כך תיראה תוכנית היציאה: שרי הממשלה קיימו אמש (חמישי) במשך שעות דיון על אסטרטגיית היציאה מהמשבר, ולפי שעה מסתמן כי המסחר ייפתח באופן מדורג בכפוף למגבלות שיוגדרו עד צאת השבת, כפי שהציע שר הביטחון בנט. בנוסף, ראש הממשלה אישר כי מגבלות התנועה יורחבו מ-100 מטר ל-500 מטר. החינוך המיוחד ישוב במתכונת מצומצמת מאוד, אבל יתר מוסדות החינוך יאלצו להמתין כחודש ימים עד לחזרה מסוימת לשגרה. נתניהו סיכם את הישיבה: "החלטתי על תוכנית אחראית זהירה ומדורגת שתכלול פתיחה מוגבלת של עסקים, באופן מבוקר ומדוד".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מדיוני הממשלה שנמשכו עד שעות הערב המאוחרות עלה כי מסחר, ייצור ושירותים ייפתחו באופן מלא, כל עוד המקום עומד בהגבלות שיוגדרו על ידי האוצר והבריאות: חיטוי, בדיקת חום, שמירת מרחק, צפיפות, עטיית מסכות ועוד. עד מוצאי שבת מנכ"ל משרד אוצר ומנכ"ל משרד הבריאות יגישו מודל שיציג את כל התנאים של אסטרטגיית היציאה.

מסתמן כי החנויות ייפתחו בהדרגה ולפי ענפים, כלומר בשלב הראשון ייפתחו חנויות רק מענפים מסוימים. המפעלים יחזרו לשגרה כמעט מלאה בכפוף למגבלות היגיינה וחיטוי. הגבלות התנועה יורחבו, ובמקום 100 מטר יאפשרו לצאת מהבית למרחק של עד 500 מטר, ובנוסף תותר פעילות ספורטיבית של עד 2 אנשים בטווח זה. יצוין כי ההחלטות עדיין מצריכות גיבוש קריטריונים מסודרים, כלומר הן אינן סופיות, כפי שסיכם זאת ראש הממשלה בתום הישיבה: אין אפשרות לקבל החלטות סופיות כי המציאות משתנה כל הזמן. 

הענף שצפוי להיפתח ראשון הוא חנויות חומרי הבניין. מהירות הפתיחה תלויה בקריטריונים שיגובשו בהמשך. לפי שעה נראה שהמהלך לא יקרה ביום ראשון אלא בהמשך השבוע. עוד עלה מהדיון שככל הנראה המספרות ומכוני היופי יישארו סגורים בשלב הראשון וכך גם קניונים, שווקים ועסקים הכוללים טיפול במגע. השרים החליטו גם על חיוב האוכלוסייה להשתמש באפליקציות המגן של משרד הבריאות בכפוף לאישור היועץ המשפטי לממשלה.

נתניהו מנהל את הישיבה ממשרדו

במהלך 48 השעות הקרובות יכינו הצוותים המקצועיים הצעת החלטה וימפו ענפים שיוכלו להשתתף בפיילוט ויוכנו נהלים מפורטים לתפעול העסקים והחברות וכן נהלי התנהגות הציבור במרחב הציבורי ובעסקים. מטעם ראש הממשלה נמסר כי ייתכנו שינויים בהמשך לדיונים שיתקיימו במהלך היומיים הקרובים.

 רובם המוחץ של התלמידים במערכת החינוך יישארו בבית

במהלך הישיבה אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי הוא לא מתכוון להחליט כרגע בעניין הפעוטונים ומעונות היום. החינוך המיוחד יחזור במתכונת מצומצמת מאוד - ככל הנראה טיפולים פרטניים בזוגות בלבד. יתר מערכת החינוך הכללית – הגנים ובתי הספר, לפי שעה יחזרו עוד חודש, כלומר ב-17 במאי. יותר כנראה לכל 2-3 משפחות לשמור ביחד על הילדים, וגם לתת לבייביסיטר קבוע לשמור על הילדים. בסוף הישיבה סוכם שראש המל"ל מאיר בן שבת יסכם את הפרטים על שגרת מערכת החינוך בשבוע הבא עם שר החינוך רפי פרץ.

משרד החינוך שלח אתמול לצוותים תוכניות מאוד מדויקות ללמידה מרחוק בבתי הספר היסודיים, הגנים וחטיבות הביניים. לפי התוכניות, כל תלמיד צפוי ללמוד מרחוק כ-4 שעות ביום. בהתחשב בעובדה שבבתים לא מעטים אין מחשב או שיש מחשב אחד בלבד שבו מתחלקים כמה ילדים, מדובר במעמסה גדולה על ההורים. נוסף על כך, גם למורים ולגננות יש ילדים קטנים בבית, ויש על כך ביקורת רבות ברחבי הרשת.

בית ספר סגור בצפת בגלל הקורונה (צילום: דוד כהן, פלאש/90 )
בית ספר סגור בצפת בגלל הקורונה | צילום: דוד כהן, פלאש/90

הנזק הכלכלי המשוער מהשארת התלמידים של הכיתות הנמוכות והגנים בבית עומד על הפסד של 450 מיליון שקלים ליום למשק. הנזק נמדד בהתאם לנתוני משרד האוצר לפיהם ל-380,000 משקי בית בישראל יש ילדים קטנים מגיל 10. בשביל להקל על המצב קמו יוזמות להקים מסגרות לילדים בגילי לידה עד 6, אבל עולה השאלה מה עם ילדים בכיתות א' ב' וג' שגם הם צריכים מסגרות. גם כשהם בבית, ההורים אינם יכולים לחזור לעבוד.

 סערה בדיון: הוויכוח בין שר האוצר למנכ"ל משרד הבריאות 

במהלך דיון על שאלת המשך ההסגר, התפתח עימות בין מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב לבין שר האוצר משה כחלון. "תגידו את האמת - אתם רוצים להשאיר אנשים בבית עכשיו עוד שבועיים בגלל שאתם מפחדים מיום העצמאות?", תקף כחלון והוסיף: "זה לא הגיוני. אם יש בעיה, תחליטו על סגר ביום העצמאות".

שר האוצר משה כחלון (צילום: החדשות12)
שר האוצר משה כחלון | צילום: החדשות12

בתגובה, ענה לו בר סימן טוב: "צריך לקחת בחשבון שאם נשחרר עכשיו, יהיה קשה בעוד שבועיים, ביום העצמאות, להטיל שוב סגר". בר סימן טוב הוסיף כי כאשר מוציאים אדם החוצה: "יהיה קשה אחרי שבועיים להגיד לו להיכנס שוב הביתה".

בין הסקירות ששמעו השרים בישיבה, הייתה גם זאת של מייסד מובילאיי אמנון שעשוע, שהציג לשרים את המודל שלו ליציאה מהמשבר - שכולל הפרדה בין אוכלוסיה בסיכון גבוה לאוכלוסיה בסיכון נמוך. במהלך הדיון שר הרווחה אופיר אקוניס המליץ להחזיר לפעילות את שירותי הרווחה שניתנים בקבוצות של פחות מ-10 אנשים. השר דרעי התייחס לענייני התפילה והציע לאפשר קיום מנייני תפילה מצומצמים בשטח הפתוח. עוד על הדברים שעלו בישיבה תוכלו לקרוא כאן

דנה ויס, קרן מרציאנו, יעל אודם, ירון אברהם ועמליה דואק השתתפו בהכנת הכתבה