גניקולוג בדרום הארץ פוטר מעבודתו בקופת החולים "מכבי" אחרי שמטופלות התלוננו כי הטריד אותן - אבל אותו רופא ממשיך לעבוד ולקבל מטופלות בקופת חולים "כללית". אמש (חמישי) פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" את העדויות של הנשים שחוו את ההטרדות ואת האופן שבו גילו כי הוא ממשיך לעבוד כרגיל. במשרד הבריאות מתעכבים עם קביעת נוהל מוסדר למניעת פגיעות מיניות במטופלים ומטופלות, ובינתיים רופאים יכולים לעבור מקופה לקופה למרות התלונות נגדם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"הגעתי לרופא, הוא ביקש ממני להתפשט בפלג גוף תחתון כדי לעשות בדיקה", שיחזרה מ'. "הוא נשען עליי כשאני עם רגליים פסוקות, כאילו הוא נשען על דלפק, ואומר לי חבל שבחורה יפה לא תצליח לקיים יחסי מין בלי להנות מהם - את צריכה להנות מזה - אז בואי אני אעשה לך בדיקה".

"מכניס אצבעות, מבקש ממני להרפות - אני אומרת לו זה כואב לי תוציא אותן בבקשה", היא תיארה, "ואני חצי בוכה והוא אומר לי 'אני לא מוציא', ואני אומרת לו או-קיי, הרפיתי, הרפיתי, ואז הוא מוכן להוציא".

ממתינה אילוסטרציה 1 (צילום: שאטרסטוק)
מנכ"לית שדולת הנשים: "זו הפקרה של המטופלות" | צילום: שאטרסטוק

מ' יצאה בוכה מהבדיקה אצל הרופא שלה - היא לא ידעה מה לעשות אבל אחרי שיחה עם חברותיה היא הבינה שמה שחוותה בבדיקה איתו - אינו תקין. גם ד' התמודדה עם יחס בעייתי ולא הולם מצד אותו רופא - בעקבות כמה הערות שהעיר לה בבדיקה והמגע הפיזי הלא רצוי – היא החליטה להגיש תלונה לקופת החולים שבה הועסק.

"שאלתי אותו על תופעת לוואי של גלולות", סיפרה ד'. "הוא שאל אותי האם חוויתי קושי בנושא ועניתי לו שכרגע אין לי בן זוג - הוא אמר לי 'אני משתתף בצערך' והושיט לי את ידו. חשבתי שזה בשביל ללחוץ אותה והוא נישק לי את היד".

"פתאום יותר ויותר נשים מגיבות ואומרות שהרופא הזה פגע בהן"

"אחרי כמה חודשים חזרה אליי האחראית על תלונות והטרדות מיניות במכבי, ואמרה לי שזה הגיע אליה והיא רואה את זה מאוד בחומרה", הסבירה ד'. אבל רק אחרי כמעט שנה וחצי ותלונות נוספות שהתקבלו, החליטו במכבי לסיים את ההתקשרות עם אותו רופא.

לאחר מכן התברר לאותן הנשים כי למרות שעבודתו במכבי הופסקה - הוא פשוט עבר לקבל מטופלות בקופת חולים אחרת. "יש קבוצת נשים בבאר שבע שמידי פעם בנות מבקשות המלצות על רופאים, ופתאום יותר ויותר נשים מגיבות ואומרות שהרופא הזה פגע בהן והייתה איזו התעוררות בקבוצה", הסבירה ד'. "אז הבנו שהרופא עוזב את מכבי ועובר לכללית - אבל זה לא פותר את הבעיה".

"משרד הבריאות כרגע לא לוקח אחריות על העניין"

קבוצת הנשים שנפגעה לא ויתרה והחליטה לפעול - בעזרת שדולת הנשים הן פנו לקופת חולים כללית והעבירו לה אוסף עדויות של מטופלות שנפגעו ממנו. "ביקור אצל רופא, במיוחד גניקולוג, צריך להיות חוויה מכבדת ובטוחה עבורנו", הסבירה מנכ"לית שדולת הנשים בישראל מיכל גרא-מרגליות. "ובכל זאת זו לא פעם ראשונה שנחשף שרופא שהטריד לכאורה מטופלות פשוט סיים עבודה בקופת חולים אחת ועבר לאחרת - זו הפקרה של המטופלות".

מנהלת הלובי למלחמה באלימות מינית, יעל שרר, הוסיפה על דבריה ואמרה: "משרד הבריאות כרגע לא לוקח אחריות על העניין הזה. ב-2017 הוצג נוהל חדש שמטפל בעניין בכנסת, מאז לא הייתה שום התקדמות, והשנה 2019 בואכה 2020, ומטופלות ממשיכות להיפגע".

במשרד הבריאות אין כיום נוהל ברור להפסקת עבודתו של רופא בעקבות תלונות עליו, לפני שהוגש נגדו כתב אישום. בתחקיר שפרסמנו לפני שבעה חודשים הראינו כיצד רופאים ממשיכים לעבוד ועוברים מקופה לקופה למרות התלונות נגדם. בתגובה לתחקיר, במשרד הבריאות טענו כי הם נמצאים בשלבים מתקדמים של גיבוש נוהל כזה - יותר מחצי שנה עברה ובמשרד הבריאות אין חדש - המטופלות בינתיים ממשיכות להיפגע.

תגובת קופת חולים כללית: "אנו מחויבים לפעול למען סביבה טיפולית מכבדת עבור המטופלים והמטופלות. כל תלונה בנושא הטרדה מינית נבדקת בקפידה על פי נוהל מניעת הטרדות מיניות ומטופלת בהתאם ובמשנה תוקף. ההנחיה היא לגלות אפס סובלנות בנושא וכך נעשה בפועל. אכן לא קיים נוהל המעביר מידע בנושא זה מקופה אחת לשנייה".

תגובת קופת חולים מכבי: "כל תלונה נבדקת באופן יסודי ובהתאם לדין. הפסקנו את ההתקשרות עם הרופא בתום בירור מעמיק".

תגובת משרד הבריאות: "משרד הבריאות נמצא בשלבים מתקדמים של גיבוש נוהל המסדיר הליכי טיפול בתלונות, ואשר בא להתמודד עם בעיה כאובה זו. בכתיבת הנוהל שותפים נציגים מכלל מערכת הבריאות (אשפוז וקהילה) וכן נציגים מארגונים שונים. במקרים כאלו יש צורך לאזן בין הרצון להגן על שלום הציבור לבין חזקת החפות העומדת לחשוד, פגיעה בכבודו ופרטיותו ופגיעה בחופש העיסוק שלו".

"בהתייעצות עם משרד המשפטים אנו בוחנים באילו מקרים ראוי וניתן להעביר את המידע למשרד הבריאות וכאשר יושלם יופץ הנוהל וכמובן יעבור גם לכנסת שתתכנס. חשוב להדגיש שבמידה והוגשה תלונה למשטרה, אין למשרד הבריאות סמכות לנהל הליך משמעתי כדי להחליט אם יש מקום להגביל או להתלות רישיונו של רופא לעסוק ברפואה, עד הגשת כתב אישום פלילי".