פריצת הדרך הישראלית תוביל לחיסון נגד הנגיף הקטלני? הבוקר (חמישי) הודיע משרד המדע הישראלי על התקדמות משמעותית, שיכולה להוביל לפיתוח חיסונים נגד וירוס הקורונה. פריצת דרך הושגה במכון המחקר "מיגל" בגליל, במהלך מחקר שעסק בנגיף הקורונה בעופות. פריצת הדרך עשויה להוביל לפיתוח חיסון בתוך שבועות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בתום ארבע שנות מחקר ובמימון משרד המדע והטכנולוגיה, פיתחו החוקרים במכון חיסון נגד נגיף הקורונה בעופות (IBV). החיסון נוסה בהצלחה בניסויים פרה-קליניים. הפיתוח יותאם גנטית לחיסון נגד וירוס הקורונה שגבה את חיים של אלפי אנשים בעולם והדביק כבר עשרות אלפים.

 

ההודעה על פריצת הדרך פורסמה לאחר ארבע שנות מחקר של צוות החוקרים הרב-תחומי ב"מיגל" – מחקר במימון משרד המדע והטכנולוגיה ובשיתוף משרד החקלאות. ההתקדמות המשמעותית התגלתה במהלך עבודת המחקר לחיסון נגד וירוס מזן קורונה לעופות (IBV - Infectious Bronchitis Virus). יעילותו של החיסון הוכחה בהצלחה בניסויים פרה-קליניים שנערכו במכון וולקני.

"פועלים להאיץ פיתוח כדי להגיע לחיסון בתוך 10-8 שבועות"

מהמחקר שנערך במכון המחקר מיגל עולה כי לווירוס האלים בעופות זהות גנטית גבוהה לווירוס COVID-19 האנושי. כמו כן, נמצא במחקר כי מנגנון ההדבקה של שני הווירוסים זהה, עובדה מדעית חשובה המגבירה את הסיכוי להגיע לחיסון בבני אדם תוך זמן קצר מאוד. המחקר בוצע בניהולם של החוקרים פרופסור יעקב פיטקובסקי, ד"ר חן כ"ץ, ד"ר אהוד שחר וצוותם.

מיגל – מכון למחקר מדעי בגליל של החברה לפיתוח הגליל - הוא מרכז מחקר ופיתוח של משרד המדע והטכנולוגיה. בשנה שעברה הוא מומן על ידי המשרד בכ-30 מיליון שקלים לטובת המחקר: מדובר במחצית מתקציב המכון כולו. במכון פועלים 90 מדענים ו-190 חוקרים.

חשש להתפשטות נגיף הקורונה בישראל (צילום: אבשלום שושני, פלאש/90 )
חיסון בדרך בתוך 10-8 שבועות? (ארכיון) | צילום: אבשלום שושני, פלאש/90

החוקרים ב"מיגל" הצליחו להוכיח בניסוי פרה קליני כי השימוש במערכת יוצר נוגדנים ספציפיים לתתי יחידות חלבון ויראליות ועמידות בפני נגיף IBV. לאחר התאמות הרצף הגנטי למחלת הקורונה בני אדם (Covid-19), ממתינים במכון "מיגל" לאישור הבטיחות של המוצר בכדי להתחיל לייצר חיסונים כנגד המחלה שמתפשטת בעולם.

שר המדע והטכנולוגיה אופיר אקוניס בירך על הגילויים החדשים: "מקווה ומאמין שתהיה התקדמות נוספת בהקדם". השר אקוניס הנחה את מנכ"ל משרדו לקדם במהירות שיתופי פעולה אפשריים שיאפשרו חיסונים לבני אדם.

דוד זיגדון, מנכ"ל מכון המחקר מיגל, אמר הבוקר: "קיימת דחיפות גבוהה בעולם לפיתוח חיסון אנושי לנגיף הקורונה ולכן אנו פועלים על מנת להאיץ את תהליכי הפיתוח במטרה להגיע לחיסון יעיל נגד וירוס COVID-19 במהלך 8-10 השבועות הקרובים ולניסוי בטיחות בעוד 90 ימים. החיסון שפותח על ידינו לעופות הוא במתן דרך הפה וגם החיסון האנושי המוצע על ידנו צפוי להיות במתן אוראלי".

השר אקוניס, ארכיון (צילום: Tomer Neuberg/FLASH90, חדשות)
השר אופיר אקוניס בירך על הפיתוח | צילום: Tomer Neuberg/FLASH90, חדשות

עוד ציין זיגדון כי עקב הצורך הגלובלי הדחוף בחיסון לקורונה, מתנהלים במכון המחקר דיונים מרתוניים עם שותפים פוטנציאליים שיסייעו להאיץ את תהליכי המחקר בבני האדם הדרושים להשלמת פיתוח המוצר הסופי ופעילויות הרגולטוריות.

ד"ר חן כ"ץ, חוקר ראשי במחלקת הביוטכנולוגיה של מכון המחקר מיגל, הוסיף ואמר כי המערכת המדעית שפותחה במיגל מבוססת על וקטור לביטוי חלבון חדש. אותו חלבון יוצר ומפריש חלבון כימרי מסיס, שמעביר את האנטיגן הנגיפי לרקמות הריריות על ידי אנדוציטוזיס (קליטת האנטיגן אל תוך התא על ידי כליאתו בהתקפלות קרום התא כלפי פנים וסגירת ההתקפלות במעין שלפוחית) וגורם לגוף לייצר נוגדנים נגד הנגיף.

נגיף הקורונה (צילום: creativeneko, shutterstock)
הנגיף מבעד למיקרוסקופ | צילום: creativeneko, shutterstock