ליברמן לא יתמוך, חוק המצלמות לא יעבור: זמן קצר לפני שחוק הצבת המצלמות בקלפיות שמקדם הליכוד אמור לעלות להצבעה במליאת הכנסת, הבהיר יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, כי מפלגתו תתנגד לחוק - על אף שבאופן עקרוני היא תומכת בהצבת מצלמות - אך בכל הקלפיות ברחבי הארץ ועל ידי גורם ממלכתי. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"ישראל ביתנו מאוד תומכת בפיקוח על הבחירות והצבת מצלמות, אבל אנחנו תומכים בפיקוח אחיד בכל המקומות על ידי גורם ממלכתי אחד", הבהיר ליברמן. "אנחנו בעד הצבת מצלמות במגזר הערבי, החרדי, בחיפה ובבאר שבע. רק בצורה כזאת ניתן לפקח על הבחירות. מה שעושה נתניהו זה לא לפקח על הבחירות אלא חוק גניבת הבחירות". 

"לא במקרה הוא מדבר רק על המגזר הערבי", האשים ליברמן, "ברור שנתניהו מתואם עם איימן עודה וברור שיש תיאום בין ליכוד לרשימה משותפת. אלה הגורמים היחידים שמרוויחים מההתכתשות הזאת. צריך להבין שכל המהלך הזה נועד לשבש את הבחירות. ברור שזה הכל מסך עשן שנועד להסית את הדעת מהכניעה לטרור בדרום וכל הנושא של דת ומדינה והכניעה של נתניהו לחרדים ומשיחיים". 

"נתניהו מנסה להסית ולהסיח את הדעת ולברוח מהאמת", תקף יו"ר ישראל ביתנו, "נוח לו לדבר על המצלמות במגזר הערבי. הוא לא מדבר על מצלמות במגזר היהודי. נדרוש מיו"ר סיעת הליכוד להתחייב שיתמוך בהסתייגות של ישראל ביתנו - ואנחנו דורשים שהמצלמות יוצבו על ידי ועדת הבחירות ובמקומות שיחליט מלצר. זאת חייבת להיות גישה אחידה לכל המגזרים והמקומות לפי הפריסה הגיאוגרפית". 

"לא יכול להיות שהפיקוח יתנהל על ידי מלייציה פרטית של נתניהו, שבאה לפגוע במהלך הבחירות ולפגוע בתוצאות", הדגיש ליברמן, "אם רוצים לפקח על הבחירות אנחנו בעד, אם רוצים לשבש את הבחירות אנחנו נמנע זאת.מי שצריך לפקח זאת ועדת הבחירות המרכזית ולא נתניהו". 

 בליכוד מוותרים על החוק? מלצר וביטן ינסחו פשרה 

עוד לפני הצהרת ליברמן, נראה היה שבליכוד החליטו לרדת מהעץ ולוותר על החוק. בהוראת נתניהו, ח"כ דוד ביטן ידון היום עם יו"ר ועדת הבחירות השופט חנן מלצר בגיבוש פשרה בנושא החוק שעורר התנגדויות משפטיות ופוליטיות.

אחרי שאושר אתמול פה אחד בישיבת הממשלה הבינו ככל הנראה בליכוד שלחוק אין סיכוי לעבור, זאת בעקבות חוות הדעת של היועץ המשפטי לכנסת. ח"כ דוד ביטן ייפגש היום עם יו"ר ועדת הבחירות מלצר וינסו להשיג פשרה.

אמש הוציא היועץ המשפטי של הכנסת עו"ד אייל ינון, חוות דעת לחברי הכנסת ובה פירט את עמדתו באשר לחוקתיות "חוק המצלמות", והסביר מדוע, בעיתוי הנוכחי, חוק המתיר לנציגי מפלגות לצלם במקום הקלפי באופן שוטף את הליכי ההצבעה (למעט מאחורי הפרגוד), אינו עומד במבחן החוקתי.

"עיון מעמיק בפרטי ההצעה, כמו גם העיתוי שבו היא מובאת לכנסת, מעלים כי למעשה ההצעה עלולה לפגוע פגיעה של ממש באותם ערכים שאותם היא מבקשת כביכול לקדם, פגיעה אשר לטעמנו מביאה אותה, בוודאי בעיתוי הנוכחי, לכדי אי חוקתיות", קובע עו"ד ינון

נתניהו וביטן, ארכיון (צילום: מריים אלסטר פלאש 90, חדשות)
צילום: מריים אלסטר פלאש 90, חדשות

"אי חוקתיות זו נובעת, בין היתר, ממתן יתרון משמעותי ביותר למפלגה אחת על פני יתר המפלגות, מחשש ממשי להרתעת בוחרים מלהצביע, מאנדרלמוסיה בקלפיות, ומהיבטים נוספים שפורטו בחוות הדעת, וכל זאת כאשר השמירה על טוהר הבחירות מקבלת מענה מוגבר וחסר תקדים בשורה של צעדים שוועדת הבחירות המרכזית מתכננת לנקוט בהם כבר ביום הבחירות הקרוב", הזהיר עו"ד ינון במכתבו

עוד קובע עו"ד ינון כי מפלגת הליכוד תזכה ביתרון משמעותי במידה והחוק יאושר: "למיטב ידיעת הוועדה, הליכוד היא המפלגה היחידה שיש בידיה מצלמות היכולות לשמש לצילום רציף של הליך הבחירות בקלפיות בשיעור שמאפשר פריסה ארצית (כ-1,200 מצלמות) ואשר הכשירה את נציגיה לעשות שימוש במצלמות אלה ואף חילקה אותן לנציגיה, וזאת עוד במסגרת הכנותיה לבחירות לכנסת ה-21". 

4 ימי מרתון לחקיקת בזק: "עוצר יציאות" לקואליציה

החוק, שיאפשר לפעילי המפלגות השונים לצלם ביום הבחירות את המצביעים הנכנסים לבחור, כבר הונח על שולחן הכנסת. בסביבתו של נתניהו מתכננים להקים ועדה מיוחדת בראשותו של חבר הכנסת מיקי זוהר שתקדם את החוק ותכין אותו להצבעות במליאה. היום יבקשו בליכוד לקבל פטור מחובת הנחה, להקים את הוועדה ולאשר אותה, וכבר להביא את החוק לקריאה ראשונה בכנסת.

"מחר הנכם מתבקשים להיות במשכן הכנסת בשעה 12:00 להצבעה על הצעת חוק המצלמות", נכתב בהודעה שנשלחה היום לחברי הקואליציה. "צפוי יום ארוך. הנוכחות חובה".

יו"ר ועדת הבחירות, השופט חנן מלצר (צילום: הלל מאיר/TPS‎, חדשות)
צילום: הלל מאיר/TPS‎, חדשות

במידה ולא תושג פשרה, לאחר הקריאה הראשונה, תקיים הוועדה דיונים במשך כל יום שלישי, מהבוקר ועד הלילה. ביום רביעי תתקיים ההצבעה על החוק בקריאה שניה ושלישית, והוא יכנס לספר החוקים, כך מקווים בקואליציה.