ההחלטה הדרמטית התקבלה: ראש הממשלה בנימין נתניהו קיבל הערב (שני) את המלצת משרד הבריאות והודיע כי כל המגיעים לישראל מחו"ל יידרשו להיכנס לבידוד של 14 ימים. בישיבה מרתונית שקיימו היום נתניהו ושרי הממשלה נידונה האפשרות להטיל חובת בידוד רטרואקטיבית גורפת, אולם בסופו של דבר הוחלט לא לעשות זאת עקב החשש מהשלכות קשות על המשק הישראלי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"אחרי יממה של דיונים מורכבים קיבלנו החלטה", אמר נתניהו בהודעה על המהלך. "כל מי שיגיע לישראל מחו"ל ייכנס לבידוד של 14 יום. זו החלטה קשה, אבל היא חיונית כדי לשמור על בריאות הציבור - ובריאות הציבור קודמת לפני הכל. ההחלטה הזאת תהיה בתוקף לשבועיים, ובמקביל אנחנו מקבלים החלטות כדי לשמור על כלכלת ישראל".

עם זאת, נראה כי ההחלטה אינה תואמת עם עמדתם של כלל חברי הממשלה, ושרים במעגל מקבלי ההחלטות מתחו הערב ביקורת קשה על המהלך. "כדי שמשרד הבריאות יציג את הסטסיסטיקה הכי הטובה בעולם - ממוטטים פה כלכלה של מדינה", אמרו השרים, "מנהלי בתי חולים מפחדים להגיד את האמת".

בהלת נגיף הקורונה בנתב"ג (צילום: תומר ניוברג, פלאש/90 )
בהלת הקורונה בנתב"ג | צילום: תומר ניוברג, פלאש/90

במהלך הדיון שהתקיים היום הציג שר הפנים אריה דרעי נתון הממחיש את הבעייתיות שבהטלת חובת הסגר כללית ורטרואקטיבית על השבים מחו"ל. הוא הדגיש כי החלטה שכזו תביא לכך שכ-268 אלף ישראלים נוספים ייכנסו לבידוד. מספר זה, לצד כ-80 עד 100 אלף ישראלים שכבר נמצאים בבידוד, עלול היה לגרור פגיעה ניכרת במשק.

בריאיון הערב ל"מהדורה המרכזית" הסביר דרעי את עמדתו: "טענתי שלהכניס עכשיו לסגר את כל אלה שכבר הסתובבו בארץ, ובאו במגע עם המון אנשים, זו גזירה שאין לעמוד בה. לכן עדיף להתמקד בעתיד". עוד אמר דרעי: "אנחנו במקום השני בעולם מבחינת כמות הבדיקות לכל אלף נפשות, והחלטנו בישיבה היום כי ייעשו עוד הרבה יותר בדיקות, לצד שורה שלמה של צעדים נוספים".

קורונה בישראל (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
צילום: פיטוסי , פלאש/90

לפי נתוני רשות האוכלוסין וההגירה, החל מתחילת השנה 116,700 ישראלים יצאו מהמדינה וטרם שבו. עוד הדגישו ברשות כי בהתאם להחלטה - זרים שיגיעו לכל אחד ממעברי הגבול הבין-לאומיים יורשו להיכנס לישראל רק בכפוף להוכחה כי יש בידיהם האמצעים לשהות בבידוד הביתי הנדרש".

שאלה מרכזית נוספת שנידונה ביממה האחרונה נוגעת לנתיבי הסחר בישראל. רוב הסחורה שמיובאת ומיוצאת מישראל דרך האוויר מגיעה דווקא במטוסי נוסעים, אולם טיסות הנוסעים הולכות ומצטמצמות - ואם תחול חובת הבידוד הכללית יקורקעו למעשה כל מטוסי החברות הישראליות. כעת צריכים בממשלה לדון איך לא לפגוע בייבוא, איך לשמור על הייצוא כדי למנוע את קריסת הכלכלה ואיך להגן על קווי אספקה של תרופות, מזון וציוד רפואי.

בדיונים השתתפו שר הבריאות, שר האוצר, שר הפנים, שר הכלכלה, שר התיירות, שר התחבורה, שר החקלאות, שר העבודה והרווחה, מנכ"לי משרדי הממשלה הרלוונטיים, גורמים ממשרד הביטחון, מנהל המכון הביולוגי, המדען הראשי במשרד המדע והטכנולוגיה, יו"ר רשות החדשנות וגורמים נוספים.

נגיד בנק ישראל: ערוכים לכל התפתחות

במקביל, נגיד בנק ישראל אמיר ירון נועד עם המפקחת על הבנקים וראשי המערכת הבנקאית כדי לדון כיצד הם יכולים לסייע בהתמודדות עם ההשלכות הכלכליות של התפשטות נגיף הקורונה. בתום הישיבה שלח ירון מסר מרגיע בדבר חוסנה של הכלכלה הישראלית, והבהיר כי בנק ישראל ערוך להתמודד עם כל התפתחות.

"אירוע הקורונה פוגש את המשק במקום טוב מאוד", מסר הנגיד. "הנתונים הכלכליים החזקים, ביניהם יחס חוב תוצר ושיעור אבטלה נמוכים, עודף בחשבון השוטף, רמה גבוהה של יתרות מט"ח, ומערכת פיננסית חסונה - שמגדילים את העמידות של המשק למול ההתפתחויות".

"חשוב שגלגלי הכלכלה הישראלית ימשיכו להסתובב במלוא המרץ ככל שניתן", סיכם ירון את דבריו. "אני סמוך ובטוח שהמשק הישראלי, שמורגל אולי יותר מכל משק אחר בעולם לקיים פעילות כלכלית איתנה תחת אי-ודאות ותנאים שמשתנים במהרה, יצלח את התקופה הקרובה תוך פגיעה מינימלית".