המאבק בקורונה - המבחן שלנו: ההגבלות החדשות נכנסו הערב (רביעי) לתוקף למשך שבוע ימים וכוחות שיטור כבר החלו לאכוף אותן, בשלב הראשון ללא מתן קנסות. במשרד הבריאות קראו לאזרחים שלא לצאת מהבית אלא במקרים חריגים והורו על סגירת כל החנויות שאינן חיוניות ועל צמצום משמעותי של התחבורה הציבורית. רה"מ נתניהו, שכפי שפורסם ב-N12 שוקל לאסור עבודה בענפים נוספים, הזהיר הערב מפני הטלת סגר מלא. התנהלות הציבור בימים הקרובים היא זו שתקבע אם הממשלה תסתפק בהגבלות הקיימות או שפנינו להחרפה נוספת בצעדים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במקביל לכניסת ההנחיות החדשות לתוקף, נמשכת העלייה במספר חולי הקורונה בישראל. הערב עדכן משרד הבריאות את מספר הנדבקים בנגיף הקורונה בארץ, שעומד כעת על 2,369 חולים. 5 נפטרו מהמחלה, 39 במצב קשה, 64 במצב בינוני ורוב הנדבקים במצב קל - 2,197 במספר. 64 ישראלים שנדבקו בנגיף החלימו ממנו.

מוקדם יותר הערב דווח שמצבו של חולה קורונה בן 45 שאושפז במצב קשה במחלקה לטיפול נמרץ בבית החולים וולפסון הידרדר. בשל ההידרדרות במצבו, המטופל חובר למכונת אקמו במטרה לייצבו. מדובר במטופל ללא מחלות רקע שאינו מעשן.

תחנת הבדיקה בגני התערוכה (צילום: פלאש/90 )
קורונה בישראל | צילום: פלאש/90

בדרך להסגר מלא?

ברקע הזינוק במניין הנדבקים, ראש הממשלה נתניהו נשא הערב הצהרה מיוחדת שבה הזהיר את הציבור מפני הטלת סגר מלא אם לא יחול שיפור מיידי במספר החולים. "מספר החולים מכפיל את עצמו כל שלושה ימים", אמר נתניהו. "בעוד שבועיים עלולים למצוא עצמנו עם אלפי חולים שרבים מהם יהיו בסכנת מוות. לכן אני כבר אומר לכם שאם לא נראה שיפור במגמה - לא יהיה מנוס מלהטיל הסגר מלא, למעט צרכים חיוניים כמו מזון ותרופות. זה עניין של יממות ספורות ואנו עושים את כל ההכנות הלוגיסטיות והמשפטיות לכך".

ראש הממשלה, שכפי שפורסם ב-N12 שוקל לאסור עבודה בענפים נוספים, קרא לציבור: "חייבים להישאר בבית: נשארים בבתים - נשארים בחיים. כי הסכנה אורבת לכל אחד. היא לא מבדילה בין גלוי ראש לחובש כיפה או כאפייה. כולם חייבים לציית. אין הנחות. מה שנדרש מכל אחד ואחת מכם מעבר לציות - מעל הכל ההוא משמעת עצמית קפדנית. אם לא תתגייסו לשמור על עצמכם ועל משפחות שלכם יהיה כאן אסון".

יציאה מהבית - רק במקרים חריגים

מספר שעות קודם לכן נכנסו לתוקף ההגבלות החדשות והמחמירות למשך שבוע ימים. יציאה מהבית אושרה רק במקרים חריגים, פתיחת עסקים שלא לצורך משלוח נאסרה והתחבורה הציבורית צומצמה משמעותית - כולל הפסקת תנועת הרכבות החל מהבוקר. כוחות שיטור כבר החלו לאכוף את ההנחיות בתל אביב ובריכוזים חרדיים בירושלים שלא נשמעו להנחיות. עם זאת, במשטרה הבהירו כי "לא ירדפו אחרי אנשים עם מטר" וכי לא יחלקו קנסות בשלב הראשון.

"זה לא שמיד יתחילו לתת קנסות", הסבירו גורמים במשטרה. "אנחנו נוציא עוד הבהרות אבל חשוב שיהיה את הבסיס. נתאים את ההנחיות למציאות. כמו שנהגנו עד היום, אנחנו מגיעים, מזהירים ומסבירים. לא כל האזרחים מכירים את כל ההנחיות. אין לנו מטרה לחלק קנסות. יש לנו קודם כל מדיניות הסברה".

כפפות ומסיכות נגד קורונה (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש/90 )
צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש/90

על פי ההגבלות החדשות יציאה מהבית תותר רק במספר מצומצם של מקרים:

1.      לשם קניות חיוניות כמו מזון ותרופות

2.      יציאה לעבודה

3.      יציאה לטובת הליך רפואי (וגם תרומת דם)

4.      לשם הליך משפטי

5.      סיוע לאדם מבוגר או אדם שזקוק לעזרה

6.      יציאה לקיום הפגנה

7.      תותר יציאה למשכן הכנסת

8.      טיפול במסגרות רווחה

9.      תפילה במקום פתוח, הלוויה, חתונה וברית - ויציאת אישה לטבילה במקווה נשים (בתנאי שתיאמה מראש את מועד הגעתה)

משטרת ישראל אכיפה קורונה (צילום: דוברות המשטרה)
משטרת ישראל אכיפה קורונה | צילום: דוברות המשטרה

במהלך ישיבת הממשלה שבה אושרה החמרת ההגבלות על הציבור השרים ביקשו מנתניהו הקלות מסוימות. שר הבריאות ליצמן ביקש להחריג את בתי הכנסת ולהתיר תפילה במניין של עד 10 משתתפים ואילו שרים נוספים ובהם מירי רגב ביקשו לאפשר פעילות גופנית מחוץ לבית במרחק של עד 500 מטרים. ראש הממשלה התנגד נחרצות ודחה את הבקשות‎.