דירה השייכת למלאי הדיור הציבורי בתל אביב ומוחזקת על ידי חברת חלמיש ברחוב ארבר בשכונת נווה עופר (תל כביר), נפרצה והושחתה בשבוע שעבר לאחר שזכאית לדיור ציבורי ממוצא ערבי ביקרה בה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

האישה הגיעה בשבוע שעבר עם נציג החברה המשכנת לראות את הדירה שאותרה כמתאימה לה, והוצע לה לעבור אליה. למחרת, הדירה נפרצה והושחתה, ככל הנראה על ידי דיירי הבניין ושכניו. אלה, על פי החשד, ריססו על הקירות, הרצפות החדשות, במטבח ובשירותים המשופצים בצבעים שחור ואדום וריססו מגן דוד על הרצפה.

לדברי גורמים בחלמיש, "השכנים זיהו שהדיירת היא בת מיעוטים, איימו עליה וקיללו אותה במהלך הביקור בדירה". יום לאחר ביקורה בדירה, התקבל בחלמיש דיווח שהדירה נפרצה והושחתה, ובבניין נתלו דגלי ישראל.

דירה שהושחתה בפרויקט דיור ציבורי בתל אביב (צילום: מתוך TheMarker)
הדירה שהושחתה בתל אביב | צילום: מתוך TheMarker


הגורמים המטפלים בתחום הדיור הציבורי במשרד הבינוי והשיכון דיווחו על האירוע למשטרה, אולם הזכאית, הממתינה לדירה בדיור הציבורי, החליטה שהיא מוותרת על הדירה וביקשה לשוב לרשימת הממתינים, הפעם עם העדפה למגורים בשכונות בעלות רוב ערבי.

"זה לא סכסוך שכנים, זה מסר גזעני" 

רונן כהן, סמנכ"ל בכיר לאכלוס במשרד הבינוי והשיכון ואחראי על הדיור ציבור, אמר ל-TheMarker כי "מדובר בהתנהגות מגונה שנעשה הכל כדי להילחם בה. בניהול משאב הדיור הציבורי אנו לא עושים שום אבחנה בין דת, גזע או מין של הזכאים. במקרה שאירע בשבוע שעבר אנחנו עדים למעשה שלא ניתן לראותו רק כסכסוך בין שכנים, אלא כמסר גזעני שאמר לדיירת: 'מקומך לא אתנו, בין היהודים'. מבחינתנו, זהו פשע שנאה - ואנחנו מטפלים בו בחומרה, גם מול גורמי המשטרה".

לדברי כהן, זוהי אינה הפעם הראשונה שבתהליכי אכלוס הדירות נתקלים זכאים בני מיעוטים בהתנהגויות גזעניות, וכי נרשמו מקרים של התנגדויות מצד התושבים בערים כמו עכו, ירושלים וחיפה, ואולם, לדבריו מדובר בהסלמה ועליית מדרגה, שכן לא מדובר רק בהתבטאויות מילוליות - אלא במעשה אלים ופוגעני.

דירה שהושחתה בפרויקט דיור ציבורי בתל אביב (צילום: מתוך TheMarker)
הדירה שהושחתה בתל אביב | צילום: מתוך TheMarker



כך, למשל, לפני כשבועיים פורסם במקומון בלוד מקרה שבו כמה מתושבי שכונת נאות יצחק בעיר הפגינו נגד חברת עמידר, שמחזיקה כמה דירות בשכונה, וביקשה לשכן בהן זכאי דיור ציבורי ממוצא ערבי. התושבים מחו על כך שתהיה פגיעה בערך הנכסים שלהם אם ישוכנו שם השכנים החדשים - והם מתנגדים לכך.

בעמידר הבהירו כי הם מכירים את האירוע, וכי "בחברה רואים בחומרה רבה כל תופעה של גילוי גזענות וחוסר סובלנות כלפי האחר. עמידר פועלת לשיכון משפחות זכאיות לדיור ציבורי בהתאם להנחיות ובשוויוניות. נמשיך לקדם פתרונות דיור ואחזקה לטובת זכאי הדיור בכל האמצעים העומדים לרשותנו".

בתוך כך מבהיר כהן כי "אי אפשר להגביל אנשים שמחכים זמן רב לקורת גג מלממש את זכותם לדיור ציבורי. אנחנו נגד כל ביטוי של אפליה וגזענות, ודורשים לאפשר גישה לדירות באופן שוויוני. אל לנו לשתוק מול יחס גזעני לבני מיעוטים, שמוצא ביטוי גם באפליה של קבוצות אוכלוסיה אחרות, כמו אירועים של הרחקת חרדים מקבלת דירות בדיור הציבורי, או מהדרת אמהות חד-הוריות או נכים – שיש מי שמעז לטעון שפוגעים באיכות חייהם בשכונות מגוריהם. אנחנו פוגשים אירועים מכל מיני סוגים, אבל האירוע האלים בתל אביב טילטל אותנו - ולא נעבור עליו בשתיקה".

הכתבה המקורית פורסמה ב-TheMarker


לכתבות נוספות באתר: 

עניים? הבנקים למשכנתאות גובים מכם יותר

ללא דיון: החלטת ממשלת המעבר בשוק הדיור תעלה יותר מ-2 מיליארד שקל