על מי תוטל הרכבת הממשלה הבאה? סבב ההתייעצויות מתחיל: נציגי 9 המפלגות שנבחרו לכנסת ה-22 יגיעו הערב (ראשון) ומחר לבית הנשיא בירושלים - לראשונה בשידור חי למען השקיפות. במסגרת סבב ההתייעצויות, ראשי המפלגות ימליצו על המועמד שהכי ראוי מבחינתם להיות זה שירכיב את הממשלה הבאה - ראש הממשלה המכהן בנימין נתניהו, יו"ר כחול לבן בני גנץ, מועמד אחר - או שאולי לא ימליצו על אף מועמד. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

נציגי כחול לבן ממליצים לנשיא (צילום: לע"מ)
נציגי כחול לבן | צילום: לע"מ

הראשונים להגיע היו נציגי כחול לבן, שכפי שעולה מספירת 99% מהקלפיות, היא המפלגה הגדולה ביותר בישראל עם 33 מנדטים. המשלחת בראשות משה (בוגי) יעלון הצהירה כי המועמד שלהם, כצפוי, הוא יו"ר המפלגה בני גנץ. בשלב זה הציג הנשיא שאלה חדשה לאור פיזור הכנסת הקודמת וסירובו של נתניהו להחזיר את המנדט לנשיא: אם המועמד שלכם לא יצליח להרכיב ממשלה - האם תחזירו את המנדט? יעלון השיב לו: "ננהג באופן ממלכתי ובמידה ויוטל עלינו ולא נצליח להרכיב את הממשלה הבאה נחזיר את המנדט אלייך".

הנשיא ריבלין הדגיש שאין בבחירות האחרונות הכרעה, וקרא להקים ממשלה יציבה, שתמנע בחירות שלישיות תוך פחות משנה, זאת בתגובה לח"כ קארין אלהרר שאמרה לו: "העם אמר את דברו בנוגע לשאלת ההובלה. יש שני מנדטים עודפים לכחול לבן מעבר לליכוד ואני חושבת שבדמוקרטיה צריך לממש את רצון העם".

נציגי הליכוד ממליצים לנשיא (צילום: לע"מ)
נציגי הליכוד בבית הנשיא | צילום: לע"מ

אחרי כחול לבן, הגיעו לבית הנשיא נציגי הליכוד, שזכתה בבחירות ב-31 מנדטים - והם הודיעו שהמועמד שלהם הוא ראש הממשלה המכהן נתניהו. השר יריב לוין, שמוביל את המשלחת, אמר לנשיא כי בכוונת הליכוד להקים ממשלת אחדות - אך לדבריו, גנץ מסרב לפגישה עם נתניהו.

אנחנו סבורים שבמצב שנוצר נכון ללכת לממשלה מצד אחד שתאפשר לנו להיות חברים בה עם כל השותפים שהיו קודם, כמו שהבטחנו לבוחר - אבל בגלל שזה לא מספיק, אין ברירה אלא ללכת לממשלה לאומית רחבה, כשמבחינתנו גם כחול לבן אם תיענה לקריאה תוכל להביא איתה את השותפים שלה, וככה להקים ממשלה רחבה שהציבור יהיה רוצה ממנו כי רובו המוחלט יהיה מיוצג בה באופן הולם", אמר לוין.

טקס האזכרה לנשיא התשיעי שמעון פרס ז"ל (צילום: לעמ, עמוס גרשום)
על מי יטיל הנשיא את מלאכת הרכבת הממשלה? | צילום: לעמ, עמוס גרשום

"יש פה פן היסטורי - רוצים לשים קץ לעידן נתניהו"

הדרמה הפוליטית הגיעה כשעלו למשכן נציגי הרשימה המשותפת, שזכו בבחירות ב-13 מנדטים. נציגי הרשימה הצהירו כי גנץ הוא המועמד שלהם. יו"ר המשותפת איימן עודה אמר לנשיא כי "המשתנה בבחירות האחרונות היו הציבור הערבי", זאת לדבריו בשל ההסתה נגד המגזר בבחירות האחרונות.

"אנחנו חיינו את עידן נתניהו בעשור האחרון - אם נדבר על הסוגיות העיקריות השלום והדמוקרטיה התרחקו יותר וגם השוויון והצדק", אמר. "אנחנו הפכנו לקבוצה לא לגיטימית בפוליטיקה. בעידן נתניהו הפכנו ללא לגיטימיים. אנחנו רואים את עצמנו כמו אבן ראש פינה. אנחנו עומדים על כתפיהם של אנשים גדולים שהיו גוש חוסם בשנות ה-90 - והשפיעו. אנחנו מחפשים את הדרך למנוע שנתניהו ימישך להיות ראש ממשלה".

עודה הוסיף: "מה שעומד על הפרק זה בני גנץ. הציבור שלנו עשה חצי דרך. המצביעים שלנו הגיעו ורצו לעשות הכל כדי להחליף את נתניהוץ אנחנו רוצים לחיות במקום שיש בו שיוויון וצדק אמיתי. רוב הציבור הישראלי אמר את דברו - לא לשלטון בנימין נתניהו. לגבי ההמלצה - אנחנו בד"כ לא ממליצים אבל יש פה פן היסטורי - אנחנו רוצים לשים קץ לעידן נתניהו לכן נמליץ על בני גנץ".

ראשי הרשימה הערבית בפגישה (צילום: הרשימה המשותפת)
ימליצו על גנץ? ראשי הרשימה המשותפת | צילום: הרשימה המשותפת

אחרי עודה דיבר ח"כ אחמד טיבי שאמר לנשיא: "נתניהו הוציא אותנו ממעגל הלגיטימיות - תמיד הושטנו יד לפעולה. קלנסוואה היא עיר עם תושבים אמיתיים. אם יש משהו שמגיע לכלל הציבור ומכאיב לכלל הציבור הערבי זה לראות בית שדחפורים מולו ובהינף דחפור הוא קורס יחד עם חלום שלם. ובנוסף בכמה מאות מטרים הוא שומע על ירי בחתונה וגופה אחרי גופה - הדם שלנו הוא לא זול. יש מי שחושב שאנחנו החצר האחורית של מדינת ישראל. אנחנו לא אורחים - אנחנו בעלי הארץ הזאת. לא היגרנו לכאן - נולדנו כאן".

" גנץ הוא לא כוס התה של הרשימה - יש לנו עליו ביקורת מפה ועד הודעה חדשה", המשיך טיבי, "אבל כשהחלטנו להפיל את נתניהו נעשה הכול - והשיא של הכל הוא הישיבה הזאת. ברירת המחדל היא ההמלצה על גנץ". לאחר מכן אמר לנשיא כי יש לרשימה המשותפת מספר דרישות, למעט המדיניות - בהן בין היתר להפסיק את הריסות הבתיםלהנהיג , תוכנית לפיתוח כלכלי במגזר, וכן פיתוח תעסוקה לנשים וצעירים: "אין ספק שהדברים האלה שבהם גם נושא החוקים שחוקקו - חוק הלאום, מניעת איחוד משפחות ובעיקר חוק הקבינט - אנחנו אופטימיים שזה ישתנה".

ליברמן (צילום: Tomer Neuberg / Flash90)
לא ימליץ על אף מועמד? ליברמן | צילום: Tomer Neuberg / Flash90

בהמשך היום יגיעו למשכן הנשיא נציגי ש"ס - המפלגה הרביעית בגודלה עם 9 מנדטים - ואת יום ההתייעצויות הראשון ינעלו נציגי ישראל ביתנו עם 8 מנדטים - שעד לשלב הזה לא ברור על מי ימליצו לנשיא. ההערכות המוקדמות דיברו על כך שימסרו לריבלין את שמו של יו"ר כחול לבן, בני גנץ, אולם נראה כי המפלגה לא תמליץ על אף מועמד. אם חברי הרשימה המשותפת לא ימליצו לבסוף על גנץ, הדבר יקל על ליברמן להמליץ עליו. 

הנשיא ריבלין עם נציגי המפלגות (צילום: לע"מ)
הנשיא הערב בפתח מצעד ההמליצים | צילום: לע"מ

מחר יגיעו למשכן הנשיא נציגי יהדות התורה (7 מנדטים), ימינה (7 מנדטים), העבודה-גשר (6 מנדטים) והמחנה הדמוקרטי (5 מנדטים). על פי ההערכות, בתום שני ימי ההתייעצויות - יהיו לגנץ 57 ממליצים - אם הרשימה המשותפת אכן תמליץ עליו, ולנתניהו - 55 ממליצים, כך שככל הנראה שהרכבת הממשלה תוטל קודם על גנץ.