על רקע התפשטות נגיף הקורונה ברחבי העולם, והגדלת הבדיקות היומיות בארץ, פרופסור גבי ברבש, לשעבר מנכ"ל משרד הבריאות, התראיין אמש (ראשון) במהדורה המרכזית וסיפר על הבדיקה הקיימת ועל עוד שתי בדיקות חדשות שנמצאות בפיתוח. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הבדיקה הרגילה והמוכרת היא בדיקה ה-PCR, שנעשית במעבדות של משרד הבריאות ובמעבדות נוספות ברחבי העולם. הבדיקה למעשה מעצימה את החומר הגנטי ומביאה אותו למצב בו אפשר לזהות אותו ולדעת האם הנבדק אכן נושא את הווירוס.

החיסרון של הבדיקה הוא שהיא נמשכת 6 שעות. במידה ומגיע חולה לחדר המיון ורוצים לדעת אם יש לו קורונה, מכיוון שהאבחנה משליכה על הטיפול ועל זהירות הצוות, 6 שעות זה זמן רב מדי. לדברי פרופסור ברבש, אתמול פורסם כי אחת החברות פיתחה מכשיר שיודע לעשות את אותה הבדיקה, בצורה אמינה, ולתת תשובה תוך 45 דקות – דבר שיכול להוביל לפריצת דרך משמעותית.

דגימה עבור בדיקת קורונה במעבדת רמב"ם  (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
דגימה עבור בדיקת קורונה במעבדת רמב"ם | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

הבדיקה השנייה, שעדיין נמצאת בפיתוח, עתידה להיות בצורת קיט, כמו בדיקות הריון ביתיות. בתוך הקיט הנבדק ישים חומר ביולוגי, דוגמת רוק או דם, ותוך פרק זמן קצר של כחצי שעה יופיע עליו פס, או מספר פסים – שיראו אם הנבדק אכן נושא את הנגיף. אם הבדיקה אכן תצליח, היא תוביל למהפכה בתחום הבדיקות, אותן יוכלו להפיץ לאוכלוסייה ולקבל תשובות מהירות ובנוסף, כל אדם יוכל לבדוק את עצמו.

הבדיקה השלישית, שהתחילו לדבר עליה בימים האחרונים, נקראת בשפה הרפואית בדיקה סרולוגית. הבדיקה עתידה לבדוק נוגדנים שהתפתחו בעקבות הנגיף, מכיוון שהמערכת החיסונית של כל מי שחלה בקורונה נלחמה בווירוס ופיתחה נגדו נוגדים, אותם ניתן לזהות בדם.

אותם נוגדנים מתפתחים שבועיים או שלושה שבועות אחרי תחילת המחלה ולכן, אם מישהו שחולה כעת יעשה את הבדיקה - התשובה תהיה שלילית. רק שבועיים או שלושה שבועות אחרי ההבראה, ניתן יהיה לקבל תשובה חיובית.

הבדיקה הזאת תהיה טובה כדי לעשות סקר אוכלוסייה: לבדוק הרבה אנשים ולקבל תשובה בתוך יום. אם הבדיקה אכן תעבוד כמתוכנן, ניתן יהיה לומר לאדם שכבר ניצח את הקורונה - שהוא רשאי ללכת לעבודה.