"בחיים אף אחד לא צעק כשהגעתי, התלהבו ממני כל כך, זה היה קצת מביך" - ליאור גואטה משחזרת בהתרגשות את הפגישה הראשונה עם אחיה. "זו פעם ראשונה שאני רואה אותם".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ליאור היא בתה של אושרה, אם חד הורית מאשקלון. את ליאור הביאה לעולם בהליך תרומת זרע מתורם אנונימי. כשבגרה, ביקשה ליאור לבדוק אם יש לה אחים שהיא לא מכירה. אושרה אמה נרשמה לקבוצת הפייסבוק "אחאים (אחים בעלי הורה משותף אחד) והסדרת תרומת הזרע בישראל".

בקבוצה מצאה דמיון רב בין מה שהיא יודעת על התורם שלה לבין התורם של איריס לנצוט פולג. איריס הולידה מתרומה של אותו תורם את הוד ועומר. בת זוגה, קרן פולג, הולידה את מרום מאותו התורם. יחד הן מגדלות את שלושת ילדיהן בפתח תקווה.

בדיקה גנטית

אושרה ואיריס התכתבו ביניהן, החליפו תמונות והבינו שהדמיון רב. לפני שסיפרו על כך לילדים פנו לבדיקה גנטית. הבדיקות אשרו את מה שחשבו: ליאור של אושרה היא אכן אחותם של הוד ועומר של איריס.

במשך שבועות שוחחו ביניהן שתי האמהות ותכננו את המפגש המשפחתי. בהמשך עירבו את הילדים שהחליפו ביניהן תמונות ושוחחו אחד עם השני בטלפון – עד המפגש הראשון. "זו זכותם להחליט אם כן רוצים או לא רוצים להכיר עוד משפחה, עוד צד שלהם", אומרת איריס. אבל זו לא רק זכות: יש בכך גם חשיבות, למשל במניעת מקרים של זוגיות בין אחים שלא יודעים שהם אחים.

בישראל 2020 אין חוק שעושה סדר בתחום הזה. תהליך חקיקת החוק לתרומת זרע לא הושלם ולמשרד הבריאות אין הנחיות ברורות לביצוע תרומת זרע, או בלשון המשפטית "הזרעה מלאכותית". כך, למשל, לא ניתן להטיל על בנק הזרע חובת דיווח ורישום מרכזי.

ליאור גואטה, עומר והוד לנצוט פולג (צילום: החדשות 12, החדשות12)
מימין: ליאור, עומר והוד | צילום: החדשות 12, החדשות12

הזכות של הילדים

זו הסיבה שמלבד רישום חלקי וולנוטרי, אין נתונים על מספר תרומות הזרע ועל מספר הילדים הנולדים מן התרומות הללו. קבוצת הפייסבוק "אחאים והסדרת תרומות הזרע בישראל" הוקמה במטרה להעלות את המודעות לנושא ולענות על הצורך והרצון של מי שנולד מתרומה להכיר את האחים שלו.

"אני וקרן בזוגיות כבר 17 שנה", אומרת איריס. "יש לנו תא משפחתי ולא הרגשתי צורך להכיר את האחים של הילדים. בת הזוג שלי נתקלה בעמוד הפייסבוק. אני התנגדתי לנושא בהתחלה עד שבאיזה שהוא שלב הרגשתי שזו הזכות של הילדים להכיר את האחים שלהם. השלמתי עם זה, והם מאוד רצו וברגע שהחלטתי שזה אפשרות נפתחתי לזה".

כדי לאתר את האחים, ההורים בקבוצה מפרסמים פרטים לגבי התורם שלהם. התורם נשאר אנונימי, אבל מהפרטים אפשר לזהות בסבירות גבוהה אם ילדים נוספים שנולדו להורים בקבוצה הם מאותו התורם.

"מאוד ציפינו לפגישה הראשונה, ובהתחלה חיפשנו איך אנחנו דומים אחד לשני בפרצוף, ניסינו לקשר", מספר הוד, בנה של איריס. "הכנו מתנות אחת לשני, שיחקנו, עשינו סליימים". לליאור אחותו החדשה היו ציפיות גבוהות. "באתי בגישה חיובית כי מאוד שמחתי ורציתי שיהיה בינינו קשר טוב", אמרה. "אני מצפה שהקשר יתחזק ויתפתח, שנצבור חוויות משותפות ביחד".