בעקבות הודעת ראש הממשלה על אישור תקנות חירום והפעלת אמצעים מיוחדים לניטור חולי קורונה, נשמעה ביקורת רבה במערכת הפוליטית ובקרב הישראלים עצמם. הטענה היא שמדובר בחדירה קיצונית לפרטיות, אבל מה בעצם יקרה? איזה מידע יוכל לאסוף השב"כ? והאם האמצעים יופעלו גם על מפרי הבידוד הביתי? שוחחנו עם עדי כרמי, בכיר לשעבר בשב"כ שענה על כל השאלות הבוערות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

למה השב"כ מתערב באיסוף מידע על חולי קורונה?

"שירות הביטחון הכללי הוא ארגון חשאי, הפעילות השוטפת שלו היא למען סיכול טרור וחתרנות מדינית, אבל יש לו ייעוד לפעול 'למען אינטרסים חיוניים של מדינת ישראל'. פעילותו החשאית מטבעה אינה מוצגת בפני הקהל והוא גם 'ממודר' בתוך עצמו, כלומר יש מידור מוחלט בין מגזרים שונים בתוך הארגון. מאחר ויש לארגון הרבה כוח, אחד הערכים המובילים אותו הוא ריסון הכוח: לא משתמשים במידע שלא לצורך הפעולה הנדרשת".

קורונה בישראל (צילום: אמיר לוי, AP)
קורונה בישראל | צילום: אמיר לוי, AP

מי יהיה חשוף למידע שייאסף?

"נבחר צוות מצומצם של כוח אדם לעניין שאך ורק הוא יפעל לאיסוף מידע בנושא הקורונה. רק הצוות הזה יהיה חשוף אל המידע - שישמש רק לצורך ניטור מידע על השפעת הקורונה, ולא ייחשף לשום גורם אחר. רק מספר אנשים בודד מאוד בשירות יהיה חשוף למידע הזה".

האם המידע אודותיי יישמר בידי השב"כ?

"המידע יושמד שבועיים לאחר זמן האיסוף. לא יהיה מצב שהמידע ייאסף ויישמר בתוך הארגון, או יועבר למשטרה או לגורמים אחרים ברשויות המדינה. לא ייעשה שימוש במידע לכל מטרה אחרת".

"כל רשויות המדינה צריכות לרתום את יכולותיהן למאמץ, זה אירוע חריג בקנה מידה עולמי"

האם תהיה שקיפות לגבי התנהלות השב"כ בנושא נגיף הקורונה?

"היועץ המשפטי לממשלה אישר את המהלך ולכן יהיה מנגנון בקרה מטעמו.  בתוך השירות ישנו גוף בלתי תלוי - מבקר השירות, שמוודא שהארגון פועל לפי הנהלים והחוק. מכיוון שמדובר בגוף חשאי שהציבור לא יכול לדעת מה קורה בתוכו, הוקמו מנגנוני שמירה על הארגון מפני עצמו".

האם השב"כ עשה דבר דומה לכך בעבר?

"לא. השב"כ מאוד מקפיד שלא 'לצאת להרפתקאות' ולהירתם למשימות ופעולות שהן לא תחת הייעוד המוגדר שבשמו הארגון קיים. עם זאת, בייעוד השירות שנמנה בחוק השב"כ ישנו סעיף: "כן יפעל השירות לשמירה וקידום אינטרסים ממלכתיים אחרים לביטחון הלאומי של המדינה והכל כפי שתקבע הממשלה ובכפוף לכל דין". האירוע המדובר עונה על הגדרה זו ולכן השב"כ נרתם למשימה. כל רשויות המדינה צריכות לרתום את יכולותיהן למאמץ מכיוון שמדובר באירוע חריג בקנה מידה עולמי".

קורונה בישראל (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)
קורונה בישראל | צילום: Yonatan Sindel/Flash90

השב"כ יעקוב אחר אנשים בבידוד?

"אין כוונה לעקוב אחר אנשים כדי לבחון האם הם ממלאים את הוראות הבידוד ביתי. המעקב נועד למצב שבו אדם חולה והוא אותר ואושפז - ורוצים להבין מה קרה איתו בימים שקדמו לכך בצורה פרטנית, כדי לפנות לאנשים שהיו בקרבתו והם לא יודעים את זה. זה לא כדי לטפל באנשים בצורה משמעתית, אלא כדי לסייע לאנשים להינצל מהידבקות בנגיף. העיסוק המקצועי של השב"כ הוא סיכול ומניעה וכאן אנחנו מסתכלים על זה בהיבט חיובי: סיכול ומניעה של הידבקות הציבור בנגיף הקורונה".

הפרתי בידוד בית - האם איעצר על ידי השב"כ?

"השב"כ לא עוסק באכיפת בידוד ולא יעביר מהיכולות שלו לגופים אחרים - כולל המשטרה ומשרד הבריאות. מטרתו של הארגון היא הצלת חיים ולא מעקב על אכיפת החוק".