מעל למחצית מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת מעודף משקל ומהשמנת יתר, וחמישית ממנה מעשנת - כך על פי דוח התוכנית הלאומית למדדי איכות לרפואת הקהילה לשנת 2018 אשר חושף את המצב הבריאותי של הישראלים. הדוח בחן מדדים בתחומים שונים ובהם: השמנה, עישון, בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן, בריאות הילד, מחלות לב וכלי דם וסוכרת במסגרת תכנית לשיפור תפקודה של מערכת הבריאות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אחד הממצאים המרכזיים שעלו מדוח התוכנית, בהובלת המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות, מראה כי מעל למחצית מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל סובלת מעודף משקל ומהשמנת יתר - כ- 62% מהגברים ו-55% מהנשים בגילאי 20-64.

בנוסף, ניכרים פערים בקרב אלו הסובלים מהשמנת יתר המושפעים מהמצב הסוציו-אקונומי. כרבע מהגברים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך סובלים מהשמנה לעומת 16.8% מהגברים ממעמד סוציו-אקונומי גבוה. בקרב נשים הפערים אף גדולים יותר: כשליש מהנשים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך סובלות מהשמנה לעומת 15.5% בקרב נשים ממעמד סוציו-אקונומי גבוה. הממוצע בישראל דומה לזה של המדינות המפותחות (OECD) בשיעור הסובלים מהשמנת יתר ועומד על 23.7% לעומת 24% במדינות ה-OECD.

גבר מעשן סיגריות (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
הישראלים מעשנים יותר | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

עוד נמצא כי כ-20% מהאוכלוסייה בישראל בגילאי 16-74 מעשנים. בשנים האחרונות נעשו מהלכים שונים בניסיון להילחם בתופעת העישון כמו איסור על עישון במקומות ציבוריים, הקלת הקריטריונים לקבלת תרופות לגמילה ומסעות פרסום של משרד הבריאות, אולם שיעורי העישון עדיין גבוהים. גם כאן נמצא כי גברים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך מעשנים בערך פי 2 יותר בהשוואה לגברים ממעמד סוציו-אקונומי גבוה. לעומת זאת, בקרב נשים הקשר בין המצב הסוציו-אקונומי לעישון אינו אחיד, ייתכן שבשל שיעורי עישון נמוכים בקרב נשים ערביות וחרדיות.  

"נכנס למשחק שחקן נוסף – 'הסיגריה האלקטרונית'", הבהירה ראש התכנית, פרופ' רונית קלדרון-מרגלית. "נכון להיום, המדד מתייחס רק לסיגריות טבק, אולם יתכן כי יש להרחיב את המדד". לדבריה, ישראל נמצאת עדיין במקום גבוה מדי בנושא מגפת העישון ועל אף הפעולות הרבות שעושות הקופות והמשרדים הממשלתיים בנושא, ללא מוטיבציה פנימית של המעשנים קשה מאוד למגר את התופעה. יחד עם זאת, אין ספק שלא נעשה מספיק על מנת לאכוף איסור עישון במקומות ציבוריים.

חיסון (צילום:  PanyaStudio, shutterstock)
הישראלים מתחסנים פחות מפני שפעת | צילום: PanyaStudio, shutterstock

נתון מעודד בדוח מעיד על מגמת שיפור בבלימת מגפת השמנת היתר בקרב ילדים: בשנת 2018 6.9% מהילדים בני 7 סבלו מהשמנה - ירידה של בין 7 ל-8 אחוז בהשוואה לשנים 2017 ו-2016. ראש התכנית הביעה שביעות רצון מהנתון המעודד: "מגמה משמחת ניכרת בבלימת השמנת ילדים - מדובר במגפה של ממש. אנו מתכננים לפרסם בעתיד גם הערכות משקל של בני נוער - שיסייעו לשפוך עוד אור על התופעה".

מגמה נוספת שניתן לראות בשנים האחרונות היא ירידה בכמות המתחסנים נגד שפעת. השנה נרשמה ירידה בשיעור חיסוני השפעת לבני 65 ומעלה. על פי הנתונים בשנת 2018 רק 60.4% מבני ה- 65 ומעלה התחסנו לשפעת, בשנת 2017 חוסנו 61% ובשנת 2016 – 63.1%.

למרות ששיעור המתחסנים בירידה, ישראל נמצאת במקום יחסית גבוה בין המדינות המפותחות בשיעורי ההתחסנות. התמותה משפעת ודלקת ריאות 'הוכתרה' כגורם התמותה השמיני באוכלוסייה המבוגרת – והנתונים לא מעודדים בתחום זה", מסכמת ראש התכנית, פרופ' קלדרון-מרגלית.

 לקריאת הדוח המלא, לחצו כאן