לפני כשבועיים נדרסו למוות תומר ויינשטיין ויניב לוגסי ז"ל בזמן שרכבו על אופניים בכביש הגישה ליישוב בני ציון שבשרון - כל אחד מהם השאיר אחריו שלושה ילדים. הנהג הפוגע, יונתן פדידה בן ה-29, חשוד שנהג תחת השפעת סמים בשעת התאונה הקטלנית. לקראת חגיגות ראש השנה הלועזית, הבוקר (שלישי) אנחנו חושפים נתונים חדשים על התופעה המתרחבת והמטרידה של נהיגה תחת השפעת סמים מסוכנים ועל הישראלים ששברו השנה את שיאי השכרות - ולא פעם סיימו את הלילה במעצר אחרי שרכבם הושבת ורישיון הנהיגה שלהם נשלל זמנית.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

את המקום הראשון והבלתי מכובד ברשימת שיאני השכרות של השנה החולפת תופס תושב חדרה בן 31 שנתפס על כביש 4 בחודש נובמבר האחרון בעקבות דיווח למשטרה על רכב שנוסע בצורה מסוכנת ומשתולל על הכביש. בדיקת הינשוף שעבר העלתה תוצאה חריגה במיוחד: 1,335 מ"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף, שמהווה כמות הגדולה פי 5.5 מהמותר בחוק. מיד לאחר הבדיקה הוא נחקר ונכלא. במקום השני ברשימה המפוקפקת הזאת ובפער לא גדול בכלל, נמצא תושב קריית מוצקין בן 41 שנתפס רק חודש לפני כן עם 1,311 מ"ג אלכוהול בכביש 22 – גם הוא נחקר ונכלא בתום הבדיקה.

זירת התאונה בשרון (צילום: דוברות זק"א)
זירת התאונה בשרון בה נהרגו רוכבי האופניים תומר ויינשטיין ויניב לוגסי ז"ל | צילום: דוברות זק"א

במקום השלישי ברשימה נמצא תושב אשדוד בן 49 שנעצר על ידי צוות מד"א בזמן שנסע בכביש 4 בניגוד לכיוון התנועה. לאחר ששוטרים שהגיעו למקום ערכו לו בדיקת נשיפה, התברר שהוא נהג כשבגופו כמות אלכוהול הגבוהה פי 5.4 מהכמות המותרת - 1,302 מ"ג. הוא נעצר ונחקר, ובסיום החקירה שוחרר למעצר בית.

שנייה מאסון: נהג משאית נתפס עם כמות אלכוהול גבוהה פי 22 מהמותר

המקרה של הנהג שהגיע למקום הרביעי הוא חמור במיוחד ויכול היה להסתיים בצורה אחרת לגמרי: מדובר בנהג משאית מקצועי שנסע בכביש 90 – המוכר כ"כביש אדום" בשל ריבוי תאונות הדרכים הקטלניות שמתרחשות בו מדי שנה. במקרה הזה, הנהג בן ה-41 היה בדרכו מאילת לצפון ולאחר שנתפס ועבר בדיקת ינשוף התברר שנסע עם כמות אלכוהול גבוהה פי 22 מהמותר לנהגים מקצועיים וצעירים (מתחת לגיל 24): 1,103 מ"ג במקום 50 מ"ג כפי שמוגדר בחוק. נהג המשאית נעצר ונחקר ולבסוף שוחרר למעצר בית. 

במקרים של שני הנהגים הבאים שתופסים את המקומות החמישי והשישי ברשימת שיאני האלכוהול, כבר לא מדובר ב"כמעט תאונה": ב-29 בנובמבר אירעה בכביש 4311 תאונה בין 2 כלי רכב, כשנהג הרכב הפוגע, תושב בת ים בן 59, נתפס שיכור - ועם כמות אלכוהול ברמה של 1,200 מ"ג בליטר אוויר נשוף - פי 5 מהמותר. הוא נחקר ושוחרר למעצר בית. כמה חודשים לאחר מכן, בסוף חודש מרץ, משטרת ישראל קיבלה דיווח על נהג שפגע ברכב אחר בכביש 431, פצע קל את הנהגת וברח מהמקום. כשהשוטרים הצליחו לאתרו בקרבת מקום, הוא נשף 1,034 מ"ג אלכוהול בליטר אוויר, שהם פי 4.3 מהמותר. הנהג נחקר, רישיונו נפסל ל-60 יום והוא נשלח למעצר בית.

ומי שסוגר את הרשימה הלא מחמיאה הזאת ותופס בה את המקום השביעי, הוא תושב חולון בן 46 שכלל לא נהג ברכב: בחודש אוגוסט האחרון הוא נתפס רוכב על אופניים חשמליים בכביש 20 כשבגופו כמות אלכוהול של 1,004 מ"ג – פי 4.2 מהמותר. הרוכב זומן למשפט ואופניו הושבתו ונגררו.

ב-3 השנים האחרונות: עלייה של 1,245 מקרים שתועדו 

מהנתונים שאנו חושפים לראשונה עולה כי בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית בכמות הנהגים שנתפסים כשהם תחת השפעת סמים ואלכוהול. כך, במהלך שנת 2019 נתפסו 9,673 נהגים כאלו, זאת לעומת 9,361 אשתקד ו-8,428 בלבד בשנת 2017.

מספר הנהגים שנתפסו תחת השפעת אלכוהול וסמים 2017-19 (צילום: החדשות12)
מספר הנהגים שנתפסו תחת השפעת אלכוהול וסמים בשנים האחרונות | צילום: החדשות12

נתונים נוספים של משטרת התנועה חושפים את תמונת המצב בערב ראש השנה החדשה, אז מתבצעת אכיפה ממוקדת ומוגברת: לפי הנתונים, בערב ראש השנה בשנת 2017 נתפסו על כבישי המדינה 119 נהגים תחת השפעת סמים ואלכוהול, כשבשנת 2018 המספר כבר עלה ל-131.

מספר הנהגים שנתפסו בשכרות ערב ראש השנה האזרחית החד (צילום: החדשות12)
מספר הנהגים שנתפסו בשכרות ערב ראש השנה האזרחית החדשה | צילום: החדשות12

בתיעוד בלעדי שהגיע לידי החדשות ניתן לראות את פעילות האכיפה הממוקדת שביצעו שוטרי אגף התנועה בשבוע שעבר באזור תל אביב, במסגרתה נתפסו מספר נהגים עם כמות אלכוהול הגבוהה פי כמה וכמה מהמותר. לאחר שנכשלו בבדיקת הינשוף - ניסו להתנער מאחריות ולשכנע את קצין המשטרה להקל בעונשם בשלל תירוצים. "זה קשה, מה אני אגיד לאימא ואבא?", תהה אחד הנהגים שנתפס עם כמות אלכוהול הגבוהה פי 6 מהכמות המותרת לאחר שהתבשר שרכבו יושבת למשך חודש. "אימא שלי הולכת עם האוטו, אחותי, אבא, אתה מבין? עכשיו אין לנו פרנסה חודש. זה לא בשבילי -  זה בשביל ההורים".

"אם הייתי מרגיש שאני לא יכול לנהוג לא הייתי עולה לרכב"

במקרה נוסף נהג שנתפס עם כמות אלכוהול הגבוהה פי 3 מהמותר, ניסה להסביר לשוטרים שהוא לא הרגיש שיכור כלל ולכן עלה לכביש. "אם לא הייתי מרגיש שאני לא יכול לנהוג לא הייתי עולה על ההגה", טען בפני קצין המשטרה וכאשר הדבר לא עזר – ניסה גם הוא לנקוט בטקטיקה אחרת ולעורר את רחמיו באמצעות סיפור על משפחתו: "אני חי רק עם אימא שלי ואחי ואני המפרנס העיקרי. אני יכול להראות לך עכשיו חשבוניות - של חשמל, מים, הכול אני משלם בעבודה הזאת. אם הייתי מרגיש שאני לא כשיר לנהיגה לא הייתי עולה לרכב, זה לא נראה לי הגיוני".

גם הערב, לקראת חגיגות השנה החדשה, משטרת ישראל תתגבר את כוחותיה בפריסה הארצית במאות שוטרים ומתנדבים אשר יתמקמו בסמוך לאזורי הבילוי ובצירים המובילים. תוך שימוש במחסומים ועמדות בידוק הם יבצעו אכיפה ממוקדת כלפי עבירות מסכנות חיים ובריונות על הכבישים, בדגש על איתור נהגים שנמצאים תחת השפעות אלכוהול או סמים. לצד זה, שוטרי אגף התנועה מבטיחים כי ינהלו ויזרימו את התנועה כחלק ממתן שירות לציבור משתמשי הדרך.

אז רגע לפני שאתם יוצאים לבלות, במשטרה שבים ומבהירים כי נהיגה אחרי צריכת אלכוהול היא התנהגות רשלנית תוך ידיעה מוחלטת כי הדבר מסכן גם את הנהגים עצמם וגם את כלל משתמשי הדרך האחרים. במשטרה מדגישים כי אותם הנהגים מבצעים עבירה חמורה ומגבירים משמעותית את הסיכויים להיות מעורבים בתאונת דרכים. עוד מסבירים במשטרה כי לצד פעילות האכיפה כשירות לציבור, באזורי הבילוי השונים יוקמו הערב עמדות בידוק והסברה שיאפשרו לנהגים לבדוק את רמת האלכוהול בגופם לפני שהם עולים לרכב - ובכך להימנע מביצוע עבירה ומסיכון חיי אדם. מטרת הפעילות היא לאפשר לכל החוגגים לחזור ליעדם בשלום, ובמקביל – לאתר את הנהגים שפוגעים בביטחון שאר משתמשי הדרך הנורמטיביים, ולהעמידם לדין.