במשך 7 חודשים עבד יורי לוגביננקו כטבח ברשת יוחננוף בירושלים, עד שלפני חודש עבר לסניף ברחובות. למרות שבעבר עבד כטבח בישיבה, ותעודות הלידה שלו ושל אימו מוכיחות שהוא יהודי, משגיח הכשרות בסניף החליט שיהדותו מוטלת בספק.

"הגיע משגיח כשרות והתעקש שאראה לו תעודת זהות. אמרתי לו שאין עליי תעודת זהות, אבל שאם הוא רוצה – המשרדים של יוחננוף נמצאים בדיוק באותו בניין וכל המסמכים שלי נמצאים שם", סיפר לוגביננקו והוסיף כי המשגיח דיבר עם עובדים אחרים וסיפר להם שהוא לא מאמין שהוא יהודי. "הוא שלח אותם לעשות לי חקירות: איפה התחתנתי ואיפה התגרשתי. הרגשתי מאוד לא נעים, כאילו שדרכו עליי", הוסיף.

"אני חושב שלא מגיע לי יחס כזה"

בעקבות החשד של משגיח הכשרות הוא עבר מהעמדה שלו לעמדת חיתוך הירקות, אך אז הגיעה דרישה חדשה – שייצא מהמחלקה ויחכה עד שתתקבל החלטה. יומיים שלמים חיכה מחוץ לסניף ברכבו עד שתגיע התשובה: האם יוכל להמשיך לעבוד.

אביטל חיטמן, בת זוגו, סיפרה בכאב: "הוא הלך לעבודה וציפה כל יום שיחזירו אותו". "כל פעם שאלתי מה קורה, 'כמה זמן אתם בודקים' ולא הייתה תשובה", סיפר. "אני חושב שלא מגיע לי יחס כזה, זה פוגע מאוד וזה נטו גזענות", אמר יורי.

"אין שום ודאות ואף אחד לא מסביר לו מה צריך להיות"

רק אחרי שבועיים הוחזר לתפקידו כטבח עם הגבלות שונות, ביניהן נדרש להימנע מהדלקת גז ותנורים. גם החזרה החלקית קרתה רק אחרי שעורכי דינו פנו לרשת יוחננוף. "יורי מוצא את עצמו במשך תקופה ארוכה חשוף לשאלות אנשים שעובדים איתו, תוך פגיעה אנושה בפרטיות שלו. זה מצב בלתי נסבל, זה לא קצוב בזמן, אין שום ודאות ואף אחד לא מסביר לו מה צריך להיות", אמר עורך דינו רן פלדמן.

"משגיח כשרות שמחליט להתעמר בעובד רק בגלל ארץ המוצא שלו זוכה לגיבוי מרשת יוחננוף, במקום לעבוד לצד העובד שלה ולצד הצדק, החליטה לשתף פעולה עם פרקטיקות גזעניות ופסולות", אמר אורי קידר, מנכ"ל ישראל חופשית.

אביגדור ליברמן (צילום: יונתן זינדל פלאש 90, פלאש/90 )
"תוצאה ישירה של ההסתה הפרועה מבית מדרשו של הרב יצחק יוסף" | צילום: יונתן זינדל פלאש 90, פלאש/90

בתגובה לפרסום במהדורה המרכזית, יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן צייץ בחשבון הטוויטר שלו: "הדרישה מטבח ותיק שעובד ברשת יוחננוף להציג תעודה המעידה שהוא יהודי, זו תוצאה ישירה של ההסתה הפרועה מבית מדרשו של הרב יצחק יוסף נגד העולים מבריה"מ לשעבר. מדובר בגזענות לשמה ואסור לעבור לסדר היום".

מרשת יוחננוף נמר בתגובה: "הרשת דוגלת בחופש תעסוקתי ללא אפליה. עם זאת, אנו כפופים להוראות הרבנות בכל הנגע להלכות כשרות. הרשת פעלה ופועלת למענו של העובד והביאה להחזרתו לתפקיד ללא פגיעה בתנאי העסקתו. במקביל, אנו ממתינים לסיום הבירור על ידי הרבנות".

מרבנות רחובות נמסר בתגובה: "מעולם לא מנענו מיורי לעבוד במטבח. מאחר שהתקבל מידע, שהיו בעיות כשרות בעבר עם יורי בסניף אחר של רשת יוחננוף, ביקשנו שיעבוד בסניף בפס הקר ולא בפס החם".

מהמרכז לנפגעי גזענות נמסר בתגובה: "הדרישה להוכיח יהדות פסולה וגזענית. שוב ושוב מתברר שמשגיחי כשרות מרשים לעצמם לפקפק ביהדות עובדיהם ולתבוע העסקת יהודים בלבד, בגלל דרישות הלכתיות. העיסוק בזהותו הדתית של עובד הוא מפלה, גזעני ואסור. אנחנו נסייע משפטית לכל עובד שמופלה על רקע דתו, ונמשיך להיאבק בנורמות העסקה גזעניות".

מארגון "עתים" נמסר: "רבנות רחובות נותנת תירוצים מדוע נטפלו ליורי, אבל למעשה עוברת בצורה חמורה על הנהלים שהוציאה הרבנות הראשית בעצמה רק לאחרונה, נגד בדיקת יהדותם של עובדים בתחום המזון. המשגיח נוהג בצורה לא חוקית ולא הלכתית. אנו נמשיך להיאבק נגד התעמרויות כאלו, עד שיופסקו הפרקטיקות הגזעניות של חקירות היהדות".