עד יום שלם, כפועל יוצא מכך הייתה ירידה בפעילות המעבדות שתיפתר בקרוב".

"כחלק מסל הפתרונות נוסף גם הציוד החדש שנרכש - בהן 6 מכונות נוספות של חברת BGI-AID שיגביר את הקצב ל20,000 אלף בדיקות מעבדה ביום - זאת לאחר התאמת המכשור החדש והצבתו בקופות החולים ולאחר מכן המשך עליה עד ליעד שהציב ראש הממשלה. יחד עם הכשרת מעבדות אוניברסיטאיות נוספות בהן מכון ויצמן שעמה כבר נחתם הסכם ועם המעבדה באוניברסיטת שאמור להיחתם עמה הסכם מחר".

חשיבות הגדלת מספר הבדיקות לאסטרטגיית היציאה

אסטרטגיית היציאה מהמשבר תלויה גם במספר הבדיקות, שבהן ישראל עוד רחוקה מהיעד. אתמול התקבלה בשורה חיובית כאשר מכון ויצמן הודיע שיתחיל לעשות בדיקות קורונה ולאחר מכן התברר כי החומרים שהם זקוקים להם הם לא החומרים שנמצאים במחסור – דבר שיאפשר את האצת קצב הבדיקות.
 
בדיקות קורונה (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)
ירידה חדה במספר הבדיקות | צילום: Yonatan Sindel/Flash90
 
לפי ההודעה המשותפת שפורסמה אתמול, משרד הבריאות חתם על הסכם עם מכון ויצמן שמאפשר שימוש במעבדה של המכון לצורך בדיקות הקורונה. "המעבדה תתחיל לפעול באופן מיידי בהיקפים של כ-1,000 בדיקות ביום", נמסר.
 
מוקדם יותר היום במשרד הבריאות עדכנו שמספר הנדבקים בקורונה עומד על 10,525 - עלייה של 117 חולים מאז העדכון האחרון אמש. 180 מהחולים במצב קשה, מתוכם 132 מונשמים. מצבם של 153 מוגדר בינוני והיתר - 8,838 - קל. מספר החולים שהחלימו ושוחררו מתחילת ההתפרצות בישראל - 1,258. הנתונים עודכנו לאחר טעות שתוקנה על ידי משרד הבריאות.