המשרדים ריקים, העבודה נמשכת: בעקבות התפשטות הקורונה ברחבי העולם, ועל רקע ההנחיות החדשות שפרסם אתמול משרד הבריאות, ישראלים רבים שנמצאים בבידוד מחשש לקורונה נאלצים לעבוד מהבית ולא להגיע למשרדים. כמה מאותם ישראלים שיתפו את N-12 היום (חמישי) בשגרת העבודה שלהם וסיפרו על המצב החריג שבו הם נתונים.

 לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אהרון בן אבגי, מנהל כספים ב"קבוצת ארליך", סיפר כי אחד העובדים בחברה חזר מאיטליה ונשלח לבידוד ביתי עוד לפני שמשרד הבריאות דרש זאת. "חילקנו לכל עובד במשרד חומר חיטוי אישי", הוסיף על הצעדים שנקטה החברה לאור התפשטות הנגיף. "ביקשנו מהעובדים להימנע מלחיצות ידיים, והצבנו עמדה של ערכת חיטוי בחדרי הישיבות ובכניסה למשרד".

עוד סיפר בן אבגי כי חולקו לעובדים אמצעים לעבודה מהבית: "סיפקנו מחשב, אפשרות להתחבר לשרת ולהתחבר לטלפון המשרדי". הוא הוסיף כי כל השיחות המיועדות לעובדים נותבו לבתיהם או לניידים שלהם. עם זאת, הבהיר מנהל הכספים כי העבודה מהבית פחות אפקטיבית מעבודה במשרד. "זו לא אותה התפוקה", אמר. "אין את הפגישות עם הלקוחות ועושים יותר פגישות טלפוניות. כעת אנחנו נערכים לכך שלכל עובד תהיה אפשרות לעבוד מהבית ומעמידים אמצעים טכנולוגיים לשם כך".

"זה נותן לך קצת תעסוקה כשאתה סגור בין ארבע קירות"

דורון פלג צבי מחולון, מנהל מחלקת הגבייה ב"קבוצת ארליך", חזר מאיטליה ב-20 בפברואר, ומיד קיבל הנחייה להישאר בבית. "יכולתי להמשיך לעבוד עם הלפטופ, הכל בשלט רחוק", סיפר. "זה עדיף, כי זה נתן לי קצת תעסוקה שהייתי סגור בין ארבע קירות. במקום פגישות שהיו אמורות להתקיים במשרד, עשיתי פגישות טלפוניות".

פלג צבי סיפר כי לאורך השבועיים שבהם שהה באיטליה הוא חיכה בציפייה לחזור לעבודה, כי הרגיש שחסרה לו האינטראקציה עם הסביבה. "הרבה יותר נוח ונעים להגיע למשרד ולפגוש את האנשים פנים אל פנים", הסביר.

דורון פלג צבי פלג שנשאר לעבוד מהבית בגלל הקורונה (צילום: ללא, D-MARS, המרכז הישראלי למשימות אנלוגיות במאדים)
דורון פלג צבי: "הרבה יותר נוח ונעים להגיע למשרד" | צילום: ללא, D-MARS, המרכז הישראלי למשימות אנלוגיות במאדים

נועה מאייר, מנהלת הפיתוח העסקי במשרד עורכי הדין "יגאל ארנון ושות'", סיפרה שיש בחברה כ-350 עובדים שנסיעותיהם המתוכננות לאירופה בשבוע שעבר ובימים הקרובים בוטלו. "אנחנו יודעים גם על ביטולים של כנסים בין-לאומיים שהיינו אמורים להשתתף בהם", הוסיפה.

מאייר סיפרה כי צוות מיוחד מאפשר לעובדים לעבוד מהבית ולקיים שיחות וידאו, כדי להמשיך לתת שירות ללקוחות: "גם בשגרה תמיד יש לנו עובדים מהבית, כך שקל לנו לעשות שימוש במערכת הקיימת לעבודה מרחוק. הייתה אמורה לבקר אותנו משלחת מארה"ב, ורבים מתוכה ביטלו את הגעתם. ההיערכות שלנו היא כדי לשמור על בריאות עובדינו ולהמשיך לתת שירות ללקוחות".

"גם לעובדים עצמם יש לא מעט חששות"

מנכ"ל חברת המחזור והטיפול בפסולת "נגב אקולוגיה", ערן שמרלק, נכנס לבידוד לאחר ששב מנסיעת עבודה לאיטליה. "אנחנו מבצעים עבודה חיונית שאי אפשר לעצור", אמר. "העברתי את המשרד הביתה, את המסמכים סרקו לי, פגישות ההנהלה עברו לשיחות ועידה וסקייפ והחתימות הפכו לחתימות אלקטרוניות. לא פשוט לנהל מרחוק אופרציה גדולה, אבל לאורך הימים למדתי להסתדר".

"יש חשש גדול כאזרח וגם כמנכ"ל מהמשך התפשטות הקורונה", המשיך שמרלק. "אנחנו נערכים לאפשרות שיותר עובדים יהיו בבידוד, אבל בסופו של דבר אנחנו עוסקים בתעשייה ובמתן שירות, האנשים פה לא יכולים לעבוד מהבית. יש חשש בכלל מההאטה במשק וגם לעובדים עצמם יש לא מעט חששות".

בחברת ההייטק "קלטורה", המפתחת טכנולוגיות וידאו לארגונים ולמוסדות לימוד, 56% מהעובדים נמצאים כעת בבידוד. "יש צורך גובר להמשיך לתפקד בחיי היום יום בתנאים יותר מבודדים, עם פחות מגע אנושי ישיר, פחות התכנסויות ופחות נסיעות", התייחס לכך מנכ"ל החברה ואחד ממייסדיה, רון יקותיאל. "מבטלים כנסים סביב העולם על ימין ועל שמאל אך העסקים חייבים להמשיך. עובדים יושבים בבית בבידוד ובעוצר נסיעות אבל חייבים להמשיך להתנהל".

גם בחברת "אטרה", המעסיקה כ-60 עובדים, נאלצו לבצע שינויים על מנת לשמור על בריאות העובדים ולעמוד בהנחיות משרד הבריאות. כל נסיעות העבודה לחו"ל בוטלו, והעובדים שבבידוד ממשיכים את שגרת העבודה בעזרת שיחות ועידה.

אושרת בן משה, מנכ"לית ומייסדת סטארטאפ הטראוול טק - Ginger: מהנתונים שבידינו עולה כי חברות הייטק מקומיות צמצמו ב-48 השעות האחרונות את כל נסיעות העובדה שאינן הכרחיות. מדובר בביטול של למעלה מ-50 אחוזים בכמות הנסיעות העסקיות שתוכננו לשבועות הקרובים. הנתון הזה מפתיע בעיקר מאחר ומנתונים שלנו עולה כי קרוב ל-40 אחוזים מהנסיעות העסקיות של עובדי חברות הייטק הן לארה"ב ואילו רק כ-20 אחוזים מכלל הנסיעות של עובדי ההייטק הן למערב אירופה – כך שכמות הביטולים מעידה על נקיטת צעדי זהירות מחמירים וקפדניים מצד החברות עצמן.