היפותרמיה היא מצב חירום רפואי מסוכן למדי, שהסיכויים להגיע אליו עולים עם ירידת הטמפרטורות. הוא יכול להוביל לעייפות קלה, הזיות, תרדמת, ובמצבים קשים גם למוות. ד"ר יוסף רודריג, מנהל חדר המיון במרכז הרפואי מאיר מסביר: איך מונעים היפותרמיה ומה עושים כשפוגשים אדם שסובל מפגיעת קור? ולא פחות חשוב - מה לא כדאי לעשות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מהם הסימנים להיפותרמיה?

חום הגוף שלנו צריך להיות 37 מעלות פחות או יותר, עם נטייה מעלה. ברגע שאנחנו יורדים מתחת ל-35 מעלות - נכנסנו למצב של היפותרמיה. הסימנים הראשוניים הם תחושת קור וצמרמורות, אותן הגוף מייצר כדי לכווץ את השרירים ולייצר חום גוף. בשלב הבא, המוטוריקה העדינה לא מתפקדת כמו שצריך ונוצר קושי בדיבור.

בשלבים מתקדמים יותר, מי שסובל מהיפותרמיה מתחיל להיות מבולבל ויורדת עליו העייפות. תחילה הנשימה מהירה, לאחר מכן היא מאטה ומרגישים צורך להתפנות לשירותים. בשלבים של היפותרמיה קשה, הבן אדם הופך לישנוני ואף חווה הזיות. בשלב מתקדם - נכנסים לתרדמת.

אנשים בריאים וצעירים מסוגלים לשמור על חום הגוף טוב יותר – הגוף מסוגל לבצע את הפקודות שהמוח נותן לו. לעומת זאת קשישים, תינוקות, אלכוהוליסטים או מכורים לסמים, שגם ככה פגיעים מאוד לקור, גם צפויים להתמוטט מהר יותר.

מה לעשות במצב של היפותרמיה?

בכל הקשור למתן עזרה ראשונה, קודם כל יש להחליף את הבגדים הרטובים וללבוש בגדים יבשים. לאחר מכן חשוב להתעטף בשמיכות חמות על מנת להחזיר את חום הגוף.  

מה לא כדאי לעשות?

אסור לשתות אלכוהול, ולא לעשות אמבטיה חמה - פעילות מסוג זה עושים רק בבית החולים. זאת, כיוון שהם יכולים להזיק יותר מאשר להועיל לסובל מהיפותרמיה.

מתי ללכת לבית חולים?

אם הבן אדם מתחיל לדבר לא לעניין, מבולבל, רואה הזיות או נרדם - כדאי להגיע לבית החולים הקרוב. כל עוד הוא צלול ומסוגל לשמור על חום הגוף, אפשר לטפל בו בבית.