מספר הישראלים שמתו כתוצאה ממחלת השפעת וסיבוכיה במהלך השנה עלה השבוע לשלושה, ובנוסף על כך ישנם 25 חולים שמאושפזים במצב קשה. בצל הדאגה בציבור ובמשרד הבריאות מפני מה שנראה כהתחזקות המחלה ביחס לשנים הקודמות, בקופות החולים מדווחים היום (רביעי) על עלייה ניכרת בכמות המתחסנים. פנינו למומחה שהסביר מה עומד מאחורי התופעה, מי אוכלוסיית הסיכון וכיצד יש להתגונן.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בקופת החולים "כללית", שבה התחסנו כ-900 אלף איש מתחילת החורף (נובמבר), מדווחים כי חלה היום התעוררות משמעותית ופניות רבות של אנשים שביקשו להגיע אל המרפאות ולהתחסן. גם בקופות החולים "לאומית" ו"מאוחדת" העידו על זינוק במספר המתחסנים בימים האחרונים.

ב"מכבי שירותי בריאות" הודיעו בשעות הצהריים כי בהתאם לקצב הנוכחי מספר המתחסנים צפוי להגיע עד סוף היום לכ-10,000 - פי 5 ממספרם בימים האחרונים. עוד הדגישו במכבי כי הזן הפעיל השנה מסוג H1N1, המכונה שפעת החזירים, כלול בחיסון שמספק הגנה מצוינת מפני .

"חשוב לדעת ששפעת יכולה להיות מחלה קשה, בעיקר בקרב אוכלוסייה הסובלת מתחלואה כרונית כגון חולים, קשישים ונשים בהריון, שהמערכת החיסונית שלהן מוחלשת", פתח את הסברו המשנה למנכ"ל בית החולים שיבא ומנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, ארנון אפק. "לצד זאת, ישנה אוכלוסייה קטנה של אנשים בריאים לחלוטין, ללא גורמי סיכון, שחולים בשפעת ומסתכנים בסיבוכים שיכולים אף להסתיים במוות".

עוד הסביר אפק כיצד לזהות את התסמינים ולאבחן את המחלה בצורה נכונה: "לעיתים מתבלבלים בין תחושת חולי בדרכי הנשימה העליונות, שנגרמת מוירוסים אחרים, לבין וירוס השפעת. לא תמיד אנחנו יכולים לזהות מתי אנחנו חולים בשפעת, לפעמים זו הצטננות או דלקת גרון, ולכן חשוב להתייעץ עם רופא המשפחה".

בהמשך דבריו פירט אפק את דרכי ההתגוננות. "הכי חשוב זה ללכת להתחסן", אמר. "בנוסף, בתקופת החורף מאוד חשוב להקפיד על אוורור החדר. שפעת ושאר הווירוסים הם מדבקים מאדם לאדם ולכן חשוב להקפיד גם על נטילת ידיים. כשמתעטשים יש לכסות רק עם המרפק ולא עם כף היד, ולשמור על היגיינה כללית. בנוסף, אורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה, שינה ופעילות גופנית מגן עלינו מפני תחלואה".

למרות מקרי המוות האחרונים ממחלת השפעת, ציין אפק כי רק בסוף השנה יוכלו הגורמים הרפואיים לסכם בצורה מדעית אם המחלה באמת הכתה השנה בעוצמה גדולה יותר. עם זאת, הוא הוסיף כי לתחושת הצוותים הרפואיים והאינפורמציה שהם מקבלים, אכן מדובר בהחמרה מהשנים הקודמות.

הלל דחבש ז"ל (צילום: באדיבות המשפחה)
הלל דחבש, מת מסיבוך של מחלת השפעת | צילום: באדיבות המשפחה

אפק המשיך והסביר מה יכול לעמוד מאחורי כך שהשפעת הכתה בעוצמה רבה יותר השנה: "השינוי הגנטי של וירוס השפעת הוא מהיר ומקורו בבעלי חיים, והעובדה היא שמדי שנה יש זנים שונים שמתפשטים. בכדי לייצר חיסון אפקטיבי, ארגון הבריאות הבינלאומי אוסף את הזנים מאסיה בכדי לבדוק מהם הזנים של הווירוס שיהיו שכיחים השנה במדינות המערביות".

השנה, הסביר אפק, הבחינו במערכת הבריאות בזן שמוכר כמסוכן לבני אדם, ואובחן באזורנו לפני מספר שנים. "זו עדיין השערה", הוסיף. "אך מאחר והזן הזה של השפעת לא נראה באוכלוסיה כמה שנים, הפכנו לפחות מחוסנים אליו. לכן, חשוב מאוד להתחסן כל שנה. החיסון שהתחסנו בשנה הקודמת נמצא במגמת ירידה והוא עמיד ב-70%, אבל אם כולם יתחסנו אנו נגן אחד על השני".