כ-5,000 ישראלים לוקים מדי שנה בדום לב, אך רק כ-6% מהם - פחות מ-300 בני אדם נותרים בחיים - חלקם במחיר כבד של נזק מוחי. זה קורה בגלל שלא בכל מקום יש את מכשיר הדפיברילטור, כפי שדורש החוק, ואם יש - מעטים יודעים מה צריך לעשות איתו. הערב (רביעי) שידרנו במהדורה המרכזית תיעודים נדירים של החייאות מוצלחות ואת המדריך שכל אחד מאיתנו צריך לדעת.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הדפיברילטור הוא מכשיר נייד, קטן ופשוט להפעלה שמאפשר מתן שוק חשמלי, במקרים של דום לב שנגרם כתוצאה מהפרעת קצב. המכשיר המיוחד הזה עולה כמה אלפי שקלים והוא מסוגל להחזיר לחיים אנשים ממצב של מוות קליני. ברגע האמת כל מה שצריך לעשות זה לפתוח את הקופסה ולהדליק את המכשיר, להצמיד את שתי המדבקות על החזה של האדם שהתמוטט - וזהו, מרגע זה ואילך הדפיברילטור בעצמו יגיד לכם מה לעשות – בשפה העברית. 

הסיכוי לשרוד דום לב בישראל (אינפוגרפיקה: החדשות12)
הסיכוי לשרוד דום לב בישראל | אינפוגרפיקה: החדשות12

אבל ביחס למדינות מערביות אחרות, הסיכוי לשרוד החייאה בישראל הוא נמוך יחסית. בקנדה למשל הסיכוי לחזור לחיים הוא 10%, בנורבגיה כ-15% ובסיאטל שבארה"ב יש 21% סיכויים לשרוד החייאה - פי 3.5 מאשר בארץ. הבעיה הראשונה בישראל היא המודעות לחשיבות של עיסויי לב במצבים מסכני חיים שכאלה, ואילו הבעיה השנייה היא הפריסה של הדפיברילטורים בארץ - וגם האכיפה. 

הסיכוי לשרוד דום לב בעולם (אינפוגרפיקה: החדשות12)
הסיכוי לשרוד דום לב בעולם | אינפוגרפיקה: החדשות12

כדי להבין עד כמה נדירים המקרים המתועדים, בהם אזרחים ישראלים ניצלו ממוות בזכות הדפיברילטור, צריך רק להציץ במספרים. על פי מחקר של החברה הישראלית להחייאה: רק 6% מהישראלים שעברו החייאה שרדו אותה בחיים ושוחררו לביתם לאחר אשפוז בבית החולים. אולם רק מחצית מאלה ששרדו נותרו ללא נזק מוחי משמעותי, ואילו בקרב המחצית השנייה - הנכות היא לעיתים קשה והם נותרים במצב סיעודי. 

"שערורייה ממדרגה ראשונה"

התברר כי החוק שמחייב את הצבת המכשירים מצילי החיים הללו במקומות ציבוריים, שמכילים יותר מ-500 בני אדם, אושר בכנסת כבר בשנת 2008, אבל מאז - הוא נותר בגדר המלצה בלבד. "האכיפה אמורה להתבצע על ידי משרד העבודה והרווחה", טען ד"ר רפאל סטרוגו, סמנכ"ל רפואה במגן דוד אדום. "התקנות, מכיוון שמדובר בציוד רפואי, אמורות להיכתב על ידי משרד הבריאות - באיזשהו מקום זה כנראה נופל בין הכיסאות בין שני המשרדים". 

מנכ"ל מד"א אלי בין הוסיף על דבריו ואמר: "אני חושב שזאת שערורייה ממדרגה ראשונה - איך זה יכול לקרות שבהצלת חיים, ברגע שצריך ויש חוק, לא פחות לא יותר – יש חוק שמצביע שחייבים להציב דפיברילטורים במקומות ציבוריים – איך הדבר הזה לא נאכף?" 

ככל הנראה אם רק הייתה בארץ מודעות גבוהה יותר לחשיבות של עיסויי לב, וקצת יותר דפיברילטורים, אז יכלו להיות הרבה יותר מהרגעים המופלאים האלה, שחיי אדם ניצלים, במקום דיווחים מצערים על מוות מדום לב. 

תגובת משרד הבריאות: "יישום 'חוק הדפיברילטורים' הינו באחריות משרד העבודה והרווחה".

תגובת משרד העבודה והרווחה: "מנהל הבטיחות עבר ממשרד הכלכלה למשרד העבודה והרווחה לפני כשנתיים, כשהוא בתת תקצוב וחוסר בכוח אדם. לאחר מאמצים רבים נוספו תקנים ותקציבים. בימים אלו מתבצע שינוי ארגוני, והנושא נידון ויקבל מענה נרחב יותר".