בלעדי: על רקע ממצאי הדו"ח השנתי של איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית לשנת 2018 שהתפרסמו הבוקר (רביעי), נחשפים הנתונים של משרד החינוך – שמציגים תמונת מצב מטרידה למדי. מהנתונים עולה כי לצד עלייה של 13% במספר הדיווחים על התנהגות מינית חריגה, הטרדה מינית או פגיעה מינית בשנה החולפת (5,900 דיווחים לעומת 5,200 אשתקד) -  מספר התיקים נגד עובדי הוראה באותה השנה ירד ביותר מ-30%: מ-68 תיקים בתשע"ח ל-45 בלבד בתשע"ט .

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

נתונים אלה מדאיגים במיוחד לאור העובדה שעל פי הדו"ח מספר הדיווחים על פגיעה מינית בקרב הציבור הכללי – עלה בשיעור נמוך משמעותית של כ-3% בלבד. הדו"ח הכללי מצביע גם על עלייה בשיעור הקטינים מקרב המדווחים: 60% לעומת 58% בשנת 2017. במקרים של תקיפה מינית קבוצתית – שלא מעט מהם אף זכו לסיקורים בתקשורת במהלך השנתיים האחרונות - הגידול בשיעור הקטינים מקרב הנפגעים הוא נרחב אף יותר: 42% בשנת 2017 לעומת 60% בשנת 2018.

נתונים על פגיעה מינית במשרד החינוך
תוך שנה: עלייה של 13% במספר הדיווחים

המשמעות הדרמטית של נתונים אלו, היא שמדי שבוע מתמודדים עובדי ההוראה ברחבי הארץ עם עשרות רבות של דיווחים על התנהגות מינית חריגה ופגיעה מינית. אך לכל אלה מצטרף גם הנתון המדאיג הבא: בעוד שאת שנת הלימודים האחרונה בישראל פתחו יותר מ-200,000 עובדי הוראה, רק 968 אנשי חינוך, שבראשם היועצות החינוכיות, לקחו חלק בהשתלמויות והכשרות בנושאי המיניות הבריאה ומניעת פגיעה מינית מטעם משרד החינוך. חשוב לציין כי בנוסף להכשרות פועלים בגני הילדים ובבתי הספר יועצים חינוכיים שהוכשרו בנושא, ובמקרים שבהם עולה חשד להתנהגות מינית לא מותאמת או פגיעה מינית, צוותי ההוראה מונחים לפנות אליהם. 

הנתונים שהצגנו מתייחסים למקרים בהם הדיווח על אירוע מיני חריג הועבר לשירות הפסיכולוגי-ייעוצי במשרד החינוך. לצד אלה, ישנם גם נתונים רבים נוספים שאותם במטה משרד החינוך לא ידעו לאמוד במדויק: כך, בתגובה לבקשת איגוד מרכזי הסיוע לקבל פילוחים של הדיווחים לפי סוג הפגיעה, גיל הפוגע ומקום התרחשות הפגיעה – השיבו במשרד החינוך כי הדבר דורש הקצאת משאבים בלתי סבירה ו"כי המידע המבוקש אינו ממוחשב ונמצא באופן פיזי במחוזות השונים". עוד ציינו כי הנתונים על מספר המקרים שבהם הופעלה חובת הדיווח למשטרה או לרווחה אינם מצויים בידי המשרד אלא במחוזות, והוסיפו כי אין ברשותם נתונים על אופי ושיעור ההשתתפות של המורים בהכשרות חיצוניות בנושאי מיניות.

נתונים על פגיעה מינית במשרד החינוך
ירידה של עשרות אחוזים במספר התיקים שנפתחו

"לצערנו הרב היום במדינת ישראל אין תפיסה אסטרטגית כיצד לחנך את דור העתיד למיניות הדדית ובריאה ולמניעת פגיעות מיניות", מסבירה אורית סוליציאנו, מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית. "אין תוכנית שיטתית, סדורה, המחייבת את כל בתי הספר ואין למשרד החינוך תקציב ראוי להשקיע בנושא. היות והשיעור הגבוה ביותר בפניות למרכזי הסיוע עוסק בפגיעה מינית בבני נוער חובה להשקיע מאמצים אדירים במניעה ומשרד החינוך חייב לתקצב זאת לפני שיקרו עוד מקרי אונס, עוד נערות ונערים ייפגעו, ועוד טרגדיות יתרחשו. אנחנו קוראות למשרד החינוך לחייב את כל בתי הספר בהכשרות למורים ולתלמידים. מדובר בחיי אדם, בנפש ובגוף של תלמידינו, וזה נושא שחייב להימצא על סדר היום".

לדברי עתליה שיינפלד, מנהלת מרכז הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית חיפה והצפון, "אנחנו רואות הרבה יותר בלבול בקרב ילדים בין התנהגות מותאמת ונעימה לבין פגיעות מיניות. הפגיעות הקבוצתיות בקרב הנוער נעשו נפוצות הרבה יותר במרכזי הסיוע וזה חיקוי לפורנו ולתרבות מינית פוגענית שמתפתחת סביבם בהיעדר תיווך מתאים ושיח. יש הרבה כוונה טובה במשרד החינוך ונעשים צעדים לצמצם את כמות הפגיעות המיניות ולהרחיב את היקף ההכשרות, אך לא מדובר בפעילות סדורה ולא ניתנים מספיק משאבים ודגש. המשמעות היא שהילדים מקבלים את החינוך המיני מהפורנו, במקום ממשרד החינוך שחייב לקחת אחריות על החינוך המיני של כל ילד וההכשרה של כל מורה למנוע פגיעה ולזהות אותה, אין דרך אחרת".

נתונים על פגיעה מינית במשרד החינוך
מספר עובדי ההוראה שעברו הכשרה בנושאי מיניות מטעם משרד החינוך

באיגוד מרכזי הסיוע מסבירים כי "כשליש מהפניות למרכזי הסיוע עוסקות בפגיעה מינית בגיל ההתבגרות. זה המון. כמות הפגיעות בתקופה כל כך קצרה מחייבת התייחסות - גם בפעולות מניעה, אבל גם במענה לנערות ולנערים שכבר נפגעו". לדבריהם, היעדר המענה במערכת החינוך עצמה הביאה ליצירת התוכנית החינוכית של מרכזי הסיוע, שמגיעה לעשרות אלפי תלמידות ותלמידים מדי שנה, עוסקת בקידום מיניות בריאה, הדדית ובטוחה, ובצמצום ומניעה של אלימות מינית. פרטים נוספים אודות התוכנית ניתן למצוא באתר האינטרנט: www.edu.1202.org.il.

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "המשרד מייחס חשיבות רבה למניעה ולטיפול שיש לתת לנפגעי תקיפה מינית. לשם כך הוא מפעיל שורה של תוכניות הסברה, הכשרות והטמעה של כלים טיפוליים. הנתונים המובאים פה מהווים חלק ממערך העבודה שמבצע המשרד בנושא חשוב זה. בתוך כך, ניטור הנתונים מצביע כי העלייה בפניות נובעת מהגברת המודעות שחלה בקרב הצוותים החינוכיים, התלמידים וההורים לנושא וכן מחשיפה מוגברת ולא מבוקרת לתכנים מיניים ברשת. המשרד ממשיך את תהליך ההכשרות כדי להבטיח שכלל בתי הספר יקחו בהם חלק".