בעלה של ג' חייב לה מזה שנים דמי מזונות. במשך השנים הצטברו ריביות על הכסף שהוא לא העביר לה ולילדיו, ולאחרונה פנה לבית הדין הרבני בפתח תקווה בדרישה לבטל את הפרשי הריבית וההצמדה בה חויב. זאת לאחר שאשתו פנתה להוצאה לפועל לצורך גביית חוב המזונות. לטענתו – מדובר ב"נשך" האסור על פי דין תורה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הבעל טען כי אין לתת תוקף של פסק דין לחיובי ריבית וכי מדובר בפעולה אסורה על פי דין תורה. לדבריו, אין לה תוקף הלכתי ואף לא תוקף חוקי, ולבית הדין אין סמכות לחרוג מההלכה במקרה הזה.

בני הזוג גידלו 6 ילדים, עד שבעלה של ג' עזב את הבית. היא נאלצה לעבוד בעבודות קשות בכדי לפרנס את ילדיהם. לטענתה, האב לא נטל חלק בכלכלת הילדים והתעלם מהצרכים שלהם. עו"ד אלינור ליבוביץ', שמייצגת את ג', התנגדה לבקשה וטענה כי לאחר שבית הדין נתן פסק דין המחייב תשלום כספי, בית הדין לא צריך לדון כלל בשאלת גביית הריבית שלאחר מתן פסק הדין ועד לתשלום בפועל.

בית הדין קיבל בשבוע שעבר את עמדת עו"ד ליבוביץ', ופסק כי החיוב בריבית אינה נכללת בפסק הדין עצמו ואינה אלא הוספה חיצונית שמקורה בחקיקה. לכן, בית הדין אינו צריך להתייחס לסוגיית ריבית הפיגורים במסגרת פסק דינו – ואף לא הוסמך לכך על פי חוק.

בית הדין ציין כי במהלך התקופה שבין יצירת החיוב ועד למתן פסק הדין, אסור על פי דין תורה לפסוק ריבית או הצמדה. זאת על אף פי שבית הדין מוסמך לפסוק כן, על פי חוק, אם כי בנסיבות מסוימות ההחלטה נתונה לשיקול דעתו של בית הדין.

"אם היו מאשרים לו את ביטול הריבית וההצמדה בהסתמך על ההלכה - זה פרס לגרוש שלי וזה היה מעביר מסר לגברים  שמשלמים  מזונות שאין כל הצדקה  לשלם מזונות בזמן, כי ממילא התשלום יבוצע ללא קנסות ריביות והצמדה", ציינה ג' לאחר שקיבלה את תשובת בין הדין הרבני.

עורכת הדין אלינור ליבוביץ
עו"ד אלינור ליבוביץ'

"אני שמחה שבית הדין השתכנע כי היענות לבקשתו משמעותה לגברים: אל תשלמו כי ממילא לא תהיה תוצאה לחוסר הציות לפסקי הדין. מי שאינו משלם בצורה מגמתית ועקבית ובמכוון, ומטיל את כל העול על כתפיי לפרנסת ילדינו המשותפים, חייב לשלם גם הצמדה וגם ריבית, אם לא , מה יגרום לו לשלם לי המזונות בזמן? סה"כ הוא חויב בסכום מזונות סביר בהחלט".

בית הדין הרבני בפתח תקווה הסתמך בהחלטתו על פסיקת בית הדין הגדול, לפיה האיסור עצמו של גביית ריבית פיגורים אינו ברור ומוחלט וכי ריבית הפיגורים היא כלי ביד ההוצאה לפועל לאכיפת פסקי דין כ"שוטר" של בית הדין.

"מדובר בהחלטה מאוד נאורה ומתקדמת", מציינת עו"ד ליבוביץ', "לא יתכן שבעל לא ישלם שנים על גבי שנים מזונות ואז יטען שצריך לגבות ממנו את החוב לפי ערכים נומינליים ללא ריבית או הצמדה. ריבית והצמדה אינם עונש או קנס – אלא הבאת החוב לערך הריאלי שלו".

אל תפספסו את ועידת המשפיעים 2019! נבחרת הכתבים המובילה של ישראל פוגשת את האנשים המשפיעים במדינה! >>> מהרו להירשם עוד היום