ברכות להכנת רוטב דגים, מהיחידות הידועות במזרח התיכון, נחשפו לאחרונה בחפירות רשות העתיקות באשקלון. החפירות, שנערכות במימון עיריית אשקלון והחברה הכלכלית אשקלון לפני הקמת פארק אקו-ספורט, חשפו עדויות להעדפות הקולינריות של הרומים והביזנטים שישבו כאן לפני 2000 שנה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"הרבה לפני הרוטב של הפסטה והפיצה, המטבח של הרומאים הקדומים התבסס על ציר דגים: מקורות היסטוריים מספרים על ייצור רוטב הדגים המיוחד, ששימש תבלין בסיסי למאכלים בתקופה הרומית והביזנטית בכל אגן הים התיכון", סיפרה ד"ר טלי אריקסון גיני מרשות העתיקות. "מספרים שהצחנה שהייתה כרוכה בהכנתו הרחיקה את אזורי הייצור שלו לשולי היישובים, ואכן, גם במקרה זה, נמצאו המתקנים במרחק של כ-2 ק"מ מאשקלון העתיקה".

חפירה ארכיאולוגית באשקלון (צילום: ענת רסיוק, רשות העתיקות)
אתר החפירה באשקלון | צילום: ענת רסיוק, רשות העתיקות
חפירה ארכיאולוגית באשקלון (צילום: ענת רסיוק, רשות העתיקות)
אתר החפירה באשקלון | צילום: ענת רסיוק, רשות העתיקות
חפירה ארכיאולוגית באשקלון (צילום: ענת רסיוק, רשות העתיקות)
אתר החפירה באשקלון | צילום: ענת רסיוק, רשות העתיקות

עם השנים ננטש האתר הרומי, אך התנאים הטובים שמציע האזור לגידול ענבים איכותיים ליין נותרו בעינם, ובמאה ה-5 לספירה, בתקופה הביזנטית, החל לפעול במקום מנזר שנראה כי התפרנס מתעשיה זו. במקום נבנו 3 גתות וכנסיה מפוארת. זו, אמנם לא שרדה, אך פריטים מתוכה, כגון פריטי שיש מעוצבים וחלקי פסיפס מרשימים שעיטרו אותה, נמצאו באתר. לא רחוק מהגתות נחשפו גם שרידי בית יוצר ענק לקנקני חרס, אשר שימשו לשיווק היין. נראה כי היין שווק לייצוא.

ראש העיר אשקלון, תומר גלאם, בירך על הממצאים החשובים והוסיף: "אשקלון היא אחת הערים הקדומות בעולם, ומפעם לפעם אנחנו מקבלים הוכחה לכך. המדובר על חשיפה באחת השכונות החדשות והיפות בעיר, דבר שיוצר שילוב מיוחד בין העבר העשיר של העיר לבין ההווה המתפתח והעתיד המתקדם שלה".

ביום א', 12.22, נר ראשון של חנוכה, תפתח רשות העתיקות את החפירה לביקור הציבור ללא תשלום בשעות 12:30-16:30. מיקום החפירה: מאחורי בי"ס מקיף ו', אשקלון. פרטים נוספים בדף הפייסבוק "רשות העתיקות – לגעת בעבר".