הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה היום (רביעי) את מדד איכות החיים בישראל לשנת 2018 לפי מספר קריטריונים, בין היתר בנושאי ביטחון, בריאות, דיור, חינוך, רווחה ורמת חיים. מהדוח עולה תמונה מדאיגה לפיה היה ניתן למנוע מעל 9,000 מקרי מוות בשנה. בנוסף, הדוח מצביע על ירידה בשילוב נשים בתפקידים מרכזיים במגזר הציבורי וירידה נוספת בשביעות הרצון מהתחבורה הציבורית בישראל. הדוח מציג גם מספר נקודות אור: רוב הישראלים מרגישים בטוחים באזור מגוריהם ומרוצים מהחיים בישראל באופן כללי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מדד חדש בתחום הבריאות מצביע על כך שבשנת 2017 היה ניתן למנוע מעל ל-9,000 מקרי מוות של תושבים מתחת לגיל 75. לפי הדוח, מתוך כלל מקרי המוות, היה ניתן למנוע מעל ל-5,000 על ידי פעולות מניעה של בריאות הציבור לפני הופעת המחלה. בנוסף, מעל ל-4,000 מקרי מוות היו נמנעים על ידי טיפול רפואי הולם במחלה עצמה.

91% מהחולים התגלו בשלב מוקדם. ארכיון (צילום: החדשות)
בדיקה לגילוי מחלת הסרטן | צילום: החדשות

האחוז הגבוה ביותר של מקרי המוות אותם היה ניתן למנוע הם בעיקר של חולי סרטן הריאה וסרטן השד. במקביל, גם מחלות לב היו יכולות להימנע באמצעות פעולות לשמירה על בריאות הציבור. למרות הנתונים העגומים, בישראל יש שיעור נמוך מאוד של מקרי מוות אותם היה ניתן למנוע ביחס למדינות ה-OECD, כשרק שוויץ נמצאת לפני ישראל עם שיעור נמוך יותר של מקרים.

גם ב-2018: הפערים מתרחבים ואי השוויון גדל

נתון עגום נוסף שעולה מהדוח מצביע על ירידה בשיעור הנשים בתפקידים בכירים במגזר הציבורי, כשרק 38% מהמשרות מאויישות על ידן. מנגד, חלה דווקא עליה באחוז העובדים הערבים במגזר הציבורי, שמאיישים 11% מהמשרות. בתוך כך, הדוח מציין כי בשנה האחרונה התרחב הפער בין המעמדות בישראל, נתון שמתבטא בירידה במדד ג'יני לאי השוויון לעומת השנה הקודמת.

על פי הדוח, יותר ישראלים נמצאים בחובות שרק הולכים וגדלים: בשנת 2018 עלה חוב משקי הבית בישראל ב-3% ל-49% מהתוצר המקומי הגולמי ביחס לשנת הבסיס (2002). הדוח מציין גם כי ישנם פערים הולכים וגדלים בין העשירונים השונים בהוצאות שלהם על דיור.

צפו: התחזית המלאה לחג (צילום: אור גלזר, חדשות)
חוסר שביעת רצון מהתחבורה בישראל | צילום: אור גלזר, חדשות

נושא נוסף שעלה לכותרות בחודשים האחרונים, ומשתקף בתוצאות הדוח הוא חוסר שביעות הרצון של הישראלים מכל נושא התחבורה והכבישים בישראל. מהדוח עולה שרק 37% מישראלים מרוצים מרמת התחבורה הציבורית. בנוסף, כמעט מחצית מהישראלית (46%) טוענים שהם אינם מרוצים ממשך הזמן שלוקח להם להגיע למקום העבודה שלהם. בתחום החינוך חלה ירידה מדאיגה בשיעור הזכאות לתעודת בגרות בקרב בני 26 והיא עומדת על 45% בלבד וכן ירידה קלה בשיעורי התלמידים בבתי הספר בגילאי 15-17.

למרות התמונה העגומה במספר קריטריונים, באופן כללי, הישראלים מרוצים מהחיים - 88% מהתושבים טוענים שהם שבעי רצון מהחיים בישראל וכן תחושת הבטחון האישי בסביבת המגורים גבוהה ויציבה ועומדת על 84%.