שוטרים שתלו נשק בביתו של תושב מזרח ירושלים ותיעדו את מציאתו בסדרה התיעודית "מחוז ירושלים" של תאגיד השידור הציבורי - כך פרסם הבוקר (שלישי) ניר חסון בעיתון "הארץ". החיפוש נעשה בביתו של סאמר סלימאן בשכונת עיסאוויה בנובמבר 2018, ובסופו קיבל מהשוטרים "דוח חיפוש" שבו נכתב: "לא נתפס דבר". סלימאן, שלא היה מודע לנסיבות החיפוש המצולם בביתו, מעולם לא נעצר או נחקר בנוגע לנשק שנמצא לכאורה בביתו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בפרק התשיעי של "מחוז ירושלים" מתועד החיפוש בביתו של סלימאן ובסיומו נראה גם הנשק עצמו, רובה צה"לי מסוג M–16. הרובה נמצא לכאורה במרתף שאותו מכנה  אחד ממשתתפי הסדרה "מנהרה שלא היתה מביישת את החפירות בעזה". השוטרים נראים בסדרה מברכים על מציאת הרובה ועוזבים את השכונה מרוצים.

לאחר שידור הסדרה זיהו בה שכניו של סלימאן אותו ואת ביתו. לדבריו, הוא חושש שתושבי עיסאוויה יחשבו שהוא עבריין או שהוא משתף פעולה עם המשטרה והשב"כ. בנו של סלימאן, סאלח, נפגע מכדור ספוג שירה שוטר ואיבד את ראייתו לפני כחמש שנים, בהיותו בן 11. באחרונה הוכר סאלח כנפגע פעולות איבה. בעקבות פניית "הארץ" הסיר התאגיד את הפרק מהאתר ומערוץ היוטיוב שלו. המשטרה לא הכחישה את טענות סלימאן.

שוטרים בפשיטה על בתים של מחבלים במזרח ירושלים (צילום: דוברות המשטרה)
חיפוש בבית במזרח ירושלים. ארכיון | צילום: דוברות המשטרה

במהלך הפרק נראים השוטרים בעודם מחפשים בתוך המרתף החשוך כשאחד מהם מסביר: "אנחנו רואים שהכלב התחיל לסמן חור כזה קטן באחת מהדפנות של המנהרה". אחד השוטרים נראה חופר ברגלו קלות בבור וצועק "אסף". המצלמה מגלה בתוך החור שבקיר רובה M–16 מקוצר וחדש למראה. השוטרים צוהלים, מצלמים את הנשק ומברכים זה את זה. בסצנה הבאה נראים חזן ועובדיה יוצאים מהכפר ומברכים בקשר: "סחתיין, כל הכבוד, עבודה יפה".

קיבל הערות משכנים - והבין שהוא מככב בסדרה

בביקור בבית המשפחה אתמול הציג סלימאן את המרתף ואת החור שבו נמצא לכאורה הנשק. לדבריו, הוא שאל את השוטרים בזמן החיפוש למה הם מצלמים, והם הסבירו שהתיעוד נועד למנוע תלונות על נזק לרכוש. "הם נכנסו למרתף לבד. ישבנו בחוץ וראיתי מישהו מהבילוש יוצא וחוזר עם נשק, אבל לא חשבתי שזה משהו חשוב", סיפר סלימאן.

לאחר החיפוש מסרו לו השוטרים "דוח חיפוש" ובו נכתב: "לא נתפס דבר, לא נגרם נזק לגוף או לרכוש". גם בחלק אחר בדו"ח נכתב "לא נתפס". לדברי סלימאן, הוא שאל אם הוא צריך לבוא לחקירה ונענה בשלילה. הוא ביקש מידע על עילת החיפוש ונאמר לו כי עליו לבוא לתחנת המשטרה למחרת. כאשר הגיע לתחנה אמר לו שוטר כי הוא אינו דרוש לחקירה ואין מידע שניתן למסור לו.

האקדח שאותר (צילום: דוברות רשות שדות התעופה)
קיבל דוח לפיו לא נתפס דבר. אילוסטרציה | צילום: דוברות רשות שדות התעופה

כמה חודשים לאחר מכן, כאשר החל לקבל הערות משכנים, הבין סלימאן שהוא מככב בסדרה. אמנם פניו היו מטושטשות, אך תושבי הכפר זיהו בקלות את הבית ואת קולו. לפני יומיים פנה עו"ד איתי מק, המייצג את סלימאן, למשטרה ול"כאן" בדרישה לפתוח בחקירה.

מ"כאן" נמסר בתגובה: "התלונה נבדקת מול החברה המפיקה את התוכנית, קודה תקשורת. כל בתי ההפקה העובדים עם התאגיד, בהם קודה, חתומים על חוזה המחייב עמידה בכללי האתיקה, על פי כל דין. אם יימצא כי יש שמץ של אמת בטענות החמורות, המקרה יטופל בהתאם".

ממשטרת ישראל נמסר: "הסדרה 'מחוז ירושלים' סיפקה לצופים הצצה על פעילות המשטרה המורכבת ברחבי הבירה. הפקת הסדרה ועריכתה בוצעו על ידי חברת קודה, לרבות טשטוש פרטי המעורבים וזהותם כדי למנוע זיהויים כחוק. הפנייה התקבלה במשטרה, ומענה יימסר ישירות לפונה ולא באמצעות כלי התקשורת".

לאחר מספר שעות הבהירו במשטרה כי הם "מתנצלים על כל פגיעה שנגרמה לאזרח כתוצאה משידור הקטע. המקרה נמצא בבדיקה ויופקו הלקחים הנדרשים בהתאם".

מפיק הסדרה, רם לנדס, סירב להגיב.