בין ישראל ללבנון, בין צה"ל לחיזבאללה, עומד הכפר ע'ג'ר, סגור בבטונדות משני צידיו. בתוכו, חי הפרופסור הטרי סולימאן ח'טיב, חוקר במכון מיגל ומרצה לכימיה במכללת תל-חי, שזכה בתואר בזכות הפתרונות שהוא מציע למחלות חשוכות מרפא.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הוא נולד בכפר לפני 46 שנים. הכפר הסורי היה אז כבר חלק מישראל, למרות שזו כלל לא רצתה בו ואף העדיפה שיסופח ללבנון. כבר בילדותו נמשך ללימודי כימיה, ופנה אליהם מיד בתום לימודיו בתיכון. "התחלתי ללמוד בבאר שבע, והשנה הראשונה הייתה קשה מאוד", הוא נזכר. "זו הייתה הפעם הראשונה שיצאתי מהכפר, ואף פעם לא דיברתי עם אנשים בעברית. אם לא הבנתי משהו, התביישתי להרים את האצבע לשאול".

חרף הקשיים, הכימיה הפכה לשפה שלו. תוך זמן קצר הוא התבלט ו"סומן", והקושי האמיתי היה להשאיר בחוץ את כל השאר. "היה פעם מקרה, בתואר הראשון", הוא מספר. "אחד המרצים היה נותן לנו לפתור תרגילים, ופעם נתן תרגיל שאולי אני היחיד שהצליח לפתור אותו בכיתה. היו אז שיחות השלום בין ישראל לסוריה וכל העניין של החזרת הגולן. אז הוא בא ותפס אותי ואמר: 'אם יחזירו את הגולן לסוריה, נבקש שלא יחזירו את סולימאן'".

סולימאן ח'טיב במעבדה (צילום: החדשות12)
במעבדה. 3 פטנטים בינלאומיים | צילום: החדשות12

חמש שנים מהיום שסיים את התואר הראשון כבר החזיק בדוקטורט עם מחקר מבטיח, גם אם לא תמיד ידע באיזו מדינה ייקרא דוקטור. "פעם ירדתי לחדר האוכל בטכניון ולקחתי עיתון, ואני קורא: 'הוחלט שכפר ע'ג'ר הוא כפר לבנוני'", הוא נזכר. "התקשרתי להורים, הם אמרו שהם לא יודעים על זה. חשבתי שאולי זו סתם כתבה בעיתון".

אשתו, חסנה ח'טיב, מודה שהיו תקופות בהן עודדה אותו לוותר על המחקר ולחזור לכפר. "הייתי אומרת לו: תעזוב הכל ותיאר איתנו, למה ללכת?'. סולימאן ממהר להסביר: "חששנו שבאיזשהו יום, כשאני אשאר לסיים את הדוקטורט, יסגרו את השער וזהו, לא אוכל לראות את המשפחה שלי יותר".

סולימאן וחסנה ח'טיב (צילום: החדשות12)
הזוג ח'טיב. "פחדנו שיסגרו את השער" | צילום: החדשות12

במאי 2000 נדמה היה ששוב זה קורה, כשישראל נסוגה מלבנון והותירה מאחור גם את כפר ע'ג'ר. בסופו של דבר עבר הכפר להחלטת האו"ם, שחילק אותו בדיוק באמצע: חציו ישראלי, חציו לבנוני. החלוקה נותרה על המפות בלבד, ובמקומה בנתה ישראל מחסום בכניסה לכפר.

את סולימאן זה לא עיכב. מלבד הפרופסורה, הוא מחזיק גם בשלושה פטנטים בינלאומיים, שני מענקים של רשות החדשנות הישראלית ועשרות פרסומים אקדמיים במגזינים הנחשבים ביותר. מעל לכל, ישנה תגלית אחת שרשם לאחרונה: במעבדה שלו בקריית שמונה הצליח לבודד מאצות חומר שמשפר את סגולותיו של הכולסטרול הטוב, ויסייע למיליונים ברחבי העולם הלוקים בטרשת עורקים. "עם ההצלחה של המחקר הזה נוכל לפתור בעיה כלל-עולמית - שהיא המחלה מספר אחת בעולם - או שנצליח לזהות אותה בשלבים המוקדמים שלה. זה ההישג שלנו", הוא מתגאה.