שאלת המצלמות מגיעה לפתחה של ועדת הבחירות המרכזית: לאחר שהצבת מצלמות בקלפיות ביישובי החברה הערבית בבחירות שנערכו באפריל האחרון חוללה סערה, ועדת הבחירות המרכזית דנה הבוקר (חמישי) בסוגייה לקראת מערכת הבחירות הקרובה. "המטרה המוצהרת של הליכוד היא להוריד את שיעור ההצבעה בציבור הערבי", האשימה ח"כ עאידה תומא-סלימאן במהלך הדיון.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד אביחי מנדלבליט, הגיש אמש את עמדתו בנוגע לדיון העקרוני בשאלת הצבת מצלמות בקלפיות ואמר כי לשיטתו, אין להתיר למפלגת הליכוד (או לכל מפלגה אחרת) להציב מצלמות בקלפיות, גם אם לא מדובר בצילום מאחורי פרגוד ההצבעה, אלא בצילום של הנעשה במרחב הכללי של החדר, כלומר באזור ועדת הקלפי.

לדברי מנדלבליט, הסדרה של נושא המצלמות צריכה להיעשות בחקיקה ראשית וכי הצבת מצלמות עלולה להוות עבירה פלילית. 

ח"כ עאידה תומא-סלימאן (צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת, חדשות)
ח"כ תומא-סלימאן | צילום: יצחק הררי, דוברות הכנסת, חדשות

ראש האגף המשפטי בתנועה לאיכות השלטון, עו"ד תומר נאור הגיע לדיון בכנסת והתייחס גם לחוות הדעת שהגיש היועמ"ש: "יש רשימה ברורה של מי מותר לו להיות בקלפי ומה מותר לו לעשות - להציב מצלמות זה לא אחד מהם. אנחנו לא מקלים ראש בפגיעה בטוהר המידות ויש צורך באכיפה, אבל תוך מדיניות ברורה ומסודרת ועל ידי גורמי אכיפת החוק".

עו"ד נאור הוסיף וטען כי "היום בישראל יש גורמי אכיפה שתפקידם לפקח ולוודא שהבחירות מתנהלות כסדרן - זה לא תפקידן של מליציות כאלה ואחרות לקחת מצלמות אל הקלפיות - יש משקיפים, יש משטרה וזה תפקידם".

"הפרקטיקה של הצבת מצלמות בקלפיות היא לא חוקתית"

"מרחב הקלפי הוא לא מרחב ציבורי רגיל", טען נאור. "זה לא קניון או בנק, הקלפי הוא מרחב סטרילי ומיוחד ואין לפרט את הזכות להגיד 'אני לא מגיע לשם'. לשים מצלמות בקלפי זה להגיד לאדם תבחר אם אתה רוצה לממש את זכותך הדמוקרטית להצביע - או שתישאר בחוץ".

"כול הפרקטיקה של הצבת מצלמות בקלפיות היא לא חוקתית - השוויון מופר פה לחלוטין, כשמפלגה אחת לוקחת את החוק לידיים. חשאיות הבחירות מופרת ויחסיות הבחירות מופרת, כי ברגע שאנחנו פוגעים במגזר מסוים נפגעת גם יחסיות הייצוג שלו בבית המחוקקים, כי המגזר לא מגיע להצביע ולא משנה בכלל באיזה מגזר מדובר", הסביר נאור.

"בנוסף ללא חוקתי, העניין גם לא חוקי", הוא טען. "התנהלות מפלגת הליכוד גם בבחירות האחרונות גוררת עבירות פליליות של ממש. לחבל ולהפריע בבחירות, להפריע לבוחר ולמנוע ממנו להצביע. בנוסף ישנה פגיעה בזכות לבחור ולהיבחר כי אדם מסוים שלא מגיע לבחור יש נזק משני של מישהו שלא נבחר - כי לא הצביעו לו בקלפי מסוימת".