15 נערות עם קשיים נפשיים קשים שמטופלות בבית החולים הפסיכיאטרי באר-יעקב צפויות להישאר ללא מענה החל ממחר, כדי לפנות מקום למאושפזי קורונה בשטח בית החולים. בין הנערות ישנן כאלו הסובלות מהפרעות אכילה, טראומה בעקבות פגיעה מינית, דיכאון ואף נטיות אובדנות שעלולות למצוא עצמן כעת ברחוב, ללא תמיכה טיפולית.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במכתב שנשלח למנכ"ל בית החולים, פרופ' חיליק לבקוביץ', נכתב: "ההחלטה תגרום לנזק בלתי הפיך ולא הכרחי לנערות. אין למאושפזות הללו חלופה אחרת בקהילה, בטח ובטח שלא בימים אלו כאשר שירותים פרטיים וציבוריים רבים סגורים, וישנו סגר על האוכלוסייה".

ירדן מנדלסון, חברה בפורום הפסיכולוגים הציבורי ששותפה למכתב ההתנגדות לסגירת המחלקה, סיפרה: "זו מחלקה מאוד מיוחדת לנשים עם טראומה מורכבת שרובן המוחלט עברו התעללות מינית בילדות. אין עוד אף מחלקה פתוחה דומה בארץ שנסגרה בעקבות המצב, אז למה דווקא את המחלקה הזו לסגור? כשאנחנו שואלים את משרדי הממשלה מה יש לכם להציע לנערות הללו הם עונים לנו 'שוברים לחג ושיחות טלפוניות'. זה בגדר לעג לרש – רבות מהן נמצאות בסכנה אובדנית ופשוט משחררים אותן לרחוב".  

הפרעות אכילה בקהילה  (צילום: Shutterstock)
צילום: Shutterstock

לדברי פורום הפסיכולוגים, בהנהלת בית החולים הצהירו כי הפסיכולוגים ימשיכו ללוות את הנערות "בשלט רחוק" מהבית, אך עם זאת אין כוונה לשלם להם על כך. ירדן הדגישה את חשיבות השמירה על המסגרת הטיפולית עבור הנשים שנמצאות במצב רגיש: "שלא כמו במחלות אחרות, ניתן להעביר מטופל לבית חולים אחר ולתת לו את אותה התרופה - בטיפול פסיכולוגי בטראומה מורכבת, הקשר הרציף עם המטפל הוא התרופה. לקחת למאושפזות הללו את המחלקה שלהן ולהפקיר אותן ככה זה פשוט הזוי. מאז שהתקבלה הבשורה חלקן נמצאות בחרדה, חלקן מיואשות לחלוטין. חשוב לנו לזעוק את זעקתן".

מבית החולים הפסיכיאטרי באר-יעקב נמסר בתגובה: "בית החולים ממשיך בסדרת פעולות מצילות חיים מאז פרוץ משבר הקורונה בעולם ובישראל. בין יתר הפעולות מצילות החיים מתבצע שחרור מטופלים במחלקות בהם המטופלים נמצאים במחלקות פתוחות בסביבה פתוחה ובתנאים חופשיים וניתן להיכנס ולצאת מבית החולים לקהילה ולסביבה החיצונית. לאחר שנערכה בדיקה דקדקנית המתייחסת לכל מטופל/ת בנפרד ובשיתוף עם משפחת המטופל/ת הוחלט לשחרר אל חיק המשפחה והסביבה התומכת כל אדם הנמצא בסיכון".

עוד מסרו מבית החולים כי "הצוות קיים שיחות מקדימות עם בני המשפחה והסביבה התומכת ושומר על קשר עם כל אחד ואחת מהמטופלים והמטופלות בטיפול מרחוק, שיחות טלפון, שיחות ZOOM ועדכונים שוטפים נוספים. המטרה העליונה המנחה את בית החולים היא הצלת חיים למטופלים ולמטפלים לאורך כל ניהול משבר הקורונה בבתי החולים בישראל".