"לא ניתן להמתין עם פתיחת הסכר עד למצב בו הכנרת מגיעה לקו האדום העליון": ברשות המים נערכים לאפשרות שייאלצו לפתוח את סכר דגניה - וקבעו נקודות גובה מדויקות. אם הסכר ייפתח במלואו, במטרה להגן על טבריה והקיבוצים מהצפה, יירדו בכל יממה 7.5 סנטימטרים ממפלס הכינרת - אך הכוונה היא ליצור זרם חלש יותר כדי לא לפגוע בתשתיות

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הסכר הוקם ב-1931 ומאז נפתח רק פעמיים – ב-1969 וב-1992. ברשות המים הבהירו היום (רביעי) כי נקבעו הקריטריונים - נקודות גובה מפלס קריטיות - שבהם תינתן ההוראה לפתיחת סכר דגניה, לראשונה מאז 1992. "הנקודות הקריטיות הוגדרו בהתאם לנקודות זמן במהלך חודשי החורף הנותרים פברואר עד סוף אפריל, ובהתחשב בגובה המפלס הצפוי במועדים אלה", הדגישו. 

הנקודות הקריטיות נקבעו היום בישיבה של צוות מפלס כינרת, שבראשה עומד מנהל רשות המים גיורא שחם. הצוות דן בספיקת השחרור של המים מהכינרת וההסתברות הנדרשת לאי חציית הקו האדום העליון.

כך יוחלט אם לפתוח את הסכר

על פי ההחלטות של רשות המים, סכר דגניה ייפתח אם בסוף פברואר (29.2) תחזית מפלס הכינרת לחמשת ימים הבאים תהיה גבוהה מ-209.3- מ', שהם 50 ס"מ מתחת לקו האדום העליון. לשם השוואה, גובה מפלס הכינרת עמד הבוקר על 209.995- מ'.

נקודת הציון השנייה: הסכר ייפתח אם ב-21.3 תחזית מפלס הכינרת לחמשת הימים הבאים תהיה יותר מ-209.0- מ' - שהם 20 ס"מ מתחת לקו האדום העליון.

ברשות המים ציינו כי ההחלטה התקבלה "מתוך הבנה כי לא ניתן להמתין עם פתיחת הסכר עד למצב בו הכינרת מגיעה לקו האדום העליון שהינו 208.8- מ'". הסיבה: קצב עליית המפלס עשוי להיות מהיר משמעותית מיכולת שחרור המים מהכינרת דרך סכר דגניה.

איך ימוזער הנזק האפשרי?

סכר דגניה נמצא בחלקה הדרומי של הכנרת – והוא מווסת את זרימת מי הכינרת דרומה לנהר הירדן ובהמשך לים המלח. בשנה גשומה במיוחד, שבה מפלס הכינרת עולה ומתקרב לקו האדום העליון, רשות המים צריכה להחליט אם לאשר את פתיחת הסכר - כדי למנוע הצפות ביישובים השוכנים לחופי הכינרת.

הדיונים ברשות המים על פתיחת סכר דגניה (צילום: רשות המים)
הדיונים ברשות המים על פתיחת סכר דגניה | צילום: רשות המים

כשהסכר נפתח, יכולים לזרום דרכו עד 150 מ"ק בשנייה - קצב זרימה שיביא לירידה של 7.5 סנטימטרים במפלס הכינרת במשך יממה. ברשות המים לקחו בחשבון כי בספיקה של 150 מ"ק לשנייה מתחילים להיגרם נזקים לתשתיות ושטחים חקלאיים במורד הירדן.

במקביל לשחרור מים מהכנרת בסכר דגניה, עשויים להיות אירועי זרימה קצרים יחסית בנחלים נוספים המתנקזים לירדן הדרומי – נחל יבנאל, נחל חרוד, נהר הירמוך ועוד. על מנת למזער נזקים במורד נהר הירדן, ברשות המים מתכננים לצמצם את הזרמת המים מהכינרת למורד ובכך לצמצם את הסיכון לנזקים בתשתיות שנמצאות במורד הכינרת.

עם זאת, הבהירו כי רק בהנחה שספיקת השחרור מהסכר תהיה 70 מ"ק לשנייה תתבצע פתיחת הסכר: "ספיקה זו מאפשרת בעת גלי גאות מקבילים כדוגמה בירמוך, לצמצם את ההזרמה מהכינרת ובכך למזער נזקים במורד הירדן".

מנהל רשות המים, גיורא שחם, אמר: "קביעת נקודות גובה קריטיות מדויקות לפתיחת סכר דגניה בהתאם למפלס המים באגם במועדים השונים היא הכרחית להיערכות נכונה למניעת הצפות בישובים הסמוכים לכנרת לצד שמירה שלנו על המים בכינרת כמשאב חשוב מאין כמוהו לכולנו. רשות המים עושה את כל המאמצים בכדי למנוע את פתיחת הסכר בהמשך החורף, ודואגת לשם כך לשאוב מדי יום כמיליון קוב מים מהכנרת ולהעבירם למוביל הארצי".