משרד הבריאות פרסם לאחרונה כי הוא ממליץ שלא לנסוע למדינות במזרח הרחוק. כמו כן, פורסמה הנחייה של המשרד לפיה על מי שחוזר ממדינות סין, תאילנד, הונג קונג וסינגפור - להיכנס לבידוד במשך שבועיים. המשמעות היא שהצרכנים צריכים להימנע מנסיעה למדינות אלה, ומועצת הצרכנות הודיעה שתסייע למי שנתקל בסירוב מצד מארגני נסיעות וחברות תעופה לשנות את היעד או להחזיר לו את כספו. למועצה לצרכנות הגיעו פניות צרכנים שהזמינו טיולים לסין או למזרח ומבקשים לבטלם בשל החשש מהקורונה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מנכ"ל המועצה לצרכנות, עופר מרום, מסביר כי על טיולים מאורגנים יחולו אותן הוראות הדין החלות על ביטול כל טיול אחר לחו"ל: ביטול עסקת מכר מרחוק - טיסה, נופש או טיול מאורגן, לפי סעיף 14ג לחוק הגנת הצרכן, הצרכן רשאי לבטל את העסקה בתוך שבועיים מיום ביצוע העסקה, או מיום קבלת טופס גילוי נאות, לפי המאוחר מביניהם. ובתנאי שהביטול לא יעשה בתוך 7 ימים שאינם ימי מנוחה, לפני מועד היציאה לנופש.

לגבי ביטול עסקה טלפונית, צרכן שהוא אזרח ותיק, בעל תעודת נכה או עולה חדש רשאי לבטל עסקת מכר מרחוק, שהתבצעה טלפונית, בתוך 4 חודשים מיום ביצוע העסקה או מיום קבלת טופס גילוי נאות (המאוחר מביניהם). ובתנאי שהביטול לא יעשה בתוך 7 ימים שאינם ימי מנוחה, לפני מועד היציאה לנופש. יש להדגיש כי לא מדובר בעסקה אינטרנטית או עסקה שנערכה במשרד הנסיעות.

קורונה בבית חולים  (צילום: reuters)
צילום: reuters

בנוגע לעסקה שנעשתה באופן פרונטלי, התקנות להגנת הצרכן קובעות כי שירותי נסיעה, נופש או טיול מאורגן, ניתנות לביטול על ידי הצרכן בתנאי שהביטול ייעשה בתוך 14 ימים מיום ביצוע העסקה ובתנאי שנותרו 14 ימים שאינם ימי מנוחה לפני מועד ביצוע העסקה. במקרה של עסקה פרונטלית, אין הבדל בזכות הביטול בין אזרח ותיק, עולה או בעל תעודת נכות, לבין כלל הצרכנים.

חשוב לציין כי דמי הביטול בעת ביטול עסקאות בהתאם להוראות הדין שפורטו, יעמדו על 5% או 100 ₪, לפי הנמוך מביניהם - עבור כל נוסע בנפרד. חשוב להבהיר, כי זכותו של הצרכן נותרת בעינה גם כאשר מדובר בקבוצה מאורגנת, והמחוקק לא יצר אבחנה בין ביטול עסקת נופש "רגילה" לבין ביטול עסקת נופש או טיול מאורגן, ועל כן הכללים יהיו זהים בשני המקרים.בכל מקרה, מומלץ לרכוש ביטוח נסיעות המאפשר ביטול עסקה מכל סיבה שהיא, וזאת על מנת להגן על עצמנו מפני הפסדים כספיים כבדים במקרה של ביטול עסקה בלתי צפוי, ושלא במסגרת מניין הימים הקבועה בדין.

עופר מרום מנכ"ל המועצה הסביר "במקרה של נגיף הקורונה מדובר במקרה קלאסי של סיכול - לא ניתן היה לצפות את התפרצות הנגיף, ולא יעלה על הדעת שהצרכן יאלץ לבחור בין כספו לבין בריאותו".בנוסף, מרום מדגיש את משולש אחריות: הצרכן - שעליו לרכוש ביטוח ביטול טיסה מכל סיבה שהיא ולבטח עצמו מפני מקרים כאלה ואחרים.  משרדי הבריאות והחוץ - שטרם נקטו עמדה האוסרת על נסיעות למזרח למעט סין, ובהיעדר הנחייה ברורה צרכנים נאלצים לבחור בין בריאותם לבין הכסף ששילמו, ועל חברות התיירות והנסיעות - שצריכות לזכור כי הן עוסקות במקרה זה בבריאות הציבור וקורא להן לאפשר לדחות את הטיול, לשנותו או לבטלו.

מהן זכויות העובדים של השוהים בבידוד? עו"ד רענן קריב מסביר

מהן זכויות עובדים שהושמו בבידוד עקב  מגפת הקורונה?

בתחילת פברואר ניתן צו מטעם מנכ"ל משרד הבריאות, בנוגע לעובדים שנדרשו להימצא בבידוד. הגדרת העובד היא רחבה מאד וכוללת גם מי שנותן שירות חיצוני או עובד של צד שלישי. הצו קובע שעובד חייב להודיע למעסיק על היותו בבידוד, כשבתקופת הבידוד אסור למעסיק לדרוש מהעובד לבוא לעבודה, והוא חייב לאסור על העובד להיכנס למקום העבודה. הצו לא מתייחס לתשלומים, וההנחה היא שהעובד יקבל דמי מחלה. הוראה חשובה בצו היא שאסור למעסיק לפטר עובד רק כיוון שהיה בבידוד עקב צו הבידוד שקשור לקורונה.

ומה בנוגע לשכר?

אין התייחסות בהוראה. ההנחה היא ששכרו של העובד ישולם כדמי מחלה. אני מניח שכשיחזרו אנשי ספינת ההסגר יעלו שאלות ותינתן התייחסות ספציפית גם לזה.

האם ניתן לחייב את העובד לעשות מטלות לעסק שאינן מתפקידו אך ניתן לעשות אותן תחת בידוד?

ראשית אין קשר לבידוד. זוהי שאלה מתחום דיני העבודה, האם בכלל ניתן לחייב עובד לעשות מטלות שאינן חלק מתפקידו. אז יש מטלה בודדת ויש יש שינוי תפקיד. השאלה מה המטלה. אם אתה דורש ממנהל לעשות ספונג'ה זה דבר אחד – שנאסר על פי חוקי העבודה. אם אתה מבקש מפקיד לתייק חומר של זה שיושב לידו זה בפירוש אפשרי.

עו"ד ומגשר רענן קריב
עו"ד ומגשר רענן קריב

עובד יושב בבית. האם אפשר לבקש ממנו לתאם פגישות, טלמרקטינג, טלמיטינג וכדומה? זו לא הגדרת התפקיד שלו בחברה, בהנחה שהוא מקבל שכר מהמעסיק ולא דמי מחלה מהמעסיק?

אם העובד מקבל שכר ולא דמי מחלה, ואם הוא מסוגל לבצע את העבודה ואם זו לא הורדה דראסטית בתפקיד -  אז בהחלט כן. ככלל, שינוי זו לא פגיעה. מותר לבקש מעובד לעשות דברים שהוא לא עושה בדרך כלל,  והעובד רשאי להתנגד לתפקיד שיש בו פגיעה במעמדו.

אם מדובר בנסיעת עבודה לחו"ל שבגללה הוכנס העובד לבידוד יש לכך משמעות? 

התשובה היא לא. 

ליצירת קשר עם הכתבת: avivitm@ch2news.co.il