היולדת אבחנה בעצמה ממה היא סובלת - וחייה ניצלו: רותם צבי אושפזה במחלקה להריון בסיכון בבית החולים שיבא בתל השומר, כשהיא בשבוע ה-36 וסובלת מתסמונת LSD. לפתע היא הרגישה כאבי גב חזקים וקראה לאחיות בבית החולים: "תצילו אותי, יש לי קרע באאורטה". צוותי הרפואה הגיבו במהירות למצבה הקריטי והבהילו אותה לניתוח חירום שהציל את חייה ואת חיי בנה. "אם זה לא היה קורה לי, סביר להניח שלא הייתי מאמינה שזה קרה. זה בהחלט מטורף", סיפרה. 

אל תפספסו את ועידת המשפיעים 2019! בואו לראות את נבחרת הכתבים המובילה בישראל במפגשים יוצאי דופן, פנים אל פנים עם האנשים המשפיעים במדינה >>> מהרו להירשם עוד היום

התסמונת ממנה סובלת רותם מעלה את הסיכון לקרע באבי העורקים, שנקרא גם "אאורטה". בעקבות הכאבים שחשה, היא חשדה שהעורק נקרע ולכן ידעה להצביע על הבעיה בפני צוות האחיות. "לא הייתי היסטרית או חרדה, הבנתי וידעתי בדיוק מה קורה. אמרתי לאחיות שמדובר בקרע באבי העורקים והן הקשיבו לי ופעלו בהתאם", סיפרה רותם.

המצב העמיד אותה ואת העובר בסכנת חיים מיידית, ולכן היא הועברה מיד לניתוח בהול. רותם ילדה את בנה, אוהד, בניתוח חירום קיסרי, והילוד נזקק לסיוע נשימתי בדקות הראשונות לחייו. משם הועבר התינוק למחלקת יילודים, ובמקביל המשיכו צוותי ניתוחי לב לנתח את רותם ולטפל בעורק הקרוע.

לאחר שעות ארוכות, ההליך הסתיים בהצלחה - ורותם אושפזה במחלקה לטיפול נמרץ ניתוחי לב. עקב מצבה הקשה, פגשה רותם את בנה לראשונה רק בברית המילה. בימים שחלפו עד שהתאחדה עמו מחדש אמרה: "אני לא זוכרת פחד או חרדה, הייתי מאוד ממוקדת. דאגתי לעובר ושאלתי כמה פעמים אם הוא בסדר".

חייהם של רותם ואוהד צבי ניצלו בזכות תגובתם המהירה של הצוותים הרפואיים בבית החולים ועבודת הצוות של המרדימים, מנתחי הלב, רופאי הנשים, מובילי השירות וכוחות העזר. "יש לי הכרת טוב עצומה לכלל הצוותים שעשו הכל כדי להציל אותנו", שיתפה רותם. "במקרים כאלו הזמן הוא קריטי ואני בעיקר זוכרת שכל הזמן אמרתי להם שאין זמן".

מנהל המחלקה: "זה אחד המקרים המורכבים ביותר שאני זוכר"

פרופ' שלי מזעקי, מנהל המחלקה להריון בסיכון והמערך הפרינטלי במרכז הרפואי שיבא, ציין כי "הסיבוך ממנו סבלה רותם הינו נדיר ומסוכן ביותר. העובדה כי התרחש בשלהי ההיריון רק הוסיפה עוד ממד של מורכבות למצב שמלכתחילה הינו מאתגר במיוחד בכל סטנדרט רפואי".

"היה ברור לנו כי ראשית עלינו ליילד אותה במהירות האפשרית במקום בו נוכל לטפל בה ובתינוק במקביל. רצנו עם רותם לחדר ניתוח גדול, בשונה מחדרי הניתוח בהם אנחנו מיילדים בדרך כלל", הוסיף פרופ' מזעקי, "חיכו לה שם צוותי רופאי הנשים, רופאי ילדים, מרדימים ומנתחי לב. דבר ראשון הוצאנו את העובר בניתוח קיסרי והעברנו אותו לרופאי הילדים. מיד שהסתיים החלק שלנו של הניתוח נכנסו לפעול מנתחי הלב.

"אני עוסק בתחום ההיריון והלידה כבר 20 שנים ואין ספק שהיה זה אחד המקרים המורכבים ביותר שאני זוכר, זה לא מובן מאליו שלאם ולתינוק שלום, המקרה הזה הינו מהות המקצוע שלי מבחינתי".

"האם הגיעה במצב מסכן חיים עם אחוזי תמותה גבוהים לחדר הניתוח", ציין ד"ר בוריס אורלוב, מנתח לב בכיר במרכז הרפואי שיבא, "היא עברה ניתוח חירום קיסרי ומיד לאחר מכן ניתוח לב מורכב מאוד, שבסופו של דבר צלח בזכות שיתוף פעולה מלא של כל הצוותים. רופאים מכל התחומים שיתפו פעולה יחד ובזכות כך ניצלו חייה של האישה והתינוק".